For best mulig resultat, er det viktig at du gjør deg kjent med innstillingene i styreprogrammet for skanneren. Foto: BEL
For best mulig resultat, er det viktig at du gjør deg kjent med innstillingene i styreprogrammet for skanneren. Foto: BELVis mer

Slik skanner du bedre

Det er mange hensyn å ta dersom du skal bli fornøyd med innskannede bilder. Vi gir deg noen tips om hvordan du oppnår bedre resultater!

For å få fullt utbytte av skanneren din, er det viktig å gjøre de riktige innstillingene i skannerprogramvaren. Styringsprogrammet for skanneren har gjerne en standardinnstilling, men denne egner seg ikke til alle slags oppgaver. Objektet som skal skannes og bruksområdet for det innskannede bildet er av avgjørende betydning for hvilke innstillinger som er riktig å bruke.

Velg riktig oppløsning

Skal du bruke bildet til skjermvisning, eller til utskrift? Hvis du har tenkt å bruke bildet primært til skjermvisning (hjemmeside osv) vil 100 piksler pr tomme som regel være mer enn nok. Skjermen vil ikke være i stand til å vise flere piksler pr tomme uansett, og da vil du sitte igjen med bilder som både inneholder for mye informasjon, som tar ekstra tid å laste, og som tar opp større plass på harddisken.

Hvis du derimot har tenkt å bruke bildet til forstørrelse og utskrift, bør du velge flere piksler pr tomme for å få med deg flest mulig detaljer i bildet. 300 piksler pr tomme omtales ofte som en oppløsning som vil gi deg gode resultater for utskrift, dersom du ønsker å bevare den originale størrelsen på bildet. Hvis du ønsker å forstørre, bør du øke oppløsningen proporsjonalt.

Velg riktig fargedybde

Hvis skanneren din klarer 36 bits fargedybde, kan du få med deg flere detaljer i bildet enn ved 24 bits fargedybde. Filstørrelsen vil imidlertid bli like stor, fordi programvaren din mest sannsynlig vil redusere fargedybden til 24 bits etter at bildet er ferdig skannet. En slik reduksjon i etterkant medfører minimale kvalitetsendringer.

Skanning i 36 bits fargedybde vil som regel være tregere enn 24 bits. Det betyr at du bør sjekke av i forhold til bruksområdet. Skal du skanne mange bilder til et fotoalbum på hjemmesiden din i 100 dpi, bør du velge 24 bits fordi det uansett er minimale kvalitetsforskjeller på skjerm.

Skal du derimot skanne praktbildet av tante Ulla i Ullensvang med forstørrelse og profesjonell utskrift, bør du velge 36 bits.

Skanne fra magasiner og blader

Bilder og tekst som du finner i blader og magasiner, er bygget opp av et rutemønster som ofte er temmelig grovt. Aviser bruker ofte bare rundt 100 dpi. Når dette rutemønsteret leses av en skanner, dannes ofte en slags støy i bildet kalt moiré fordi mønsteret i magasinbildet kolliderer med det rutemønsteret skanneren selv prøver å opprette. Denne støyen utarter seg gjerne som mørke felt som bølger seg over bildet.

I tillegg kan du få problemer når du skal skanne en sider som har tekst og bilder på baksiden. Dette kan opptre som støy, spesielt hvis sidene er tynne. Da kan det være en god ide å legge en sort papplate eller lignende bak.

Til venstre ser du et typisk eksempel på moiré. Til høyre har vi brukt høyere oppløsning og descreen-funksjonen i styreprogrammet til skanneren. Foto: BEL Vis mer


For å unngå denne støyen, er de fleste skannere utstyrt med en såkalt ”descreen”-funksjon, som må aktiveres i styreprogrammet for skanneren. Hvis du ikke oppnår godt resultat med denne funksjonen, er det et godt tips å skanne i høy oppløsning (300ppi eller høyere), og deretter redusere oppløsningen i et bildebehandlingsprogram. En god del bildebehandlingsprogrammer (for eksempel Paint Shop Pro) har også filtre for å fjerne moiré fra bildene dine. Som regel vil slike filtre føre til at bildet ditt blir litt uskarpt.

Lagre i riktig format

Hvis du er opptatt av å beholde all informasjon i bildet, kan det være god grunn til å velge TIFF-formatet.-formatet. Fordelen med TIFF er at det kan leses av de fleste bildebehandlingsprogrammene, både på IBM-kompatible PCer og på Mac. TIFF brukes også mye i grafisk bransje. Dessuten tilbyr TIFF en kraftig komprimering av bildene, uten tap av kvalitet som f.eks. i JPEG-formatet (se nedenfor). TIFF har imidlertid en rekke ulike komprimeringsmetoder, og dette kan av og til gi problemer med kompatibilitet mellom ulike programmer. Vi anbefaler derfor at du velger såkalt LZW-komprimering når du lagrer TIFF-bilder. Denne komprimeringen gir så å si aldri problemer når du utveksler TIFF-filer med andre.

Et annet format som beholder kvaliteten i bildet 100% er BMP, standardformatet for punktgrafikk i Windows. Også dette formatet takles av de fleste bildebehandlingsprogrammene, men den (bokstavelig talt) store ulempen med BMP er at det ikke inneholder noen form for komprimering. Det resulterer i svært store filstørrelser (Typisk 25 MB for én A4 side, 300ppi, 24 bits).

Det finnes derimot mer effektive formater, som JPEG. Her kan du selv bestemme hvor mye bildet skal komprimeres. Med lav komprimering vil du antakeligvis ikke oppleve noen forskjell i forhold til originalen, men plassbesparelsen vil være vesentlig.

Husk imidlertid at hvis du arbeider med et JPEG-bilde og lagrer det på nytt, så komprimeres det også på nytt. For hver komprimering risikerer du en liten reduksjon i kvaliteten. Derfor kan det være lurt å bruke BMP eller TIFF mens du jobber med bildet, og lagre i JPEG når du er ferdig.

Forretningsillustrasjoner, tegninger og lignende, vil som regel inneholde færre farger enn et foto. Du kan da prøve å lagre bildet i GIF-format, som har en begrensning på 256 farger, men som til gjengjeld ikke fører til noen komprimeringsartifakter som for eksempel JPEG.

En annen viktig egenskap med GIF, er at det muliggjør bruk av transparenter. Det betyr i praksis at du kan velge en farge i bildet som blir gjennomsiktig når bildet for eksempel plasseres på hjemmesiden din.

Relaterte artikler:
Vår test av rimelige USB-skannere
Introduksjon til skanning
Tips om bildebehandling