Ved å bytte ut enkelte ord med synonymer, kan man fort gjøre tusenvis av eksemplarer av samme elektroniske bok helt unike. Dermed kan man enkelt spore hvert enkelt eksemplar til den som kjøpte boka. Foto: DinSide
Ved å bytte ut enkelte ord med synonymer, kan man fort gjøre tusenvis av eksemplarer av samme elektroniske bok helt unike. Dermed kan man enkelt spore hvert enkelt eksemplar til den som kjøpte boka. Foto: DinSideVis mer

Slik skal de stoppe piratene

En ny type DRM under utvikling.

Ved Darmstadt Tekniske Universitet i Tyskland jobber en gruppe forskere med en ny type DRM (kopibeskyttelse) på oppdrag fra den tyske regjeringen og deler av den tyske ebok-bransjen. Det skriver IDG-magasinet TechHive.

Enklere sporing

Teknikken har de kalt SiDiM, og den skal gjøre det svært lite lukrativt å dele ut kopier av ebøker man selv har kjøpt. For til tross for at teknikken i seg selv ikke setter noen begrensninger i forhold til kopiering, vil selve innholdet i boken avsløre den rettmessige eieren.

Måten tyskerne har tenkt på er finurlig.

En bok består som regel av mange tusen ord. Ved å bytte ut et ord her og der med et synonym, kan man gjøre innholdet i hver enkelt bok unikt, uten at noen vil oppdage det når de leser boka. Iølge TechHive kan for eksempel ordet "usympatisk" byttes ut med "ikke sympatisk", og lignende.

Hvis det oppdages piratkopierte eksemplarer på nett, kan rettighetshaverne enkelt analysere innholdet i boka, og finne ut hvem som kjøpte nøyaktig dette eksemplaret.

Tidlig stadium

Muligens er denne formen for vannmerking vanskeligere å fjerne enn eksisterende løsninger. Det er imidlertid ikke sikkert metoden vil bli veldig utbredt, da det foreløpig ikke ser ut til å ha fått støtte fra noen av de store bokforlagene, skriver TechHive.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva mener du om SiDiM? Bruk debatten under og del dine tanker med andre lesere.