Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Slik skal danskene stoppe piratene

Nettbasert låneløsning for musikk på biblioteket.

Statsbiblioteket i Danmark vil fra 1. juli tilby fri tilgang til musikk og lydbøker via nettet, melder NRK. På den måten håper de å stoppe alle som fristes til å laste ned ulovlig musikk fra piratnettverkene.

Allerede fra starten vil danskene kunne velge og vrake mellom 4 millioner sanger og lydbøker på nettet.

Helt uten kostnad for brukeren

Det er imidlertid ikke snakk om nedlastbare filer som må leveres tilbake etter to uker, men en slags streamingløsning a la Spotify og Wimp.

- Alt blir gratis for brukerne, som kun trenger lånekort ved sitt bibliotek, sier områdedirektør Flemming Munch ved Statsbiblioteket til NRK.

Bibliotekene må imidlertid betale penger til musikkprodusenter og rettighetshavere, nærmere bestemt 0,004 øre hver gang en musikkfil blir spilt. Det skal med andre ord noe avspillinger til før det blir snakk om store summer.

Norge neste?

Det eksisterer ifølge NRK ikke noen konkrete planer for tilsvarende lansering i Norge, men det danske Statsbiblioteket sier at de nå forsøker å få til et samarbeid med nasjonalbibliotekene i Norge og Sverige. Tidligere forsøk her til lands har gått i vasken blant annet på grunn av uenigheter med bransjeorganisasjonene TONO og FONO, skriver NRK.no.

En slik tjeneste må ses på som en konkurrent til Wimp og Spotify, som i skrivende stund tar fra 49 kroner pr måned for fri tilgang til musikkarkivene fra alle de store plateselskapene. Man kan også få gratis tilgang dersom man kan leve med reklameavbrudd i ny og ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå kommer Spotify for TV