De siste årene har det med jevne mellomrom dukket opp historier om kjendiser som har fått private og intime bilder spredd på internett.
Sist ut er håndballstjernen Nora Mørk, som skal ha fått sine private bilder på avveie. Ifølge VG skal det ha skjedd etter at en mann i 20-årene skal ha hacket telefonen hennes via chatteappen WhatsApp.

11 ting du bør passe deg for på internett
Du trenger dog ikke være kjent for at noe slik skal skje med deg. Dessuten rammer det så vel barn som voksne.
600 henvendelser årlig
Hvert år får tjenesten Slettmeg.no omkring 600 henvendelser som omhandler uønskede bilder som deles eller ligger på nett.
Det kan skje på flere måter. Enten ved at telefonen eller datamaskinen blir stjålet, eller ved at man blir hacket. Så har du de tilfellene hvor noen sprer videre et bilde du selv har delt, for eksempel som hevnporno.
Sistnevnte kan være vanskelig å forhindre.
Det finnes imidlertid en rekke tiltak du selv kan gjøre for å redusere sannsynligheten for at noen andre får tak i dine private bilder.
Bruk et sterkt passord
- Å ha gode og unike passord for hver enkelt tjeneste er stadig viktigere, men dette slurver flertallet fortsatt med, sier sikkerhetsekspert Per Thorsheim til Dinside.

Skal du ha et råd for et godt passord, ifølge sikkerhetseksperten, er det å bruke en positiv setning som er lett å huske.
- Skriv den gjerne ned på et noenlunde trygt sted hjemme, sier han.
LES OGSÅ: 13 passord-synder du bør unngå
Skru på tofaktor-autentisering
- Deretter bør du ta i bruk tofaktor-autentisering hvor du har viktige data, råder Thorsheim videre.
Han får støtte av seniorrådgiver i Norsis, Vidar Sandland, som mener bruk av tofaktor-autentisering vil øke sikkerheten betraktelig.
- Jeg mener dette er viktigere enn et sterkt passord, da scenarioet er at du uansett vil bli fralurt passordet, og da betyr lengden og kompleksiteten lite, sier Vidar Sandland til Dinside.
Ekstra identifisering
De fleste store nettjenester har i dag såkalt tofaktor-autentisering, som gjør at du må bekrefte din identitet en ekstra gang i tillegg til det vanlige passordet.
Noen tjenester gjør dette med en kode via SMS, mens andre tjenester krever at man godkjenner innloggingen fra en pålitelig enhet, typisk telefonen din.

Apple innførte dette som standard for iCloud-brukere med oppdateringen av iOS 11 høsten 2017. Har du oppdatert iPhonen din til nyeste versjon av operativsystemet, tvinges du til å bruke dette.
- Jeg tror faktisk dette tiltaket vil være med på å hindre at private bilder havner på avveie, slik at vi vil se at antallet tilfeller med uønsket bildespredning går ned, sier Sandland til Dinside.
Tjenester som Apples iCloud, Google, Facebook, Microsoft og Dropbox tilbyr alle tofaktor-autentisering. På nettstedet twofactorauth.org finner du en oversikt over hvilke nettjenester som støtter denne ekstra sikkerheten.
Nettvett.no har en oversiktlig guide til hvordan du aktiverer det på de viktigste tjenestene.
Lås telefonen med kode
Så mye personlig informasjon som er lagret på en smartmobil i dag, er det ingen grunn til ikke å sikre telefonen sin med en kode, passord eller lignende.

Tidligere ble en slik skjermlås oppfattet som omstendelig. Nå som mange mobiler har fått fingeravtrykksleser, slipper man imidlertid å skrive inn noe hver gang man skal bruke telefonen sin.
- Bruk skjermlås slik at ikke hvem som helst kan gå inn og se bildene og sende dem videre, forteller Vidar Sandland i NorSIS.
Ifølge Sandland er dette ofte en brukt metode blant de yngre.
Skru av bildesynkronisering?
Noen anbefaler at man skru av synkronisering av mobilbilder mot skyen slik at uvedkommede ikke får tilgang til dem.
For mange vil ikke dette være et alternativ, all den tid denne typen løsninger brukes til sikkerhetskopiering - noe man jo blir anbefalt å gjøre slik at bildene ikke forsvinner dersom telefonen går tapt.
Hva med apper som lar deg skjule private bilder?

Hvis man har bilder av privat karakter man virkelig ikke ønsker skal havne på avveie, finnes det apper for å lagre bilder «hemmelig» utenfor kamerarullen på telefonen.
Et eksempel er Private Photo Vault for iOS og Android.
Sikkerhetsekspert Per Thorsheim mener imidlertid slike apper er «smør på flesk» og ikke noe man trenger å bruke penger på.
- Slike apper er beregnet på å beskytte bildene dine på telefonen din i tilfelle andre får fysisk adgang på telefonen, vet din pin til telefonen eller at telefonen er ulåst. Da vil denne appen gi deg littegrann bedre sikkerhet dersom brukt riktig, sier han.
- Men sannsynligheten for at noen fysisk stjeler din telefon med det mål for øye å få tak i bildene dine, OG at telefonen er ulåst eller de vet din PIN er særdeles liten, mener Thorsheim.
Når skaden først har skjedd
Det aller viktigste du gjør ifølge Vidar Sandland i NorSIS er å snakke med noen.
- Søk hjelp! Ta kontakt med venner, foreldre eller lærere. Politianmeld også saker som er straffbare, råder Sandland.

Ta dessuten kontakt med Slettmeg.no for å få veiledning eller hjelp til å få slettet bilder eller andre krenkelser på nettet.
I en del av tilfellene de kjenner til i NorSIS, har de frastjålne bildene blitt brukt til å presse penger fra ofrene. Du må for all del ikke begynne å betale, understreker Sandland.
- Vi har hørt om ungdommer som har brukt opp konfirmasjonspengene sine på å betale folk for å ikke spre bildene deres på nettet, forteller NorSIS-rådgiveren.
Det kan være en personlig katastrofe å få sine bilder på avveie, men ikke prøv å løs det alene, er hans beste råd.
- Det er de som faktisk deler bildene som gjør noe ulovlig og straffbart, avslutter han.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.