Slik sikrer du hjemmet ditt

DinSide-leser opplevde at varmepumpen gikk bananas. Slik unngår du det samme.

<b>KOM HACKERNE I FORKJØPET:</b> Ved å søke opp deg selv på tjenester som Usikkert.no, kan du oppdage sikkerhetshull før uvedkommende gjør det.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOM HACKERNE I FORKJØPET: Ved å søke opp deg selv på tjenester som Usikkert.no, kan du oppdage sikkerhetshull før uvedkommende gjør det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Språket ble satt til svensk, varmepumpen ble skrudd av og på, pluss diverse andre små finurligheter.

Dette opplevde en DinSide-leser etter vår artikkel om søketjenesten Usikkert.no. Her kan man finne tusenvis av dingser nordmenn har tilgjengelige på internett, som rutere, skrivere, skannere, webkamera, forsterkere og strømstyring av "smarte hus".

Mange av disse mangler sikker innlogging, og uvedkommende kan dermed enkelt gå inn og gjøre hva de vil, som å skru av og på lys og varme i norske hus. Og det var nettopp det som skjedde med vår leser.

– Heldigvis var det en ærlig sjel som skrev på en av sidene mine: "Du burde legge inn passord på siden", forteller leseren, som nå har satt passord.

Les mer: Her finner du tusenvis av printere, skannere, rutere, servere, webkameraer og forsterkere

Overvåkning av et hus. Her kan vi også spille av diverse lyder fra kameraet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
En åpen skriver, som lar oss se på dokumentene som ligger i skanneren. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DIREKTE KONTROLL: Her ser du et strømstyringssystem tilhørende et norsk bygg eller husstand, hvor uvedkommende enkelt kan skru av og på både lys og varme. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EN MORS MARERITT: Dette er et webkamera som overvåker en barneseng, hvor alle og enhver kan se direkteoverføring av noens barn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Denne ruteren har ikke passordbeskyttet fjernadministrasjonen, og vi kan blant annet se alle enheter som er koblet på i en husstand. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORSTERKER: Her er vi inne på forsterkeren til en nordmann. Vi kan styre volumet og endre innstillingene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Her deler en nordmann listen over torrent-filer han laster ned og opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Noen tjenester er så snille at de deler standardpassordet med deg. Ofte vil dette fortsatt være gjeldende. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Diverse filservere ligger helt åpne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
En nordmanns Dreambox, med blant annet lagret media.

Under ser du eksempler på utstyr DinSide fant åpent på Usikkert.no:

Gjelder mange

Vår leser er langt fra alene om å ha blottlagt tekniske enheter på nettet. Forskjellen mellom han og andre, er at han nå selv har opplevd hva som kan skje.


Usikkert.no har, ifølge skaperen Einar Otto Stangvik, om lag 400.000 søkbare tjenester. Det reelle tallet er angivelig høyere, da Usikkert.no bare søker etter tjenester på et gitt antall porter. Av rundt 1.200 brukere som har søkt på tjenesten, har 400 av dem selv potensielt sårbart utstyr, det vil si hver tredje bruker.

– Hvor mange det gjelder er vanskelig å tallfeste, men basert på funn vet vi at det er et problem, forteller seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til DinSide.

Det han også vet, er at det er relativt enkelt å sikre seg. Nedover følger de viktigste tipsene fra Sandland og Stangvik. Nøyaktig hvordan de ulike punktene gjøres på enheten din, finner du i bruksanvisningen.

Her finner du de aller beste PC-ene på markedet akkurat nå

SØKER: Denne ordskyen viser hva de siste 60.000 søkene på Usikkert.no handlet om. Kameraer, filservere og strømstyring er tre av gruppene som går igjen.  Foto: USIKKERT.NO
SØKER: Denne ordskyen viser hva de siste 60.000 søkene på Usikkert.no handlet om. Kameraer, filservere og strømstyring er tre av gruppene som går igjen. Foto: USIKKERT.NO Vis mer


1. Sjekk deg selv

– Jeg er ikke kritisk til at folk lager tjenester som Usikkert.no i det hele tatt. De som er interessert i å finne ut av slikt gjør sine søk andre steder uansett. Og med slike verktøy finnes det ingen unnskyldning for å ikke sjekke seg selv, mener Sandland.

TA SJEKKEN: På Usikkert.no kan du enkelt søke opp din egen IP-adresse, for å se om du er i faresonen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TA SJEKKEN: På Usikkert.no kan du enkelt søke opp din egen IP-adresse, for å se om du er i faresonen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


For samtidig som tjenester som norske Usikkert.no og internasjonale SHODAN lar uvedkommende finne ditt usikrede utstyr, lar det også deg finne dine egne sikkerhetshull. Dermed kan du utføre en aldri så liten "penetrasjonstest", som det kalles i sikkerhetsbransjen.

Usikkert.no har en egen funksjon øverst til høyre, "Sjekk din IP", som gjør et søk på IP-adressen du sitter bak. Dagbladet har også en slik tjeneste i sin Null CTRL-serie. Det du finner her, kan også andre finne, så ta grep om du ikke får blankt resultat. Men selv med ingen treff er du ikke nødvendigvis sikker, da de ulike tjenestene ikke nødvendigvis dekker hele spekteret.

2. Sett passord

– Mange kjøper utstyret uten å endre standardpassordet. De setter det opp, og er fornøyde så lenge det virker, forteller Sandland.

Etter å ha testet deg selv, fant du noe tilgjengelig utstyr?

(Avsluttet)
Nei(85%) 921
Ikke testet(11%) 115
Ja(5%) 50
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette betyr at uvedkommende kan google seg frem til passordet på enheten din. Noe utstyr blir også levert helt uten passord, som gjør det enda enklere.

Sett derfor alltid et sikkert passord på enhetene dine. Stangvik minner også folk på å alltid ha passord på sine trådløse nettverk. Du frykter kanskje ikke at naboen skal snylte på nettet ditt, men dette handler også om sikkerhet. Husk dessuten å ha et sikkert passord, det vil si noe du, og bare du, kjenner til.

Det betyr blant annet å ikke bruke det samme passordet på alle tjenester, og aldri dele det med noen.

Les mer: Slik lager du sikre passord som er enkle å huske

3. Slå av tjenester

– Mer og mer forbrukerelektronikk skal være tilgjengelig. Nå kommer det kjøleskap som er tilgjengelige på nett, og de fleste produsentene tenker ikke så mye på sikkerhet, forteller Sandland.

Spør deg selv: Trenger du virkelig tilgang til enheten? Har du behov for å for eksempel skanne et dokument via internett?

Om ikke: Slå av funksjonaliteten. Og når du kjøper et nytt produkt bør du undersøke om slik funksjonalitet finnes, for kanskje er den skrudd på som standard.

Stangvik, mannen bak Usikkert.no, er også svært skeptisk til Universal Plug and Play (UPnP). Standarden for kommunikasjon mellom enheter kan åpne porter i ruteren din uten at du vet det, mener Stangvik. Bruker du ikke UPnP bør du med andre ord slå det av.

SIKKERT: Må du gjennom en kryptert innlogging ser du "https" i nettadressen, og en hengelås i nettleseren.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SIKKERT: Må du gjennom en kryptert innlogging ser du "https" i nettadressen, og en hengelås i nettleseren. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


På jakt etter ny ruter? Her finner du alle vi har testet!

4. Sikre innloggingen

– De fleste rutere er satt opp for å sperre alt utenfra. Ofte gjør de jobben sin, mens det er brukeren som punkterer sikkerheten. For de færreste har behov for å ha ting tilgjengelig direkte på internett, sier Sandland.

For eksempel: Å kunne se webkameraet fra internett er noe mange ønsker. Men det går an å få tilgang på langt sikrere måter enn å bare skrive inn en IP-adresse direkte i nettleseren, som betyr at du har åpnet opp nettverket ditt mot omverdenen.

Sandland anbefaler å heller få tilgang via leverandørens nettsider. Pass også på at innloggingen foregår via kryptert kommunikasjon: Se etter "https" og et hengelåsikon ved nettadressen du bruker. Om ikke, kan andre sniffe opp passordet ditt.

SER PROBLEMET: Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) mener alle bør ta åpne enheter på den største alvor.  Foto: NORSIS
SER PROBLEMET: Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) mener alle bør ta åpne enheter på den største alvor. Foto: NORSIS Vis mer


5. Oppdater programvaren

– Det kommer hele tiden avsløringer om sårbarheter, som gjør at folk kan komme inn uansett om du har passord eller ikke, fortsetter Sandland i Norsis.

Slik sårbarheter blir gjerne rettet gjennom oppdateringer til enhetenes programvare, den såkalte firmwaren. Pass derfor på å oppdatere denne så ofte som mulig. Av og til blir du varslet om oppdateringene automatisk, og det er da viktig at du godtar oppdateringen. Andre ganger må du selv aktivt inn på enheten for å se etter oppdateringer.

Stangvik anbefaler folk å få en rutine på slike oppdateringer, omtrent på samme måte som mange bytter batteriet i røykvarsleren til faste tider.

Mer lesestoff: Alle DinSides saker om sikkerhet

Har du sjekket deg selv? Hva fant du? Del erfaringer med leserne under, og stem over!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!