Slik ser nettskyen egentlig ut

Den norske nettlagringstjenesten Jotta tilbyr ubegrenset lagring for 49 kroner måneden. Hvordan er det mulig?

«Jotta står selv bak oppsettet, og til tross for at det inkluderer svært mange disker og servere har de klart å få prisen pr gigabyte ned til 81 øre»


Nettbaserte lagringsløsninger er blitt populære, og mange spår at vi i fremtiden ikke kommer til å lagre dokumenter, bilder og videoer lokalt på PC-ene våre. Alt vil lagres på nettet, og blir tilgjengelig uansett - enten vi sitter på hjemmekontoret med PC-en, eller på en strand i Brasil med et nettbrett mellom hendene.

Mot ubegrenset lagring

Det finnes en rekke nettlagringstjenester allerede, DinSide har omtalt flere av dem. De fleste tilbyr gratis lagring av en gigabyte eller to, mens du må betale dersom du ønsker mer lagringsplass.

De fleste tjenestene er utenlandske, men det er også noen norske aktører. En av dem har fått navnet Jotta, etter Yottabyte, som tilsvarer ganske mye data, 1 000 000 000 000 000 000 000 000 bytes for å være nøyaktig, eller nesten ubegrenset i dagens målestokk. Og Jotta tilbyr faktisk ubegrenset lagring for 49 kroner måneden.

DinSide omtalte Jotta første gang i 2010. Da var tjenesten ny. Siden den gang har Jotta fått rundt 66000 kunder, og nylig lanserte selskapet tjenesten Jotta Mobil, som gir deg tilgang til dataene du har lagret hos selskapet, på Android, iPhone, iPad og iPod Touch. Det har også kommet en Mac-versjon av programmet som automatisk tar backup av datamaskinen din til Jotta sine servere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jotta øker gratis-grensen

Du får nå tilgang til dataene fra iOS-enheter. Ill. Jotta Foto: Thomas Hesselberg
Du får nå tilgang til dataene fra iOS-enheter. Ill. Jotta Foto: Thomas Hesselberg Vis mer


Les også: 25 GB gratis lagring på nett

Slik ser det ut på innsiden

Hver server har plass til 36 harddisker. Prosessoren er en firekjernet Intel Xeon, og hver server er utstyrt med 6 GB minne. Foto: Jotta
Hver server har plass til 36 harddisker. Prosessoren er en firekjernet Intel Xeon, og hver server er utstyrt med 6 GB minne. Foto: Jotta Vis mer
Roland Rabben hos Jotta foran selskapets serverskap hos Digiplex på Økern i Oslo. Foto: Jottacloud
Roland Rabben hos Jotta foran selskapets serverskap hos Digiplex på Økern i Oslo. Foto: Jottacloud Vis mer

Å gå ut med et tilbud om ubegrenset lagring til alle kundene krever naturligvis at ting er på stell i bakkant. Jotta bruker lagringsservere som er koblet sammen, i hver av disse sitter inntil 36 harddisker - hver med kapasitet på 2 TB.

Harddisker lever imidlertid ikke evig, og for å sikre seg mot datatap er løsningen enkelt forklart satt opp slik at en fil alltid er lagret på to harddisker på én server (RAID), men også speilet på flere servere . Dermed er dataene trygge selv om begge harddiskene i RAID-oppsettet skulle dø samtidig, og man sikrer seg også mot nedetid dersom en server skulle ta kvelden, ifølge Roland Rabben, som står bak Jotta.

Når en harddisk dør kan den enkelt byttes ut med en ny en uten å ta ned serveren først.

Og trenger Jotta å utvide kapasiteten, kan en ny server med enkle grep "hektes på" oppsettet, noe som ikke bare fører til økt kapasitet men også økt hastighet, ifølge Rabben.

Linux i bunn

For å styre det hele bruker Jotta en velkjent Linux-distribusjon, Ubuntu Server Edition 10.04, samt programvare som syr det hele sammen og sørger for at brukeren får tilgang via nettleseren.

Jotta står selv bak oppsettet, og til tross for at det inkluderer svært mange disker og servere har de klart å få prisen pr gigabyte ned til 81 øre.

Alle kommunikasjon krypteres med 256 bits AES-kryptering og serverne står forvart på et datasenter på Økern i Oslo.

Les vår test av Jotta her

Artikkelen har vært publisert på DinSide også tidligere, oppdatert og republisert i forbindelse med DinSides besøk i God Morgen Norge 11.1.2012.

Les også:
Google lagrer filene dine