Slik rydder du opp på Facebook

Lei av alle applikasjonene? Du kan fjerne alt bråket veldig enkelt.

Publisert
Sist oppdatert

Da Facebook lot tredjepartsutviklere slippe til, tok det ikke lang tid før det bugnet av applikasjoner.

For noen uker siden gikk vi igjennom de mest populære, og muligens har du allerede lagt til noen av dem.

Enkelte ganger kan det derimot bli litt for mye, og det kan være litt irriterende å måtte forsere dusinvis av applikasjoner, som enklest kan beskrives som et helsikes bråk, i jakten på telefonnummeret til en av dine bekjente.

Er "minimalistisk" noe som klinger fint i dine ører er redningen bare et avsnitt unna.

>> Les også: Vil privatliv koste penger?

Slik fjerner du "bråket"

Opera har innebygget støtte for å legge inn egne scripts, og vi har tidligere skrevet om Greasemonkey; en utvidelse til nettleseren din som gjør at du kan kjøre dine egne skript på en hvilken som helst webside. Greasemonkey fungerer både til Firefox og Internet Explorer, og det finnes tilsvarende utvidelser til en rekke andre nettlesere, som du kan lese om hos Wikipedia.

Slik rydder du opp på Facebook


Det du da kan gjøre, er å installere et skript som bare slipper igjennom seksjonene du tillater. På nettstedet userscripts.org fant vi skriptet Facebook profile cleaner, som du kan bruke som utgangspunkt.

Det første du må gjøre (hvis du ikke allerede har gjort det) er å installere Greasemonkey eller tilsvarende. Firefox: her, Internet Explorer: her. Deretter må du starte nettleseren din på nytt.

Fremgangsmåten er noenlunde lik - slik fungerer det i Firefox/Greasemonkey:

1. Legg til skriptet på denne siden.

(Du kan egentlig bare nøye deg med det, logge inn på Facebook og nyte "stillheten".)

2. Hvis du vil tilpasse skriptet, kan du høyreklikke på den lille apekatten nede til høyre, velge manage scripts, sørge for at Facebook profile cleaner er merket og velge "edit". Muligens må du også angi hvilket program du vil bruke for å redigere skriptet også. Scriptet ser omtrent slik ut hvis du blar over de innledende kommentarene:

Slik rydder du opp på Facebook


Vart du skræmt no? Ta det med ro - det er egentlig ikke så mye hokus-pokus.

Denne listen viser hvilke bokser du ønsker å beholde når du ser på en Facebook-profil. Ved å sette // foran en linje kommenterer du den ut slik at den ikke prosesseres. Dermed kan du slå på og av boksene ved henholdsvis å fjerne eller sette på // foran hver linje. I eksempelet over, vil jeg ikke se boksen "friends in other networks" eller "groups", eller en hvilken som helst annen boks som ikke står der, for den saks skyld.

>> Les også: Årets beste Facebook-nyhet

Tilpasse med egne ønsker

Men - kanskje det er enkelte bokser du har lyst til å vise? Da må vi finne IDen for applikasjonen og legge den til manuelt.

I dette eksempelet skal vi også la "Movies"-applikasjonen passere gjennom filteret. Slik ser den ut:

Slik rydder du opp på Facebook


Navigér til en Facebookprofil som har applikasjonen du ønsker å se. Høyreklikk et sted på siden (ikke på et bilde eller en lenke) og velg "vis kilde" eller tilsvarende. Da får du opp selve HTML-koden for siden du ser på. Siden vår boks begynner med "Ine has" søker vi etter dette og finner følgende:

Slik rydder du opp på Facebook


Som du ser på figuren, ligger IDen til applikasjonen lett tilgjengelig, og vi føyer den da til i vår liste:

Slik rydder du opp på Facebook


Deg og programmering

Overkommelige greier? (Avsluttet)
Jada, det var enkelt(39%) 107
Man lærer så lenge man lever(38%) 104
Nei, sånt holder jeg meg unna(22%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå vil også Movies-boksen slippe igjennom vårt filter.

PS! I Opera finner du mulighetene for egne scripts under preferences-advanced-content-menyen. Trykk på "manage advanced scripting", legg til *.facebook.com/* og velg content-flippen der du kan legge til et eget script. Der legger du inn scriptfilen du lastet ned lenger opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer