Slik ripper du DVD-lyden

Konsert-DVDer, språkkurs eller bare tøffe replikker? Noen ganger har du bare lyst på lydsporet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten at vi sitter på noen offisielle slagstall, har vi en liten anelse om at konsert-DVDer blir stadig mer populære. Opptil flere i undertegnedes vennekrets har i hvert fall begynt å kjøpe den slags utgivelser, og platebutikkene får stadig større utvalg.

Flere har også spurt oss: Hvordan kan jeg rippe bare lyden? Ofte er man jo på farten med MP3-spilleren i jakkelomma, og det er jo kanskje nettopp da man har tid til å høre Depeche Mode-konserten fra Milano (en utgivelse jeg forresten varmt kan anbefale) - ikke nødvendigvis foran TVen en tirsdags kveld med sovende barn og en samboer som helst vil se noe annet.

Tidligere hadde det å rippe lyden en ganske høy brukerterskel, og innebar ripping av plata, isolering av lydsporet via et program som VirtualDub og eventuell redigering av lydfila før komprimering og oppsplitting.

DVD Audio Ripper

Dagens program gjør imidlertid denne jobben langt enklere. Vi testet ut programmet ved å putte inn den nevnte Depeche Mode-skiva, og programmet fant med en gang de fire lydsporene det var aktuelt å rippe: selve konserten + noen ekstranumre som finnes via menyene.

image: Slik ripper du DVD-lyden


DVD Audio Ripper støtter flere formater - du kan rippe til MP3-format, WAV, OGG, WMA med flere; til og med det tapsfrie formatet APE er støttet. Du kan også foreta justeringer i forhold til hvor høy bitrate du ønsker på den ferdige fila.

I tillegg har du mulighet til å velge hvilket lydspor du vil rippe - på vår testmaskin fikk vi ikke noe lyd fra DTS-sporet, og vi måtte derfor velge Dolby Digital-sporet. Via trim-funksjonen kan du også velge start og sluttpunkt, dersom det bare er deler av plata som er interessant (perfekt når du skal hente ut alle godbitene fra Pulp Fiction, for eksempel). Du kan også ta et skjermbilde fra DVD-plata som du kan bruke som coverbilde for lydfila.

Til slutt trykker du på start, og så er det bare å vente. Prøveversjonen av DVD Audio Ripper lar deg bare rippe 3 minutter med lyd, og på vår maskin tok dette et knapt minutt.

Programmet koster $29 å registrere (158,- med dagens kurs). Prøveversjon finner du på denne siden, der du også har mulighet til å kjøpe en registreringsnøkkel.