Slik redigerer du en hvilken som helst nettside

Perfekt for morsomme gratulasjoner på Facebook.

<b>HURRA: </b>Lag artige bursdagsgratulasjoner ved å redigere nettaviser etter hjertens lyst. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / NTB SCANPIX
HURRA: Lag artige bursdagsgratulasjoner ved å redigere nettaviser etter hjertens lyst. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / NTB SCANPIXVis mer

Å skrive «GMD» på Facebook-veggen til noen som har bursdag, er i våre øyne lavmål. Orker du ikke engang å skrive ut den korte setningen «Gratulerer med dagen», er det kanskje like greit å hoppe over hele gratulasjonen.

Men er du klar for å faktisk gi noen morsomme gratulasjoner, som viser at du har lagt et minimum av tankevirksomhet i arbeidet, har vi et triks du vil like.

Du kan nemlig redigere en hvilken som helst nettside, og legge inn dine helt egne budskap.

LES OGSÅ: Kan du disse 10 kjekke Snapchat-triksene?

Magiske bokmerker

Trikset er gammelt, og det finnes mange måter å gjøre det på. Men det enkleste, som vil fungere i alle nettlesere på alle plattformer, er å legge til to bokmerker.

  1. Lagre følgende setning i et bokmerke, uten anførselstegnene:
    «javascript:document.body.contentEditable = 'true'; document.designMode='on'; void 0». Kall bokmerket noe sånt som «Rediger».
  2. Lagre også til dette i et nytt bokmerke:
    «javascript:document.body.contentEditable = 'false'; document.designMode='off'; void 0». Kall bokmerket «Ferdig».
LES OGSÅ: Slik får du mye penere og kjekkere startsider i Chrome-fanene

SÅNN: Du skal først lage disse bokmerkene, så er du klar for redigering. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SÅNN: Du skal først lage disse bokmerkene, så er du klar for redigering. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Slik redigerer du

Som du sikkert ser, viser ikke disse bokmerkene til nettsider, men til en kodesnutt. Og det kodesnutten gjør, er å åpne nettsida du er inne på for redigering.

  1. Gå inn på nettstedet du ønsker å redigere.
  2. Trykk på «Rediger»-bokmerket ditt. Tilsynelatende vil ingenting skje.
  3. Men trykk på noe tekst på nettsiden, og du vil se at en tekstmarkør dukker opp. Nå er det bare å slette teksten som er der fra før, og skrive din egen.
  4. Når du er fornøyd, kan du trykke på «Ferdig»-bokmerket ditt for å avslutte redigeringen.
LES OGSÅ: Genial funksjon – gi Chrome-fanene egne mute-knapper!

TO TRYKK NOK: Trykk først på bokmerket, så på teksten du vil redigere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TO TRYKK NOK: Trykk først på bokmerket, så på teksten du vil redigere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merTa bilde av budskapet

Så er det bare å lete etter gode muligheter for litt tekstredigering. Kanskje det hvite hus sine nettsider for å ordne en gratulasjon fra Obama? Dagbladet.no for å finne en norsk kjendis som sender sine varmeste tanker?

Og når alt er klart, er det bare å ta en skjermdump eller et bilde med mobilen, og spre det glade budskap. Du kan ikke dele nettsida på andre måter, da endringen bare er gjort lokalt på din datamaskin.

I noen nettlesere kan du få problemer med røde streker under ordene du har skrevet inn. Dette løser du ved å skru av stavekontrollen i nettleseren din. I Chrome er det å bare å gå inn i innstillinger, søke opp «språk» og huke vekk «Aktiver stavekontroll».

LES OGSÅ: 5 nyttige triks til Google Docs