Slik reddet jeg naboens harddisk

Naboen hadde fått en skikkelig krasj på den bærbare PCen, og mye verdifull data kunne ha gått tapt.

Bilder, dokumenter, videoopptak og lignende er vondt å miste. Dessverre begynner de fleste å ta backup først etter å ha brent seg.

Sett av noen timer på søndag. Kjøp inn DVD-plater i løpet av uka og brenn ut kopier av det som er kjært. Er du ekstra lur brenner du det ut to ganger, for deretter å reise opp til moren din, der du legger DVD-platene i safen hennes. Da er du rimelig godt sikret.

Naboen hadde ikke tatt backup og var derfor veldig fortvilet her om dagen. Etter å ha blitt brukt av to barn og to voksne til alt fra spilling til regnskapsføring, sviktet laptopen. Windows ville ikke starte opp. En haug av feilmeldinger om at det ikke kunne skrives til harddisken, før maskinen bare startet på ny. I tillegg kunne man høre en ikke alt for hyggelig klakkelyd i tide og utide.

Slik reddet jeg naboens harddisk


Som sagt: bilder, dokumenter, videoopptak og lignende er vondt å miste. Dessverre begynner de fleste å ta backup først etter å ha brent seg.

Denne gangen gikk det heldigvis bra.

Det eldste trikset i boka

Det første trikset jeg pleier å ty til er å prøve å starte opp Windows med sist fungerende konfigurasjon (selv om feilmeldingene i dette tilfellet var såpass alvorlige at jeg ikke hadde veldig stor tro på det). Trykk F8 under oppstarten for å komme til oppstartsmenyen og velg "Last known good configuration".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det fortsatt ikke fungerer, kan du prøve F8 igjen og velge safe mode. Utrolig nok hender det at du kan starte i safe mode, avslutte Windows og så starte opp igjen uten problemer. Hvis heller ikke det fungerer, kan du starte i logget modus, for deretter å sjekke loggfila og se om du kan finne ut hvor i oppstarten det stopper. Deretter må du Google fra en annen maskin og finne ut hva som er feilen.

Plan B: Windows-CDen

Ingen av disse triksene fungerte, så da var det å eksekvere plan B – Windows-CDen. Maskinen ble startet opp med plata i, og {BIOS} konfigurert til å boote fra DVD-ROMen før harddisken. Etter et par minutter får du kontroll og kan trykke på R for å reparere en Windows-installasjon. Da får du et DOS-vindu med et begrenset antall doskommandoer, blant annet chkdsk, som kan brukes for å sjekke harddisken for feil. Med et par parametere bak (skriv chkdsk /? for hjelp) kan du starte en prosess som forsøker å reparere feilene.

Men – harddisken var ikke i god nok form til chkdsk en gang, og etter 5% brøt programmet og meddelte at harddisken hadde ”an unrecoverable error”. Aiai, tenkte jeg – dette skulle holde hardt.

Slik reddet jeg naboens harddisk


Heldigvis har jeg en kompis som jobber med ting som dette, og av han fikk jeg låne programmet ERD Commander. Det skulle vise seg å være akkurat hva vi trengte.

Dyrt, men glimrende

ERD Commander er et program fra Winternals, som for ikke lenge siden ble kjøpt opp av Microsoft. Programmet inngår i en pakke med ni programmer som de har kalt ”Administrator’s Pak” (uten c, ja), men vil bli tilgjengelig i den kommende Microsoft Desktop Optimization Pack. Prisen for Administrator’s Pak er ganske stiv; rundt 8.500 kroner med dagens kurs, så en kan trygt si at det først og fremst er myntet på bedriftskunder.

Slik reddet jeg naboens harddisk


ERD Commander starter fra CD-plata og har et grensesnitt som er veldig likt Windows XP. Med vår slitne harddisk tok oppstarten fryktelig lang tid – rundt halvannen time uten at vi satt med stoppeklokke, og feilmeldingene tikket inn på grunn av disken. Samtidig hadde vi plugget inn en ekstern harddisk i USB-porten der vi planla å legge over data.

Vel inne i ERD Commander gikk alt som en drøm. Vi kunne gå inn på min datamaskin og aksessere både den interne og eksterne disken, og gikk da inn i ”documents and settings”-katalogen og sørget for å kopiere ut alt av verdi på den eksterne disken, samt lagrede data til diverse programmer. Det ligger nå trygt bevart på den eksterne disken.

ERD Commander har i tillegg flere nyttefunksjoner, blant annet en ”crash analyzer wizard” som kan finne ut av hva som gjorde at Windows krasjet sist, ”disk wipe” som sørger for å slette med stor S og ”Locksmith”, som gjør at du kan sette et nytt administratorpassord dersom du har glemt det.

Slik reddet jeg naboens harddisk


Alternativet

Siden det fungerte fint med ERD Commander tok vi aldri skrittet videre til den neste planen, som var å koble opp harddisken som en slavedisk på en annen PC. Til det ville vi ha brukt et par hundrelapper på en Icybox. Dette er et harddiskkabinett du kobler til USB-porten på PC-en, og så kan du sette i en IDE-harddisk; enten 2,5” eller 3,5”, avhengig av hvilket kabinett du kjøper. Disken dukker da opp som om den var en ekstern disk i Windows. Siden prisen er langt hyggeligere enn ERD Commander, vil dette naturligvis være det naturlige valget etter å ha prøvd Windows-CDen.

Veien videre

Ny harddisk ble bestilt – en 2,5” 80GB koster i skrivende stund en femhundrelapp, noe vi sikkert ler av om tre år. Lokket på undersiden av PC-en ble skrudd opp, harddisken tatt ut og ny harddisk satt inn; en enkel og grei operasjon. Deretter var det bare å starte opp med Windows-CDen, opprette partisjon og formatere før Windows ble installert på vanlig måte.

Vel inne i Windows kobler vi så til den eksterne disken og overfører filene vi reddet ut tidligere.

Og jeg vil tro naboen tar backup i nær fremtid.

(Har du noen tips må du gjerne dele dem i forumet under!)