<strong><b>OLJA LYN:</strong></b> SSD-en (øverst) er flere ganger raskere enn harddisken (nederst). Den er dessuten musestille og blir ikke varm. Vår guide forteller deg hvordan du kan oppgradere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
OLJA LYN: SSD-en (øverst) er flere ganger raskere enn harddisken (nederst). Den er dessuten musestille og blir ikke varm. Vår guide forteller deg hvordan du kan oppgradere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Slik oppgraderer du fra harddisk til SSD

Her ser du hele prosessen, steg for steg!

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nye PC-er utstyres med SSD i stedet for harddisk, eventuelt med begge deler. Og det er ikke så rart når man tenker på alle fordelene:

SSD-er bråker ikke, de blir ikke varme, går ikke i stykker om de faller i bakken, veier mindre og best av alt: De er flere ganger raskere enn den tradisjonelle harddisken.

Det fine er at et skifte til SSD også kan gi nytt liv til gamle datamaskiner.

En slik oppgradering kan nemlig gjøre PC-en din både vesentlig raskere og ikke minst stillere.

I denne guiden viser vi deg en effektiv måte å gjøre det på, uten at du behøver å installere operativsystemet og programmene dine på nytt.

Hele prosessen kan dermed gjøres på langt kortere tid. Merk imidlertid at eventuelle problemer og ustabiliteter knyttet til gamle Windows-installasjoner vil også bli overført.

Har du slike problemer, kan det derfor være en god idé å installere Windows fra bunnen av, eventuelt gjenopprette ved hjelp av gjenopprettingsplatene du naturligvis husket å lage da du tok PC-en i bruk første gangen.

<strong>UTSTYRET DU MÅ HA:</strong> Et harddiskkabinett (vårt koster 34 kroner), den gamle harddisken og den nye SSD-en. I tillegg bruker vi et overføringsprogram som gjør prosessen svært enkel. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
UTSTYRET DU MÅ HA: Et harddiskkabinett (vårt koster 34 kroner), den gamle harddisken og den nye SSD-en. I tillegg bruker vi et overføringsprogram som gjør prosessen svært enkel. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Dette trenger du

Før du setter i gang trenger du litt utstyr:

  • En bærbar PC med Windows XP eller nyere. Hvis PC-en er mer enn 6-7 år gammel, bør du i tillegg forsikre deg om at den har en harddisk med SATA-grensesnitt (se instruksjonsbok).
  • En SSD med passende kapasitet. Disse koster fortsatt ganske mye mer pr GB enn harddisker. Du behøver ikke å kjøpe en SSD med like stor kapasitet som harddisken hvis du følger denne guiden, men vi anbefaler deg uansett å kjøpe en på 240 GB eller mer. Disse får du for godt under tusenlappen.
  • Et harddiskkabinett. Vi skal koble SSD-en til en ledig USB-port på PC-en, og trenger derfor først å sette den i et eksternt kabinett. Etter at overføringen er ferdig, skal vi sette den gamle harddisken inn i samme kabinett, slik at den får et nytt liv som ekstern harddisk. Et slikt kabinett kan du få for noen få tiere, se for eksempel dette produktet.
  • Programvaren Paragon Migrate OS to SSD. Det finnes mange programmer som hjelper deg med slik overføring. Det som gjør dette programmet til vår favoritt, er at du kan selv huke av for hvilke data som skal overføres. Dette er svært nyttig dersom du har mindre kapasitet på SSD-en enn på harddisken. Du kan for eksempel huke av for at du ikke ønsker å overføre musikk og videofiler. Disse vil du uansett få tilgang til når du har gjort den gamle harddisken om til en ekstern USB-disk. Programmet koster 20 dollar (rundt 130 kroner), du finner vår test her.

Slik gjør du det

Når du har skaffet deg SSD, kabinett og lastet ned programvaren, er det på tide å sette i gang.

1. Installer Paragon Migrate OS to SSD. Dette programmet tar seg av alle steg i selve overføringen, og må installeres på PC-en først.

<strong>ENKELT:</strong> Brukergrensesnittet i programvaren er svært enkel, og du ledes gjennom prosessen steg for steg.
ENKELT: Brukergrensesnittet i programvaren er svært enkel, og du ledes gjennom prosessen steg for steg. Vis mer


2. Sett SSD inn i kabinettet. Vårt kabinett åpnes uten behov for verktøy, SSD-en skyves enkelt på plass, og lokket settes på igjen.

<strong>FORBERED SSD-en:</strong> Sett SSD-en inn i harddiskkabinettet, og koble den til PC-en via USB-porten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FORBERED SSD-en: Sett SSD-en inn i harddiskkabinettet, og koble den til PC-en via USB-porten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


3. Koble kabinettet til en ledig USB-port. Windows vil automatisk gjenkjenne den som en ekstern disk så snart den er tilkoblet. Du trenger ikke å installere noe som helst av drivere manuelt, alt skjer automatisk.

TILKOBLET. SSD-en kobles til som en ekstern harddisk via USB-porten, men kun midlertidig. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TILKOBLET. SSD-en kobles til som en ekstern harddisk via USB-porten, men kun midlertidig. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


4. Start programvaren. Paragon Migrate OS to SSD er veiviserbasert. Det gjør prosessen svært enkel. Bare følg instruksene på skjermen, og vær klar over at alt som eventuelt ligger på din nye SSD vil slettes i prosessen.

Slik oppgraderer du fra harddisk til SSD


5. Velg eventuelt bort programmer, filer og mapper som ikke skal overføres. Hvis det ikke er plass på SSD-en til alle dataene, vil du bli varslet om det. Deretter får du muligheten til velge bort alt du ikke ønsker å overføre, for eksempel musikk, videoer og bilder - som generelt tar mye plass. Pass imidlertid på at du ikke utelater systemfiler, noe som kan føre til at PC-en blir ustabil.

<strong>KRYMP OVERFØRINGEN:</strong> Velg bort det du ikke ønsker å ta med over på den nye SSD-en. Det anbefales at du bruker litt tid på denne delen.
KRYMP OVERFØRINGEN: Velg bort det du ikke ønsker å ta med over på den nye SSD-en. Det anbefales at du bruker litt tid på denne delen. Vis mer


6. Fullfør prosessen. Selve overføringen vil ta noe tid, avhengig av hvor mye data det er snakk om, USB-hastighet mm. Når prosessen er ferdig vil du få opp denne meldingen:

Slik oppgraderer du fra harddisk til SSD


7. Bytt ut harddisken med SSD. Harddisken ligger som regel skjult bak et lokk på undersiden av PC-en. Monter den løs, åpne harddiskkabinettet, ta ut SSD-en og monter den inn i PC-en der harddisken satt. (Hvis du er usikker på fremgangsmåten, kommer vi straks med artikkel som beskriver denne prosessen i detalj.)

<strong>MONTER PÅ PLASS:</strong> SSD-en settes inn nøyaktig slik harddisken satt før den ble tatt ut. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MONTER PÅ PLASS: SSD-en settes inn nøyaktig slik harddisken satt før den ble tatt ut. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


8. Monter harddisken inn i harddiskkabinettet. Du har nå laget din egen, eksterne harddisk! Den inneholder fortsatt alle bilder, videoer og musikkfiler som du eventuelt ikke overførte til SSD-en. Trenger du tilgang til disse, er det bare å koble den til en ledig USB-port. Her viser vi deg hvordan vi gjorde det.

Slik oppgraderer du fra harddisk til SSD


9. Start opp PC-en. Hvis alt har gått som planlagt, skal det bare være å starte opp PC-en, og du har foretatt en viktig og merkbar oppgradering - helt på egenhånd!

VOILA: Vår gamle traver har fått nye hestekrefter Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
VOILA: Vår gamle traver har fått nye hestekrefter Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Lykke til!

Les også:
DinSide tester SSD-er
Harddisk-kabinett til 34 kroner
Gjør dette før du skroter PC-en!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer