Slik nullstiller du alt i Windows 8

Smart funksjon.

Windows 8 har innebygde funksjoner for å nullstille og fornye PC-en.  Foto: DinSide.no
Windows 8 har innebygde funksjoner for å nullstille og fornye PC-en. Foto: DinSide.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows 8 har hatt en litt trang start, og salget har gått tråere enn forventet. Microsoft har blant annet fått mye kritikk for å tenke mer på berøringsfølsomme skjermer og nettbrett enn på skrivebordet med tastatur og mus.

Men operativsystemet introduserer også en rekke nyheter vi definitivt ser nytten av, og som drukner litt i all kritikken.

En av dem er muligheten til å nullstille Windows og alle innstillinger tilbake til slik PC-en din var da du første gang tok den i bruk.

Alt blir borte

Det betyr i praksis at alle spor av aktivitet på PC-en blir borte, på samme måte som du kan nullstille mobiler og nettbrett, for eksempel før du overlater eller selger den til noen andre.

Denne nullstillingsfunksjonen finner du enklest ved å skrive "Fjern alt" når du er inne på den nye startmenyen. Klikk på "Innstillinger" til høyre under søkeboksen, og klikk deretter på "Fjern alt og installer Windows på ny" til venstre:

image: Slik nullstiller du alt i Windows 8


Da får du strakts opp denne meldingen:

image: Slik nullstiller du alt i Windows 8


Merk at prosessen kan ta noe tid, og blant annet medfører at PC-en starter på nytt.

Forny PC-en din

Et annet aktuelt valg er Forny PC-en. Dette svarer på mange måter til funksjonen Systemgjenoppretting, som var en del av Windows 7 og eldre versjoner av operativsystemet, men fungerer strengt tatt veldig annerledes - og går vesentlig hardere til verks.

I praksis blir Windows re-installert, men brukerfilene dine og personlige innstillinger blir bevart. Alle andre innstillinger og standardprogrammer for filer og lignende vil bli nullstilt.

I tillegg vil alle appene som du har installert fra Windows Store bli beholdt. Det skal du ikke bekymre deg over, da alle disse appene kjører i beskyttet modus, og vil ifølge Microsoft aldri kunne påvirke ytelsen negativt eller føre til andre problemer på PC-en.

Programmer som er installert fra andre kilder vil bli fjernet, og en liste over alt som er fjernet vil til slutt bli lagret på skrivebordet ditt.

For å aktivere denne funksjonen skriver du bare "Forny" på den nye startmenyen, og klikker på "Innstillinger" til høyre under søkeboksen. Klikk deretter på "Forny PC-en" til venstre for å få opp denne meldingen:

image: Slik nullstiller du alt i Windows 8


Også dette vil ta litt tid, avhengig av hvor mye data som blir berørt og hastigheten på PC-en din.

Les også: Derfor kan du droppe sikkerhetsprogrammer i Windows 8

Samleside: Windows 8