Slik monterer du et grafikkort

Å sette inn et nytt grafikkort er enkelt hvis du vet fremgangsmåten. Her er oppskriften du trenger for å installere et nytt gafikkort.

Vi forutsetter i denne artikkelen at du allerede har kjøpt et kort. Hvis du vil lære mer om grafikkort generelt, foreslår vi at du tar en kikk på de andre kapitlene i grafikkortskolen (se linker i venstre marg).

Pakk ut kortet

Det første, logiske steget etter å ha pakket ut kortet, er å fysisk installere det i datamaskinen. De fleste kort har manualer som forklarer fremgangsmåten, men vi skal likevel gi noen tips for å gjøre installasjonen så enkel som mulig.

Skru opp PCen

Et vanlig hovedkort har fire PCI-plasser og en AGP-plass Foto: TK
Et vanlig hovedkort har fire PCI-plasser og en AGP-plass Foto: TK Vis mer

Først må selvsagt PCen åpnes. Det er nokså sannsynlig at du har et grafikkort i datamaskinen fra før, med mindre grafikkprosessoren befinner seg direkte på hovedkortet. Uansett så må du sette inn kortet i enten PCI- eller AGP-porten, avhengig av hva slags kort du har kjøpt. Har du en nyere PC med Pentium II-prosessor, støtter hovedkortet garantert AGP, og da er det ingen grunn å nøye seg med en PCI-løsning.

Er skjermkortet integrert i hovedkortet, er det ikke noe problem å oppgradere til et nytt kort siden maskinen automatisk vil oppdage ny maskinvare.

Ta ut det gamle kortet

Har du problemer med å finne ut hvilket av kortene i PCen som er ditt gamle grafikkort, er det bare å følge kabelen fra skjermen til PCen. Denne er festet til baksiden av skjermkortet med to skruer. Etter å ha fjernet kabelen er det bare å ta ut kortet – for å gjøre det må en skrue som holder kortet fast til PC-kabinettet fjernes. Da er det bare å lirke ut kortet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett inn det nye kortet

Slik setter du inn et grafikkort Foto: TK
Slik setter du inn et grafikkort Foto: TK Vis mer

Nå må du sette inn det nye kortet. Det må trykkes godt ned i PCI- eller AGP-porten før du skrur det fast med en skrue på toppen av braketten. Bruk den samme skruen som holdt fast det gamle skjermkortet.

Hvis du har satt inn et AGP-kort, er det viktig å passe på at kortet er godt trykket ned i bakkant. Hvis maskinen er helt død etterpå, er det sannsynlig at det nye kortet har kontakvansker. AGP har organisert kontaktpunktene i to "etasjer" slik at det lett blir kortslutning hvis kortet ikke sitter ordentlig.

Skru sammen PCen

Kabelen til skjermen må nå også settes i bak på det ny kortet. Et godt tips her er å kontrollere at PCen fortsatt starter før du setter på lokket igjen. Det er svært irriterende å måtte åpne PCen enda en gang hvis et eller annet ikke stemmer.

Installer driveren

Når kortet er på plass og PCen starter gjenstår det bare å installere driveren til det nye skjermkortet. Det vil vi komme tilbake til i en egen artikkel i løpet av de nærmeste dagene.