Slik lurer du IT-avdelingen

Strikse IT-regler på jobb? Slik omgår du dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhet og effektivitet står i høysetet i de fleste bedrifter, og mange arbeidstakere har svært innskrenkede rettigheter med tanke på hva de får lov til å gjøre med PC-en de jobber med til daglig.

Noen får ikke lov til å sende store filer, andre får ikke tilgang til Facebook, mange får ikke installert programvare på PCen og i enkelte bedrifter får man ikke tilgang til eposten sin med mindre man fysisk sitter på jobb.

De fleste slike restriksjoner kan imidlertid omgås. Nettstedet Wall Street Journal har samlet en rekke problemstillinger og sett på hvordan de løses. Her er noen av høydepunktene:

Sende store filer

Er det en begrensning på hvor store vedlegg du kan sende på jobbmailen? Det kan være irriterende - spesielt hvis du er nødt til å sende en rapport i .pdf-format, eller har zippet ned bildene fra fredagspuben og vil sende til de andre på avdelingen.

Dette omgår du imidlertid veldig lett. Enten ved å bruke en nettjeneste som lar deg laste opp store filer og sende lenken til de du vil etterpå, eller så kan du splitte opp fila:


Kjøre programmer

Hvis du ikke har administratorrettigheter på PCen din, er det som regel ikke mulig å installere nye programmer, selv om du har aldri så lyst på Firefox i stedet for den blå e'en som ligger der fra før.

Mange gode programmer finnes også i en utgave som ikke krever installasjon. Du legger dem på en USB-pinne som du stikker inn og vips, så har du mulighet til å bruke det ene godprogrammet etter det andre:


Stengte nettsider

I min forrige jobb var det hos enkelte kunder store begrensninger på hvilke nettsider vi fikk lov til å besøke. Tastet du inn en URL som var ugyldig kom det frem en advarsel som ba deg kontakte IT-avdelingen hvis du trengte tilgang til denne siden i jobbsammenheng.

Så - hva gjør du, da, når Facebook-abstinensene blir uutholdelige? Jo, du bruker en proxyserver.

En proxyserver fungerer som en videreformidler av dine forespørsler over nettet. Det vil si at det for IT-avdelingen kun er synlig at det er trafikk mellom deg og denne serveren, så så lenge du har tilgang til den, vil du kunne surfe overalt.

Du finner en massiv liste over fritt tilgjengelige proxyservere på http://proxy.org. Har du tilgang til den siden, kan du også bare taste inn en nettadresse du ønsker å se. Du kan lese mer om hvordan du kan bruke proxyservere til å bruke Pandora i denne artikkelen:


Har du tilgang til Google på jobb, kan du også bruke Googles oversettingstjeneste og oversette fra engelsk til engelsk. Da taster du bare inn google.com/translate?langpair=en|en&u=www.facebook.com i nettleseren din og voila!

Lynmeldingstjenester kan også være stengt for, men de fleste har en webklient det går an å prøve. MSN, for eksempel, finner du på http://webmessenger.msn.com/.

Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker Cayusa
Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker Cayusa Vis mer


Fjern sporene

En kompis har fått streng beskjed fra arbeidsgiver om at privat bruk av firmaets bærbare kan være oppsigelsesgrunn, og selv om så ikke skulle være tilfelle for din del, kan det allikevel være flaut om du har snublet innom noen ikke-akkurat-jobbrelaterte nettsider og må levere PCen når du skal få ny.

Kanskje har du vært ulydig og installert et program som du vil gjerne for godt, eller ligger det masse videoklipp i historikken på Windows Media Player som ikke kan kategoriseres som "work place safe"?

Her har vi flere tips. Slik sletter du nettleserhistorikken:
Internet Explorer - Velg verktøy -> slett leserhistorikk
Opera og Firefox - Velg tools -> clear private data

Dette vil imidlertid slette alle spor. Er det enkelte innslag du vil slette, kan du i Firefox begynne å skrive URLen, pile ned til den du vil slette og trykke delete-knappen. Et annet alternativ er å starte en Distrust-sesjon. Distrust er et Firefoxtillegg du kan aktivere, og når du deaktiverer det slettes alt du gjorde i tidsrommet det var aktivert fra historikken din. Vi har skrevet om det i denne artikkelen.


Privat epost uønsket

Enkelte bedrifter kjører et regime der privat epostaktivitet ikke er tillatt, for eksempel via Gmail. Dette kan de også spore hvis din aktivitet ikke er kryptert.

Med Gmail og mange andre tjenester kan du imidlertid bruke en kryptert versjon ved å taste inn https:// i stedet for http://. Da krypteres trafikken mellom deg og tjeneren.

Når sjefen til stadig tusler rundt


Kilde/inspirasjon: Wall Street Journal

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!