Oppgavebehanderen i Windows lar deg avslutte programmer som ikke lenger reagerer.
Oppgavebehanderen i Windows lar deg avslutte programmer som ikke lenger reagerer.Vis mer

Slik lukker du låste programmer

Har du fått program-heng? Slik løser du problemet.

Du har garantert opplevd det. At programvinduer låser seg helt, og ingenting skjer når du trykker på knappene - ikke en gang lukkeknappen - den røde X-en i hjørnet - reagerer. Gratulerer, programmet har krasjet, låst seg, eller sliter med å hente data.

Årsakene kan være mange, men kan skyldes dårlig programmering, driverproblemer, forstyrrelser fra andre installerte programmer, eller problemer med nettverkstilkoblingen - for å nevne noe.

Det er nå du skal trykke den velkjente tastekombinasjonen CTRL-ALT-DEL. Det vil bringe fram disse valgene:


Velg "Start oppgavebehandling".

Visste du forresten at du kan få fram Oppgavebehandling også ved å høyreklikke på oppgavelinjen nederst?


Nå vil du få opp en liste over programmer som kjører, og hvis noen av dem har låst seg, får vil det stå "Svarer ikke" i status-kolonnen:


Merk oppgaven du vil avslutte, og trykk på "Avslutt oppgave"-knappen. I enkelte tilfeller må du gjøre det gjentatte ganger, avhengig av hvor alvorlig krasjen er, og hvor mange tråder programmet har inn i andre prosessor. Men i de aller fleste tilfellene vil problemet være løst etter maksimalt tre trykk på "Avslutt oppgave".

Når programmet er lukket, kan du prøve å starte det på nytt. Forhåpentligvis vil det kjøre bedre denne gangen.

Noen ganger ligger problemet i en bakgrunnsprosess, og ikke et program du nødvendigvis har startet selv. Da kan det lønne seg med en tur innom arkfanen merket "Prosesser":


Sorter prosessene etter prosessorbelastning (klikk på kolonneoverskriften). Det gir deg en god indikasjon på hvilke prosesser som beslaglegger ressurser i PC-en. Du kan avslutte på samme måte som på programmer, ved å klikke "Avslutt prosess".

Samleside: Slik gjør du det