Oppgavebehanderen i Windows lar deg avslutte programmer som ikke lenger reagerer.
Oppgavebehanderen i Windows lar deg avslutte programmer som ikke lenger reagerer.Vis mer

Slik lukker du låste programmer

Har du fått program-heng? Slik løser du problemet.

Du har garantert opplevd det. At programvinduer låser seg helt, og ingenting skjer når du trykker på knappene - ikke en gang lukkeknappen - den røde X-en i hjørnet - reagerer. Gratulerer, programmet har krasjet, låst seg, eller sliter med å hente data.

Årsakene kan være mange, men kan skyldes dårlig programmering, driverproblemer, forstyrrelser fra andre installerte programmer, eller problemer med nettverkstilkoblingen - for å nevne noe.

Det er nå du skal trykke den velkjente tastekombinasjonen CTRL-ALT-DEL. Det vil bringe fram disse valgene:

Slik lukker du låste programmer


Velg "Start oppgavebehandling".

Visste du forresten at du kan få fram Oppgavebehandling også ved å høyreklikke på oppgavelinjen nederst?

Slik lukker du låste programmer


Nå vil du få opp en liste over programmer som kjører, og hvis noen av dem har låst seg, får vil det stå "Svarer ikke" i status-kolonnen:

Slik lukker du låste programmer


Merk oppgaven du vil avslutte, og trykk på "Avslutt oppgave"-knappen. I enkelte tilfeller må du gjøre det gjentatte ganger, avhengig av hvor alvorlig krasjen er, og hvor mange tråder programmet har inn i andre prosessor. Men i de aller fleste tilfellene vil problemet være løst etter maksimalt tre trykk på "Avslutt oppgave".

Når programmet er lukket, kan du prøve å starte det på nytt. Forhåpentligvis vil det kjøre bedre denne gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger ligger problemet i en bakgrunnsprosess, og ikke et program du nødvendigvis har startet selv. Da kan det lønne seg med en tur innom arkfanen merket "Prosesser":

Slik lukker du låste programmer


Sorter prosessene etter prosessorbelastning (klikk på kolonneoverskriften). Det gir deg en god indikasjon på hvilke prosesser som beslaglegger ressurser i PC-en. Du kan avslutte på samme måte som på programmer, ved å klikke "Avslutt prosess".

Samleside: Slik gjør du det