TRAVEL: Lars-Henrik Paarup Michelsen og resten av Slettmeg.no-gjengen håndterer tusenvis av telefoner fra bekymrede nordmenn.  Foto: Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Slettmeg.no
TRAVEL: Lars-Henrik Paarup Michelsen og resten av Slettmeg.no-gjengen håndterer tusenvis av telefoner fra bekymrede nordmenn. Foto: Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Slettmeg.noVis mer

Slik løser du Facebook-problemene

Nordmenn sliter med falske profiler, uønskede bilder og hackede kontoer.

Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no fyller nå ett år, og har allerede hjulpet flere tusen nordmenn som sliter på nett.

- Det har vært mye å henge fingrene i, forteller prosjektleder Lars-Henrik Paarup Michelsen i Slettmeg.no til DinSide.

Så langt har de fått over 4.000 direkte henvendelser, i tillegg til alle som har fått hjelp via deres nettsider. Og det er ofte de samme problemene som går igjen.

Her er nordmenns vanligste problemer, og hvordan du kan unngå dem.

Slette seg selv

Nesten hver femte henvendelse dreier seg om hvordan man sletter seg selv fra nett. I så måte har Slettmeg.no truffet bra med navnet sitt.

De fleste lurer på hvordan de sletter seg fra Facebook. Det har nå blitt såre enkelt, ved å følge denne lenken.

VEKK: Vil du fordufte fra Facebook, har dette blitt betraktelig enklere.
VEKK: Vil du fordufte fra Facebook, har dette blitt betraktelig enklere. Vis mer


Samme mulighet har du på Hotmail, noe mange også lurer på. Like mange vil vekk fra Blogg.no, og her må du først logge deg inn, trykke på "Konto"-fanen på hjem-siden din, og velge "Slett denne kontoen". Også fra Piczo vil mange slettes, og her må man sende en epost til member_services@piczoinc.com med en lenke til profilen din og ønsket om å bli fjernet.

For enda flere muligheter kan du gjøre dette søket hos Slettmeg.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik skjuler du Facebook-oppdateringene dine for noen utvalgte. Se trikset!

Uønsket katalogoppføring

Det er ikke bare fra sosiale nettsteder folk vil slettes. Også uønskede katalogoppføringer står for en stor den av henveldensene til Slettmeg.no.

Katalogtjeneste henter informasjon fra telefonoperatøren din. Dermed er det for eksempel Netcom eller Telenor du må kontakte om du ønsker å reservere deg. Dette kan ofte gjøres ved å logge seg inn på operatørens nettsider. Eventuelt må du kontakte dem direkte.

Det skal være helt gratis å reservere seg fra katalogene. Om ikke katalogene følger opp og faktisk fjerner adressen og telefonnummeret ditt, kan du kontakte tjenesten direkte.

Fjerne bilder

Uønskede bilder på nett utgjør hver tiende henvendelse. Norske lover krever at den som publiserer bildene får godkjenning av den som er avbildet, men dette skjer langt fra alltid.

FYSJ: Du kan melde inn bilder du ikke liker på Facebook for å få dem fjernet.
FYSJ: Du kan melde inn bilder du ikke liker på Facebook for å få dem fjernet. Vis mer


- Er det egentlig noen i det hele tatt som gjør dette?

- Nei, det kan du spørre om, smiler Michelsen.

Hans råd er å kontakte de som har lagt ut bildene, og be de fjerne dem, selv om mange kvier seg for dette. Michelsen oppfordrer nordmenn til å bli flinkere til å si fra, og få dette mer "sosialt akseptert".

Om ikke personen fjerner bildet selv, kan du på Facebook trykke "Rapporter dette bildet" under det aktuelle bildet om du er medlem. Er du ikke medlem, kan du fylle ut dette skjemaet.

Er det uheldige videoer av deg på Youtube, kan du fylle ut et liknende skjema her. Andre nettsamfunn kan du kontakte direkte, ved hjelp av informasjonen du finner her.

Mer om hva som faktisk er lov og ikke på nett kan du lese mer om på Slettmeg.no.

Disse bildene ble for sterk kost for Facebook

Falske profiler

Syv prosent av henvendelsene i 2010 dreide seg om falske profiler. Det vil si at noen later som de er deg.

Dette skjer som oftest på Facebook, og er heldigvis også relativt enkelt å rydde opp i. Om du er logget på, kan du gå inn på profilen du mener er falsk og trykke "Rapporter/blokker denne personen". Har du ikke en egen Facebook-profil kan du følge denne lenken.

På andre nettsamfunn kan du kontakte administratorene ved hjelp av denne listen over kontaktinformasjon.

HACKET: Spesielt på Messenger kan folk oppleve at andre tar over kontoen sin. Det finnes hjelp.
HACKET: Spesielt på Messenger kan folk oppleve at andre tar over kontoen sin. Det finnes hjelp. Vis mer


Miste kontrollen

Har noen fått kontroll over brukerkontoen din, ved for eksempel å få tak i passordet ditt, kan det fort bli ubehagelig å være nettborger.

Facebook har løsninger også for dette, og du finner hjelp ved å følge denne lenken. Hjelper ikke dette, kan du sende en engelsk epost til login@facebook.com.

Har du mistet kontroll over Hotmail eller Messenger, finner du en hjelpende hånd her.

Døde familiemedlemmer

Nå som "alle" er på nett, har det dukket opp et nytt problem: Hva skjer når man dør?

Med over 600 millioner aktive brukere sier det seg selv at Facebook har dette problemet langt fram i bevisstheten. De har derfor en egen tjeneste for å ta seg av avdøde medlemmer, som du finner her. Man må da legge ved dokumentasjon på at personen faktisk er død, samt at du er i familie med vedkommende.

Tips om hvordan du går frem på andre tjenester finner du her.

Avslørende søkemotorer

Selv om du har fått fjernet et bilde fra Facebook eller hvor det måtte være, er det ikke nødvendigvis borte fra nettet. Søkemotorer som Google lagrer nettsider på sine egne servere med jevne mellomrom, og dermed kan du søke deg frem til bilder og tekst som egentlig ikke burde være der.

Denne kan det Google ikke kan, raskt og gratis

Om innholdet faktisk er fjernet, men finnes via Google, kan du gå inn på denne siden for å be Google fjerne det fra sine servere. Dessverre må du ha en egen Google-konto for å gjøre dette, men det kan raskt opprettes her.

Gamle nyhetsartikler

Mange synes det er ubehagelig å ha gamle nyhetsartikler liggende på nett. Men å få fjernet disse byr på mange problemer.

For det første har mange nettaviser et prinsipp om at de aldri sletter gamle artikler, på grunn av blant annet historisk verdi. Vil du likevel forsøke bør du ha en svært god grunn, som du beskriver overfor nettavisen.

Er det ting på internett du gjerne skulle hatt slettet? (Avsluttet)
Ja(53%) 136
Nei(47%) 121
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Om de likevel ikke vil slette artikkelen kan du be om at den ikke finnes av søkemotorene, uten at den faktisk fjernes fra nettavisen.

Nettmobbing

Et problem som er vanskelig å løse med lenker og skjemaer, er nettmobbing. I media fremstår dette som et ungdomsproblem, men Michelsen i Slettmeg.no har et ganske annet inntrykk.

- Det er vel så mange voksne som er involvert i nettsjikane, forteller han.

Og voksenmobbingen kan ofte være verre enn ungdommens råskap. Der hvor ungdom har en spøkende tone, er ofte de voksne mer støtende og ondskapsfulle.

- Ungdommen gjør ting i affekt, mens de voksne har mer tanker bak. Det er ofte også vanskeligere å fjerne det de voksne står for, sier Michelsen.

- Nå trenger vi rettsaker som sier noe om hva som er akseptert. Saker vi jobber med blir aldri prioritert av politiet, og mange står hjelpesløse.

TEMASIDE:

Facebook

Sliter du med uønskede ting på internett? Hvordan takler du det? Diskuter under artikkelen!