Ved å endre til Disk Writer plug-in, vil Winamp konvertere til en wav-fil i stedet for å spille den av. En låt tar rundt 10 sekunder å konvertere (avhengig av prosessor og disk). Foto: tk
Ved å endre til Disk Writer plug-in, vil Winamp konvertere til en wav-fil i stedet for å spille den av. En låt tar rundt 10 sekunder å konvertere (avhengig av prosessor og disk). Foto: tkVis mer

Slik lager du vanlige musikk-CDer av MP3-filer

Platebransjen er bekymret for at MP3-fenomenet vil ødelegge markedet, og det blir enda mer velbegrunnet hvis brukerne blir oppmerksomme på hvor enkelt det er å lage helt vanlige musikk-CDer av MP3. Her er oppskriften.

Tenk deg å kunne samle favorittene dine på en vanlig musikk-CD og lytte til dem i bilen og på stereoanlegget. Dette er faktisk svært enkelt å få til, og utgangspunktet finnes nok allerede på PCen din hvis du har en CD-brenner og bruker programmet Winamp (som dominerer markedet for avspillere av MP3-filer).

Så enkelt

Winamp har en mulighet for å pakke ut MP3-filer til vanlige wav-filer. Disse wav-filene er deretter enkle å plukke opp med et hvilket som helst program for brenning av CDer, som så kan brenne vanlige musikk-CDer.

Slik gjør du:
1. Klikk øverst i venstre hjørne på Winamp og velg Options og deretter Preferences. I dialogboksen som dukker frem, velger du først Output og endrer innstillingen til Nullsoft Disk Writer Plug in. Deretter er det lurt å klikke Options-knappen for å styre hvor wav-filene skal havne på disken.

Dette gjør at du kan åpne sanger og pakke dem ut ved å starte avspilling. Hele operasjonen med å pakke ut tar ca. 10 sekunder pr. sang på vår Pentium II på 400 MHz. Et godt tips her er å åpne alle MP3-filene du skal ha med samtidig i Winamp. Dette gjør du ved å holde nede Ctrl og klikke filene som skal være med. Da vil Winamp konvertere fortløpende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lesertips:
I nyere versjoner av brenneprogrammet Easy CD Creator kan du droppe steget med Winamp og plukke MP3-filene direkte uten konvertering til wav først (takk til Jan Erik Hoel).

2. Det følger med programvare for å brenne musikk-CDer med alle CD-brennere, og dette kan du bruke. Start programmet og velg AudioCD fra hovedmenyen. Deretter er det bare å peke på katalogen med wav-filene, og du er i gang. Enkelt og greit.

Etter å ha valgt Audio CD, er det bare å plukke wav-filene som er generert av Winamp.
Etter å ha valgt Audio CD, er det bare å plukke wav-filene som er generert av Winamp. Vis mer

Vi testet dette med programmet Easy CD Creator, og hele prosessen foløp helt uten problemer. Dette programmet har en veiviser hvor du kan velge audio-CD, og deretter plukke MP3-filene hvor de enn måtte befinne seg. Så er det bare å legge til, trykke start og gå og sette over kaffen.

Easy CD Creator har også den elegant egenskapen at du kan lage omslaget på CDen automatisk med artist og navnet på låten (betinger at MP3-filen har dette som filnavn).

Enda enklere

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Hvis du synes denne oppskriften høres litt kryptisk ut, finnes det også programvare som gjør jobben enda enklere. Programmet HyCD gjør deg i stand til kopiere MP3-filer direkte til CD-brenneren. Dette programmet koster rundt 20 dollar hvis du du tør å legge igjen kortnummeret ditt på nettet.

HyCD har også en lang rekke andre funksjoner for å håndtere MP3-filer, og du får blant annet CD-kopiering, CD-ripper (konvertere vanlige musikk-CDer til wav-filer), MP3-koding, resampling, lydeffekter osv.

Burde platebransjen bli nervøs av dette? Delta i diskusjonen under.