Slik lager du film til Internett

Vi lager film til Internett. Med ekstrautstyr som koster ca. 10.000, er målet å lage best mulig film som kan ses over Internett av vanlige brukere. Her kan lese om hvilket utstyr du trenger, hva du må gjøre, og hvilke begrensninger du kommer til å møte.

Slik lager du film til Internett

Slik lager du film til Internett

  1. Videofilm blir til datafiler

Å lage video på PC er ganske krevende, spesielt når det gjelder harddisk og grafikkort (videokort). Her er utstyret vi har brukt:
  • PC med 333 MHz Intel Celeron prosessor, 96 MB internminne, 4MB ATI 3D Rage skjermkort. I denne maskinen er det satt inn en ekstra harddisk, en Quantum Fireball EL 10,2 GB, som er satt av til å være lagringsplass for filmer og tung grafikk. Operativsystem på maskinen er Windows 98, og harddisken benytter filsystemet FAT32.
  • Hitatchi VM-H630E videokamera, som er et vanlig Hi-8 kamera, med pris mellom 4000 og 5000 inkl. mva. Alle nødvendige kabler følger med videokameraet.
  • Miro DC10plus videokort som ble montert direkte inn i maskinen uten noen vansker. Pris med mva. er ca. 3000.

Dette er et mulig oppsett, men det finnes mange alternativer, både bedre og dårligere. Vår erfaring er at vårt videokamera var mer enn godt nok til dette formålet, og vi kunne ha godt ha klart oss med f.eks. et vanlig Compact VHS-kamera.

Harddisken vi brukte er også raskere enn nødvendig – programpakken anslo skrivehastigheten til 10 MB pr. sekund, mens det ikke var behov for mer enn 6 MB pr. sekund for å klare å digitalisere film i beste kvalitet. Disse måleresultatene er ikke sammenlignbare med de fra vår løpende test av harddisker siden de er målt med hurtigbufferen i Windows i drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programvare

All nødvendig programvare fulgte med videodigitaliseringskortet. Med programmet Miro Studio DC10plus kan du digitalisere filmen og redigere den. Programmet gir deg også muligheten til å legge på effekter.

Ettersom Miro Studio DC10plus ikke kan eksportere til RealVideo-formatet, trenger du programmet RealProducer G2, som er gratis og som kan lastes ned over Internett.

I vår test måtte vi installere en RealServer også. Realserver er en helt nødvendig programvare som må kjøre på serveren. Den utgaven vi installerte er gratis, og kan vise video til 25 brukere samtidig.

Hvis du ikke har server selv, men leier serverplass, vil RealServer måtte installeres av selskapet som leier ut serveren. Normalt vil dette være uproblematisk siden RealServer har rykte på seg for å være stabil og lite kravstor når det gjelder systemressurser på serveren.

Her kan du se det ferdige resultatet. Vår server har Sure Stream, slik at kvaliteten avhenger mye av hvor god forbindelse du har.