Slik lager du et Windows-nettverk

GUIDE: Så enkelt setter du opp sikker deling mellom PC-ene i hjemmenettverket ditt.

I løpet av minutter kan hele familien få tilgang til mapper på PC-en din fra sine PC-er.
I løpet av minutter kan hele familien få tilgang til mapper på PC-en din fra sine PC-er. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange måter å sette opp deling av mapper, filer og ressurser på i et lite hjemmenettverk. I Windows XP kunne du for eksempel bruke enkel fildeling, som medførte at hvem som helst kunne aksessere dataene, enten med skrive eller bare leserettigheter.

I dag skal vi se på en litt mer kontrollert måte å dele filer på, og vi har tatt utgangspunkt i Windows 7 denne gangen. Guiden skal for øvrig også kunne brukes dersom du har Windows Vista på PC-ene dine.

I Windows 7 har du imidlertid også fått en forenklet delingsmulighet i tillegg, såkalt Hjemmegrupper, noe du kan lese mer om her.

I vårt tilfelle ønsker vi å sette opp fildeling på en stasjonær maskin med 2 TB lagringsplass. Denne skal fungere som husets server, med blant annet all musikk, bilder og filmer som familiemedlemmene ønsker å få tilgang til fra deres bærbare. Merk at selv om "serveren" benytter Windows 7, er det ikke noe krav at de andre PCene i nettverket har dette. Det kan gjerne være eldre versjoner av Windows, Linux eller MacOS.

Det første du må gjøre er å opprette brukere på PCen du ønsker skal opp fildeling på. Dette gjør du enkelt ved å skrive Brukerkontoer i søkefeltet på startmenyen, og trykke Enter.

Klikk Behandle en annen konto, og videre på Opprett en ny konto.

image: Slik lager du et Windows-nettverk


I vårt tilfelle ønsker vi at familiemedlemmene skal ha én felles pålogging, og denne har vi rett og slett kalt Felles. Avhengig av hvor kompleks tilgangskontroll du ønsker å sette opp, kan du ha mange kontoer.

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Merk videre at alle som registreres som brukere på PCen også vil kunne logge seg på og bruke denne PCen. For å unngå at brukeren i så fall får tilgang til å administrere PCen og ressursene, gir vi vår Felles-bruker kun standard rettigheter.

Gjest-kontoen kan ikke defineres med passord, og derfor skal vi ikke bruke denne kontoen for tilgang fra nettverket.

Når kontoen er opprettet, må vi definere et passord. Derfor skal du klikke på ikonet for kontoen:

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Nå kan du gjøre forskjellige endringer i tillegg, men vi konsentrerer oss om passordet. Gi et passende passord, aller helst med både tall og bokstaver, og seks eller flere tegn. Trykk Opprett passord, og lukk kontoadministrasjonen.

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Nå er vi ferdig med den første delen av jobben. Den neste blir å velge ut hvilke deler av harddisken som skal deles ut. Det er smart å tenke igjennom dette på forhånd, og samle alle delte ressurser på ett og samme sted (dersom det er mulig). Det gjør det enklere å administrere i etterkant.

Klikk Datamaskin på startmenyen, og naviger deg til mappen du ønsker å dele i nettverket ditt. Høyreklikk på mappen, og velg Del med - Bestemte personer.

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Som du ser vil administratorens navn dukke opp som "Eier". Det betyr at vedkommende vil ha full tilgang til å lese, opprette og slette filer som ligger i den delte mappen og dens undermapper.

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Vi legger til "Felles", og ser at den kontoen dukker opp med kun leserettigheter. Det betyr at man får tilgang til innholdet, men kan ikke slette eller endre på filene.

Når du er ferdig med å definere tilgangsrettigheter til de forskjellige brukerne, trykker du på Del. Avhengig av datamengden som ligger i mappen, kan dette ta litt tid.

Nå er vi ferdige med å sette opp vår første delte mappe. Skal vi dele flere, er det bare å følge samme prosedyre igjen.

For å få tilgang til filserveren fra de bærbare PCene i nettverket, kreves det at disse kjenner nettverksnavnet eller IP-adressen til denne. Siden IP-adressen kan endres, er det sikreste å bruke nettverksnavnet. Dette får du vite når Windows 7 er ferdig med å sette opp den delte mappen:

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Nå kan datamaskinene i nettverket nå serveren ved å skrive \\server i adresselinjen for eksempel i Internet Explorer eller Windows Utforsker. Innloggingsboksen som følger ber brukeren om å taste brukernavn og passord, og da er det naturligvis nettverksbrukeren, i vår tilfelle Felles som gjelder. Og vips - så får du listet opp de delte mappene på maskinen du er koblet til:

image: Slik lager du et Windows-nettverk


Dersom delingen er permanent, kan PCene i nettverket sette opp den delte mappen med egen stasjonsbokstav i Utforsker. Det gjøres enkelt ved å høyreklikke på den aktuelle mappen i Utforsker, og velge Koble til nettverksstasjon:

image: Slik lager du et Windows-nettverk


image: Slik lager du et Windows-nettverk

I boksen som nå dukker opp vil du kunne definere hvordan tilkoblingen skal foretas, stasjonsbokstav, og om det skal brukes et annet brukernavn og passord til denne tilkoblingen:

Prosessen foretas på alle PCene i nettverket, og voila - du har satt opp praktisk fildeling i Windows-nettverket.

Til slutt: Har du lyst å inkludere PC-er i nettverket som befinner seg et annet sted i verden, via Internett? Ikke noe problem.

(Guiden ble først skrevet for Windows Vista og publisert høsten 2008. Omskrevet og oppdatert til å gjelde Windows 7 i julen 2011)

Samleside: Slik gjør du det