<strong><b>ENKELT OG SIKKERT</B>:</strong> Del internettilgangen og ikke noe annet, ved å sette opp et gjestenett. Foto: DINSIDE
ENKELT OG SIKKERT: Del internettilgangen og ikke noe annet, ved å sette opp et gjestenett. Foto: DINSIDE Vis mer

Slik lager du et gjestenettverk

Kan gjøres på nesten alle nye rutere.

Publisert

Mange av oss har fra tid til annen besøk av familie og venner som ønsker tilgang til trådløst nett i huset. Kanskje du til og med har en hybelboer på loftet eller i kjelleren som ønsker tilgang?

Normalt ville du bare gi vedkommende tilgangskoden, og så ville vedkommende være på nett.

Det du samtidig må være klar over, er at tilgangen ikke bare gjelder Internett, men også det lokale nettverket av maskiner og dingser.

Har du for eksempel en nettverksdisk, nettverkskamera, skriver og delte mapper på PC-ene, vil gjesten din også kunne aksessere disse. Og det er vel ikke alltid ønskelig?

LES OGSÅ: Seks kjappe tips for bedre nett

Bedre å lage et gjestenett

Hva med deg?

Har du opprettet et gjestenett? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig(39%) 1416
Nei, men nå vet jeg i hvert fall hvordan!(34%) 1216
Har aldri gjester(27%) 978
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Heldigvis finnes det en løsning på dette: Gjestenettverk.

De fleste nye rutere har en innstilling som lar deg sette opp minst ett ekstra aksesspunkt beregnet for gjester som ikke skal ha tilgang til ressurser i lokalnettet, men kun tilgang til internett.

Når en gjest er tilkoblet gjestenettverket, vil alt av lokale ressurser være skjult og utilgjengelig.

Enkelte avanserte rutere gir deg i tillegg muligheten til å begrense hastigheten i gjestenettet, begrense antall tilkoblinger og bestemme når nettet skal være tilgjengelig.

Vi har også sett eksempler der gjestene kan se dingser og PC-er fra de andre gjestene som er tilkoblet, og mulighet for å gjøre enkelte enheter i lokalnettet ditt tilgjengelig, for eksempel en skriver.

Slik gjør du det

For å aktivere et gjestenett, må du gjøre noen innstillinger i ruteroppsettet. I de aller fleste tilfeller gjøres dette ved å åpne en spesiell side i nettleseren.

Ofte er adressen http://192.168.1.1 eller http://192.168.0.1 - men det varierer fra ruter til ruter. Se i bruksanvisningen for å se hvordan det gjøres på din ruter.

Du vil også trenge et brukernavn og passord, som også er å finne i bruksanvisningen.

Som regel vil du finne Gjestenettverk som et valg i menyen, som her - på rutere fra Linksys:

Slik lager du et gjestenettverk

Her ser du valgene du har på rutere fra TP-Link:

Slik lager du et gjestenettverk

Så snart du har gitt gjestenettet et meningsfullt navn, kan du bestemme om nettet skal være åpent eller beskyttet med et passord på minimum 8 tegn (WPA-kryptert).

Når du trykker OK/Lagre-knappen, vil det nye gjestenettet ditt bli tilgjengelig i listen over tilgjengelige trådløse nettverk. Lykke til!

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere

LES OGSÅ:
Samleside: Nettverk og nettverksutstyr
Dinsides store ruter-test

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer