Slik lager du en YouTube-DVD

Millioner av filmsnutter. Vi viser deg hvordan du brenner ut favorittene dine på DVD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YouTube burde være kjent for de fleste nå. Videosamfunnet ble for et halvt år siden kjøpt opp av Google for svimlende 1,65 milliarder dollar og ble kåret til "Invention of the year" i Time magazines oppsummering av 2006.

Med 20 millioner brukere og mer enn 65.000 nye filmer som lastes opp hver eneste dag (!) er det selvsagt umulig å få med seg alt. Heldigvis kan brukerne gi karakterer og dele filmer andre steder på nettet slik at det er mulig å finne de fleste av godbitene gjennom å sortere søkeresultater enten på antall visninger eller snittkarakter.

I dag skal vi se på hvordan du kan brenne dine favorittfilmer fra YouTube (eller fra andre lignende nettsteder, selvsagt) på en DVD-plate. Det skal nevnes at kvaliteten på disse filmene ikke er all verden og at det selvsagt ikke blir DVD-kvalitet på det ferdige produktet, men nettpp YouTube et levende bevis på at ikke ALT nødvendigvis trenger å være i ypperste HD-kvalitet for å kunne nytes.

Steg 1: Laste ned filmer

Å laste ned filmene til harddisken er nødvendig før vi skal brenne dem ut. Du kan enten gjøre dette manuelt, laste ned en {bookmarklet} til nettleseren din, en utvidelse eller et {Greasemonkey}-script. Vi har skrevet en liten guide til hvordan du laster ned YouTube-filmer:

>> Slik lagrer du YouTube-filmer på harddisken

Filene du laster ned fra YouTube er i .flv-format, som betyr at de er Flash-filer. Disse kan du spille av i egne avspillere, for eksempel FLV Player som kan lastes ned fra Download.com ved å følge lenka.

PS! Har du noen YouTube-favoritter? Del dem gjerne i debatten under!

Steg 2: Komponere DVD

Når du har lastet ned alle filmsnuttene du har lyst til å ha med på DVD-plata kan vi gå videre til å komponere DVD-en. Vi skal nemlig bruke programmet DVD Flick, og det er så kjekt i bruk at du ikke trenger å konvertere filmene en gang. DVD Flick laster du ned herfra, og når du starter det opp ser det slik ut:

image: Slik lager du en YouTube-DVD


I figuren har vi markert de interessante områdene med tall:
1. Viser hvor mye mye av DVD-plata du har brukt til nå. Du kan velge bitraten dersom du trykker på knappen "project settings" og da blir gjenstående plass påvirket deretter.
2. Her finner du "project settings"-knappen som lar deg styre kvalitet på lyd og bilde (begrenses i dette tilfellet uansett av klippene), PAL/NTSC (bruk PAL hvis du bor i Norge), hva slags størrelse du ønsker totalt og andre ting. Ved siden av denne knappen finner du også "create DVD"-knappen som setter i gang prosessen.
3. Til høyre finner du knapper for å legge til, fjerne og redigere filmklipp. Ved å redigere kan du sette på undertekster (se egen artikkel), dele opp lange klipp i flere kapitler og mer til. "Move up" og "Move down" bruker du for å bestemme rekkefølgen klippene skal komme i på plata.

Steg 3: Brenn

Når du er fornøyd med komposisjonen er det bare sjarmøretappen igjen - inn med en tom plate og trykke på "Create DVD". Prosessen tar noe lenger tid enn å brenne en vanlig plate med data, men om en liten stund kan du gi lillebror en DVD med Happy Tree Friends og se ham gråte eller le, alt ettersom hvor gammel han er - for tre-fire skarve kroner, eller hva nå disse platene koster om dagen.