Slik lager du animasjoner

Det er animasjoner som gjør Flash spennende. Vi har tidligere omtalt metoden som Flash bruker for å lage avansert multimedia for Internett. Denne artikkelen finner du her.

Alt som skjer i Flash er basert på en tidslinje som du knytter hendelser til. Langs tidslinja legger du så mange filmer du vil. Disse filmene har alle sine bestemte forløp og hendelser.

Alt som skal bevege seg i Flash må defineres som egne objekter. Et objekt i Flash vil stort sett være en grafikkbit som er bygget opp som vektorgrafikk (grafikk som definerer former og kurver ved hjelp av punkter). Og når grafikkbitene er laget som vektorgrafikk, kan de roteres i alle vinkler og både forstørres og forminskes.

Du lager bevegelse i Flash ved å legge en grafikkbit inn i ett vindu på tidslinja. Deretter går du frem til et vindu som vises for eksempel 1,5 sekund senere, og her kan du flytte på grafikkbiten. Du kan også forstørre den eller vri på den hvis du ønsker det.

Her vises en automatisk bevegelse. Vi har en høne som gradvis blir større samtidig som den beveger seg langs en linje som vi har tegnet opp. Denne linjen vil du normalt velge å skjule når du ser at alt fungerer som det skal. Vis mer


Ved å dobbelklikke på tidslinja mellom disse to vinduene, kan du lage en jevn bevegelse fra det første vinduet til det andre. Dette fikser Flash for deg, og du behøver ikke å gjøre annet enn å bestemme hvordan bevegelsen skal se ut.

Vil du lage bevegelse som ikke går langs en rett linje, behøver du ikke gjøre mer enn å tegne en kurve, og be Flash om å "feste" grafikkbiten til denne linja. Forbered deg på å bli litt imponert. Ikke bare vil grafikkbiten bevege seg langs linja, den snur seg også avhengig av retningen.

Flash har mange flere spennende muligheter enn eksemplet vi nå ga deg. Du kan legge inn fotografier, du kan omgjøre vanlige bilder til vektorgrafikk, eller du kan tegne direkte inn i Flash. Du kan også legge inn lyd og tale, og du kan legge inn ren tekst. Du kan også lage knapper med lenker til hvilken som helst webtjeneste på Internett.