Slik krymper du TV-filene

En liten PC med Windows Media Center har blitt et populært alternativ til videoopptakeren, men TV-programmene tar uhyggelig mye diskplass. Heldigvis kan de krympes!(Publisert første gang i januar)

Windows Media Center Edition har det siste året blitt mer populær, ikke minst fordi det ikke lenger er noen sjeldenhet at ferdige PCer kommer med dette installert. Noen av disse finner i tillegg veien til både antennekabel og TV-kort, slik at datamaskinen for alvor kan brukes som videoopptaker.

Slik krymper du TV-filene


Men det er et lite problem med filformatet TV-programmene lagres i – nemlig at de blir veldig store. En film på to timer tar opp til 6,5 GB diskplass, noe som gjør at harddisken lett fyller seg opp fortere enn vi liker. Det hadde selvfølgelig hjulpet litt hvis vi kunne redigere bort de ekstra minuttene før og etter filmen, men det er heller ingen mulighet for dette.

Disse to tingene går det likevel an å gjøre noe med.

DVR-MS

For å ta opp TV-programmer bruker Media Center et format som kalles Microsoft Digital Video Recording (DVR-MS), som jo nettopp er et format som er utviklet og eid av Microsoft. Det lagrer video i MPEG-2 og lyd i MPEG-1 Layer II (MP2). I tillegg tar den med ekstra data om innhold og eventuell kopibeskyttelse (DRM).

Media Center lar deg velge innspillingskvalitet, og du kan velge blant følgende lett forståelige instillinger: Best, Bedre, Bra og Ganske bra. I følge Microsoft selv vil for de aller fleste ”Bedre” være godt nok. Spesielt med tanke på at kvaliteten på de signalene som leveres ikke alltid er så mye å skryte av.

Men selv ved å gå fra Best til Bedre kvalitet vil en to timers film ta 5 GB med diskplass, noe som fremdeles er altfor mye, set i forhold til f. eks en harddiskopptaker. Du kan selvfølgelig alltids kjøpe ekstra disker for å lagre filmene og programmene dine, men det vil jo bli upraktisk og dyrt i lengden. I tillegg må vi tenke på at ikke alle programmene kommer til å bli sett på stue-PCen. Kanskje du ønsker å overføre den siste episoden av yndlingsserien til den bærbare, slik at du kan se den på toget? Prøv å overføre en fil på 2 GB over det trådløse nettverket ditt, så skjønner du hva vi mener.

Klippe og komprimere

Det er to ting som skal til for å få ned filstørrelsen ytterligere, og det første er klipping av innhold. Som du vet kan interessante programmer ofte være belemret med reklame midt i, eller det er flere minutter før eller etter programmet som består av svada. Uheldigvis er det svært få programmer som faktisk kan lese DVR-MS-filer. I hvert fall de som er fritt tilgjengelig.

Likevel, det finnes et program som heter heter dCut, og det kan du finne på denne siden. Det kule med dCut er at du faktisk kan redigere filmklippene dine fra sofakroken, kun ved å bruke fjernkontrollen. Etter innstallasjon finner du det under "Flere programmer" i Media Center. Bare husk å starte "dCut service" før du starter Media Center.

Slik krymper du TV-fileneEn måte å bruke dCut på er å navigere seg frem og tilbake med fjernkontrollen og med "Start Segment/Stop Segment" bestemme hvilke deler som skal være med. Så er det bare å klikke "Enqueue Job" til slutt.

Videre påstår programmet at det også kan komprimere filene til WMV-formatet, men det fant vi at ikke stemte (dCut er i skrivende stund kun en beta også), i det minste ikke på vårt system. Så vi måtte finne et annet program til akkurat det.

The Green Button er et nettsted som hovedsakelig er drevet av Media Center-entusiaster, men vi må nok si at det meste av programvare som ligger der - selv om det er gratis - dessverre er skikkelig dårlig. Det er greit nok at vi ikke kan forvente all verden, men det er tross alt 2007 og vi må nesten få lov til å forvente noe annet enn tekstbaserte brukergrensesnitt når vi skal komprimere film i Windows. Unntaket her er DVR 2 WMV, som du finner øverst på denne siden. Du må riktignok registrere deg for å laste det ned, men det er også uten kostnad.

DVR 2 WMV er i likhet med dCut tligjengelig inne i Media Center, også under "Flere programmer". Men den kan også kjøres for seg selv dersom du ønsker det.

Slik krymper du TV-fileneDu finner noen forhåndsdefinerte komprimeringsprofiler i DVR 2 WMV, men kan også lage sin egen. Men det er vel egentlig for viderekomne.

Det er få innstillinger for DVR 2 WMV, og det er kanskje like greit ettersom videokonvertering kan være et nokså avansert tema. Føler du at du trenger flere muligheter, for eksempel for å konvertere til en annen høyde/bredde enn de forhåndsdefinerte PAL, NTSC og Pocket, kan du definere dine egne innstillinger i en egendefinert prx-fil. Disse filene ligger i mappen der du innstallerte selve programmet.

Dette siste kan også være spesielt aktuelt fordi mange TV-kanaler i disse bredskjermstider kun sender 16:9 optimalisert via digitale sendinger, slik at alle med analog kabel/antenne vil få et ekstra "smalt" bilde etter konvertering. Men det er i grunn mer enn nok til en egen artikkel. Får du problemer bruk diskusjonstråden under, så vil vi eventuelt ta dette opp nærmere ved behov.

Andre alternativer?

Til tross for at eksempelkode ligger fritt tilgjengelig hos Microsoft har det skjedd svært lite bra når det gjelder applikasjoner som kan konvertere DVR-MS. Applikasjonene vi har prøvd har enten dårlig brukergrensesnitt og/eller fungerer ikke som de skal, eller så koster de penger.

Når det gjelder programmer som lar oss redigere filer i DVR-MS-formatet er det også få lyspunkter. Gratisprogrammet Avidemux kunne vært en het kandidat, men den vil ikke lagre til de to formatene som vi er mest interessert i, altså DVR-MS eller WMV. Men den kan fungere bra til andre ting. Er du ute etter et gratis redigeringsprogram for video kan den være verd å sjekke ut.

Vi skulle også tro at Windows Movie Maker skulle kunne takle DVR-MS, og at vi derfor kunne bruke dette til å både redigere og konvertere. Men det gjør det ikke i XP, og heller ikke i Vista. Forstå det den som kan!

Så som mange kanskje allerede har smertelig erfart er det ingen enkel og rett frem jobb dette å knote med Microsofts DVR-format. i følge gutta i Microsoft skal Move Maker i Vista ha støtte for dette, men vi kan ikke si at vi fått noe annet enn problemer når vi har forsøkt. Kanskje når en oppdatering er på plass?

Det finnes imidlertid alternativer for deg som ikke vil vente. Media Center-klonen MediaPortal er for eksempel gratis. Dette programmet har nemlig innebygd mulighet for komprimering direkte. Omtalen vår finner du her!