"GRATIS": Her bruker vi en bok og et tastatur vi ellers bruker på PC-en, og på den måten får vi en fin iPad-tastaturdokk-liknende sak på stuebordet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"GRATIS": Her bruker vi en bok og et tastatur vi ellers bruker på PC-en, og på den måten får vi en fin iPad-tastaturdokk-liknende sak på stuebordet. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik kobler du Bluetooth-tastatur til iPad og Android-nettbrett

Du trenger ikke kjøpe egne nettbrett-tastaturer. Det du allerede har fungerer fint!

Markedet for ekstrautstyr til iPad er digert. Og en av de mest populære dingsene er fysiske tastaturer, for raskere skriving.

Les for eksempel: Test av Logitech Ultrathin Keyboard Cover - kombinert tastatur og solid deksel til iPad

Disse tastaturene er i realiteten små, standard Bluetooth-tastaturer, teknisk sett som alle andre PC-tastaturer som benytter Bluetooth.

Med andre ord: Har du allerede et Bluetooth-tastatur, kan du bruke det på nettbrettet ditt.

Slik gjør du det

Fordi iPad følger internasjonale standarder, fungerer praktisk talt alle Bluetooth-tastaturer, selv om de slett ikke ble bygget med tanke på iPad.

ENKELT: Å få koblet Bluetooth-tastatur på iPad går raskt og effektivt, så lenge ingen andre dingser "stjeler" tastaturet fra deg. Pass derfor på å be andre enheter "glemme" tastaturet, om de har brukt det tidligere.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENKELT: Å få koblet Bluetooth-tastatur på iPad går raskt og effektivt, så lenge ingen andre dingser "stjeler" tastaturet fra deg. Pass derfor på å be andre enheter "glemme" tastaturet, om de har brukt det tidligere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Slik kobler du et Bluetooth-tastatur sammen med iPad:

  1. Sørg for at tastaturet ikke lenger er koblet sammen med noe annet. Har du brukt tastaturet på PC-en din, må du derfor først gå inn i PC-ens Bluetooth-innstillinger og be den "glemme" tastaturet. Eventuelt kan du bare sørge for at PC-en er skrudd av.
  2. På iPad-en, gå inn i "Innstillinger", "Generelt", "Bluetooth" og skru på Bluetooth.
  3. Sørg for at tastaturet er i søkbar modus. Noen tastaturer har en egen knapp du må trykke på først, som typisk vil gjøre at en Bluetooth-indikator begynner å blinke.
  4. Om alt har gått etter planen, vil tastaturet ditt dukke opp i listen over tilgjengelige Bluetooth-enheter på iPad-en, på samme sted hvor vi var i punkt 2.
  5. Velg tastaturet i listen, og du får beskjed om å skrive inn en firesifret kode på tastaturet. Gjør det, trykk enter og vips: Tastaturet er koblet til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snarveier, men ingen mus

Tastaturet kan du først og fremst bruke til å, hold deg fast: Skrive. Men har tastaturet snarveier, kan også disse fungere. På vårt Logitech diNovo Edge fungerer for eksempel snarveiene til volumkontroll og musikkavspilling. Dessuten fungerer vanlige kombinasjoner som shift pluss piltaster for å markere tekst og CTRL-C for å kopiere den.

Les også: Test av Logitech diNovo Edge - "et jålete tastatur"

Fordelen med et fysisk tastatur er ikke kun at det går langt raskere å skrive for de fleste, men også å slippe et virtuelt tastatur som dekker halve skjermen.

NÆMMEN: På Android kan du ikke bare koble på tastatur, men også mus via Bluetooth. Dermed får du opp en slik liten musepeker i operativsystemet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NÆMMEN: På Android kan du ikke bare koble på tastatur, men også mus via Bluetooth. Dermed får du opp en slik liten musepeker i operativsystemet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Mus kan du dessverre bare glemme å koble til, med mindre du har en jailbreaket iPad.

Mus/tastatur i Android

Men hva med Android-nettbrett? Joda, det fungerer minst like fint der også. Og fremgangsmåten er den samme.

Den gode nyheten for Android-brukere er at også mus fungerer via Bluetooth. I vårt tilfelle med diNovo Edge, som har innebygget styreflate, får vi dermed også opp en musepeker på skjermen, slik man kjenner det fra nettbrett med "bærbar PC-dokk", som Asus Transformer-serien. Eventuelt kan du koble til en mus i tillegg til tastatur.

Les også: Test av det nye Asus Transformer Infinity - nettbrettet som har alt, men mangler mye

Dermed kan du spare penger ved å bruke utstyr du allerede har. Ulempen er selvfølgelig størrelsen. Tastaturer laget for nettbrett er gjerne små, og ofte designet for å kunne ligge sammen med nettbrettet i vesken. Men har du allerede ganske små PC-tastaturer, som for eksempel iMac-tastaturet, kan det også egne seg for turer utenfor stua.

Og som denne artikkelen impliserer, og bare så det er sagt: iPad-tastaturer fungerer fint med Android-nettbrett, også. Bluetooth er Bluetooth.

Hva slags ekstrautstyr bruker du på nettbrettet ditt? Gi tips under artikkelen!