En minnepinne kan inneholde alt du trenger av programmer, og sørger samtidig for at ingen spor lagres på PC-en du jobber på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
En minnepinne kan inneholde alt du trenger av programmer, og sørger samtidig for at ingen spor lagres på PC-en du jobber på. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Slik kjører du nettleseren fra en minnepinne

Ta med deg alle spor og personlige innstillinger, uansett hvilken PC du jobber på.

Nettleseren blir mer og mer personlig. Vi har ikke bare alle snarveiene til favorittnettstedene våre lagret der, flere og flere av oss har en rekke utvidelser og spesialtilpasninger, og synkroniserer gjerne alt på kryss og tvers mellom PC-er og enheter.

Så hva gjør du da, når du ikke har din egen PC tilgjengelig, og ønsker fortsatt å ha den personlige opplevelsen? Da kjører du nettleseren fra en minnepinne, som en såkalt portabel app.

Les også: Slik får du vite ALT om nettsiden du besøker

Hva er det for noe?

Portable apper har en ting felles: De krever ingen installasjon for å kunne kjøres, og de skal helst ikke etterlate noen spor på PC-en etter at de lukkes. Haugevis av populære Windows-programmer forekommer også i portabel versjon, enten offisielt eller via tredjepart.

På nettstedet PortableApps.com finner du mange av dem, og det følger til og med med en startmeny for enkel tilgang.

Her finner du også portable versjoner av nettleserne Google Chrome, Opera og Firefox.

Slik gjør du det

 • Først laster du ned PortableApps.com Platform fra PortableApps.com og installerer den til minnepluggen. Dette inkluderer startmenyen, og via denne kan du enkelt hente portable apper:

  Slik kjører du nettleseren fra en minnepinne


 • Når den er installert, vil startmenyen dukke opp til høyre på skjermen din. Klikk på Administrer progr. - Hent flere programmer - Ved kategori:

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Slik kjører du nettleseren fra en minnepinne


 • Straks dukker hele listen over tilgjengelige portable apper opp, og du kan enkelt huke av for programmene du ønsker å lagre og kjøre fra minnepinnen:

  Slik kjører du nettleseren fra en minnepinne


  Vi ønsker i første omgang kun å installere Google Chrome, som vil okkupere 76 MB av plassen på minnepinnen. Vi blar oss ned til Internett-seksjonen, huker av og trykker Neste >. Deretter starter nedlastingen:

  Slik kjører du nettleseren fra en minnepinne


 • Når dette er fullført (kan ta noe tid, avhengig av hvor raskt nett og minnepinne du har, er det bare å starte nettleseren fra PortableApps-menyen, logge deg på og surfe i vei - uten å legge igjen spor på PC-en du jobber på:

  Slik kjører du nettleseren fra en minnepinne


  Samtidig er du vel vitende om at alt lagres på minnepinnen, slik at du kan fortsette der du slapp når du plugger den i en annen PC.

 • Lykke til!

  Samleside: Gratisprogrammer