Slik kjører du gamle programmer

Vi har brukt betaversjoner av Windows XP en god stund nå, og har ikke hatt mange problemer med å kjøre programmene som vi brukte i Windows Me. Men noen problemer har vi støtt på.

La det være sagt med en gang - Windows XP har så langt overrasket oss med hensyn til bakoverkompatibilitet. Spill som virket i Windows 98/Me og hvor det står med fet skrift: "Does not support Windows 2000" går så det griner i XP. Noen unntak er det likevel, først og fremst programmer som kommer i konflikt med egenskaper som allerede ligger innbakt i operativsystemet (for eksempel systemgjenoppretting, fjernstyring og CD-brenning).

Lang liste

Dessuten finnes en lang liste som Microsoft selv har laget over programmer som du ikke kan forvente deg det meste av i Windows XP, men de fleste programmene på listen er både ukurante og utdaterte.

Vi vil likevel vente med å rope hurra til vi virkelig har satt operativsystemet på prøve.

Compatibility Mode - den ultimate løsningen?

Kompatibilitetsmodus er uansett en god tanke
Kompatibilitetsmodus er uansett en god tanke Vis mer

Artig er det uansett at Microsoft presenterer en liten dialogboks som kan være nyttig å kjenne til. Ved å høyreklikke på en kjørbar fil (.exe), kan du velge såkalt "Compatibility Mode" for den, det vil si at den gjør et forsøk på å lure programmet til å tro at det kjører i den versjonen av Windows som den ble laget for. Det finnes også en veiviser som leder deg gjennom prosessen.

Kompatibilitetsmodus kan settes både på selve programfilen, eller på et installasjonsprogram som var skrevet for en tidligere versjon av Windows. Modusen er uansett (og uheldigvis for mange) ikke laget for å håndtere gamle 16-bits programmer som du kjørte i Windows 3.1; disse programmene anser Microsoft som død og begravet i 2001. Men hvis du fikk kjørt 16-bits programmene dine i Windows 95, skal sjansene være store for at du også kan få dem til å fungere i Windows XP, i følge Microsoft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å la deg velge mellom moduser for Windows NT4, Windows 2000, Windows 95, Windows 98 og Windows Me, kan du også sette begrensninger i oppløsning og fargevalg, samt forhindre at visuelle effekter i Windows XP skal forstyrre programmet når det kjøres.

Vi tør ikke garantere effekten

Vi har prøvd løsningen ved et par anledninger, blant annet med spillet Motoracer (skrevet for Windows 95), uten at vi merket noen forbedringer. Spillet låste seg på samme måte enten vi kjørte i kompatibilitetsmodus eller ikke. Det samme gjaldt installasjonsprogrammet til fjernstyringsprogrammet NetOp, som rett og slett fikk PCen vår til å slå seg av.

Så da får vi kanskje gjøre som Microsoft råder oss til hvis ingenting annet hjelper; ta kontakt med programleverandøren for en oppdatering eller fiks.