Slik kjøper du nytt objektiv

GUIDE: Nå som du har hatt speilrefleks et halvt år, frister det kanskje med noe mer enn kit-objektivet? (første gang publisert februar 2007)

Publisert
Sist oppdatert

Kit-objektiver er som regel ikke av beste kvalitet. De fleste av dem er laget i plast uten spesielt god byggekvalitet og har begrensede optiske egenskaper, både når det gjelder skarphet, fortegning (buede kanter), vignettering (mørke hjørner), kromatisk feilbrytning, bokeh (kvalitet på det som ikke er i fokus) og mer til. Riktignok er det noen kit-objektiver som er mer forseggjorte enn andre, men uansett dekker de et begrenset brennviddeområde og er alle noe svake i forhold til lysstyrke.

Hva skal du så se etter når du velger nytt objektiv?

Budsjett

Hva du kan velge begrenser seg selvsagt av budsjettet. Det er godt mulig å bruke titusenvis av kroner på ett objektiv, men vi vil anta at de fleste som leser denne guiden ikke har tenkt seg et slikt budsjett. Kanskje er du så heldig at du nettopp har fått bonus og at penger ikke er et tema (opp til en viss grense, selvsagt), eller så står det mellom suppe til middag de neste fjorten dagene og et nytt portrettobjektiv. Uansett kan det være greit å ha i bakhodet hvor mye penger du er villig til å investere.

Brennvidde

Hva du fotograferer er avgjørende for hva slags optikk du bør velge, for det er forskjell på å ta portretter, innendørsbilder, landskapsbilder, bilder fra konserter, makrobilder av små insekter eller bilder av idrettsutøvere på lang avstand. En kort brennvidde gjør at du får et bredt utsnitt (=vidvinkel), mens en lang brennvidde (tele) brukes for å ta avstandsbilder. Graden av dybdeuskarphet (der det som ikke er i fokus blir uskarpt) blir større ved lengre brennvidder (og større blenderåpninger). Figuren under illustrerer brennviddekonseptet (vinkelene er gjort på øyemål, ja):

Slik kjøper du nytt objektiv


Crop-faktor hos de vanligste modellene

 • Canon EOS 550D/600D: 1,6
 • Canon EOS 60D: 1,6
 • Canon EOS 5D mark II: 1
 • Sony Alpha A55/A33: 1,5
 • Nikon D5100/D7000/D300s: 1,5
 • Nikon D700: 1
 • Pentax/Samsung: 1,5
 • Olympus/Panasonic: 2

 • Sjansen er stor for at kameraet ditt har en bildesensor som er mindre enn den som fantes i 35mm-kameraer, og det gjør at utsnittet blir mindre enn om du hadde hatt et 35mm-kamera. Derfor har kameraet ditt en såkalt ”crop factor” som du blir nødt til å multiplisere med objektivets oppgitte brennvidde for å få den det samme utsnittet sammenlignet med det gamle formatet. Crop-faktorer på noen av de vanligste speilreflekskameraene ser du i boksen til høyre.

  Her er noen eksempler på brennvidder og deres bruksområde. Optimalt sett vil du etter hvert ha nok objektiver til å dekke de fleste situasjoner hva brennvidder angår (husk at du må dividere disse på crop-faktoren til kameraet ditt når du er på jakt etter objektiv. Skal du ha et vidvinkel-objektiv på 28mm og cropfaktoren er 1,5, må du med andre ord ha et objektiv på 19,6mm eller der omring).

  <strong><center>Fisheye-objektiv i praksis, tatt av Flickr-bruker <a href="http:</strong>//www.flickr.com/photos/daita/" target="_blank">daita</a>. (<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en-us">cc</a>)</center>
  Fisheye-objektiv i praksis, tatt av Flickr-bruker daita. (cc)
  Vis mer


  < 16mm – Fish-eye. Tenk skatevideoer fra Jackass på MTV der bildet blir veldig buet. Ekstremt bredt utsnitt.
  16-24mm – Ultra-vidvinkel. Kan brukes når du skal selge boligen så den ser langt større ut, gjøre kreative ting ute i naturen eller ta bilde av byggverk på nært hold. Du unngår også at bildet blir forvrengt slik det blir med fish-eye.
  24-35mm – Vidvinkel. Kjekk å ha i bursdagsselskap eller andre situasjoner der du har begrensede muligheter til å rygge.
  35-75mm – Normal. ”Allround”-brennvidde som fungerer til å ta bilder av de fleste ting på relativt nært hold, det være seg et barn som husker, et fint tre i skogen eller bestekompisen og hans nye bil.
  75-200mm – Kort tele. Brukes når du skal ta avstandsbilder, både egnet til portrett, byggverk, fugler på fuglebrettet og andre ting du ikke alltid kan gå tett innpå.
  > 200mm – Lang tele. Brukes på enda større avstander. Disse er typisk objektivene du ser pressefotografene sitte med under en fotballkamp. Det er nesten et must med stativ eller bildestabilisator.

  Variabel eller fast brennvidde

  Objektiver kan enten være av zoomtypen, som dekker et brennviddeområde fra a til b, eller være fast, med én brennvidde som du ikke kan endre. Fordelen med zoomoptikk er selvsagt at du er rustet for flere situasjoner i ett og samme objektiv og lettere kan foreta utsnitt uten å flytte på deg. Du unngår å måtte ta med flere objektiver, som i tillegg kan være mer kostnadseffektivt enn å kjøpe fast optikk som dekker flere brennvidder innenfor det samme området.

  Fastoptikk, derimot, kan lages mindre og lettere enn zoomobjektivene, som gjør dem mer ryggsekkvennlige. Som regel er det også mer lyssterke, som muliggjør kortere lukkertider, og de har som regel bedre optiske egenskaper.

  Behov for lys

  Om du holder kameraet i hånda eller bruker det på stativ har mye å si i forhold til behovet for kort lukkertid. Jo større blenderåpning (= lavere f-tall), desto mer lys slipper inn, og når mer lys slipper inn, trenger du kortere lukkertid for å ta bildet. Dette er spesielt viktig hvis du bruker kameraet håndholdt, innendørs eller ikke kan tillate at motivet flytter på seg under lukkertiden. Portrettbilder får også lavere dybdeskarphet når du har stor blenderåpning.

  Har du med stativ for å ta landskapsbilder eller av motiver som ikke er i bevegelse, vil du ikke ha det samme behovet for lysstyrke (med mindre du vil minimere dybdeskarpheten). Lysstyrken, eller største blenderåpning, er egentlig den største kostnadsdriveren for et objektiv. Blant annet koster en 50mm/f1,8 fra Nikon en drøy tusenlapp, mens 50mm/f1,4 (det ”samme” objektivet, men med større lysstyrke) koster tre ganger så mye. En dobling av f-tallet gjør at du må bruke en fire ganger så lang lukkertid.

  Hvor stor blender trenger du? Her er et utgangspunkt:
  Innendørs – Helst f/2,8 eller lavere; gjerne f/2,0.
  Innendørs action – f/2,0 eller lavere (+ høy ISO)
  Utendørs, godt lys - f/5,6 eller lavere; gjerne f/4
  Utendørs, ikke godt lys – f/4 eller lavere (og stativ)

  Spesielle behov

  Enkelte har spesielle behov. Her er et par stikkord som kan være verdt å tenke på:

  Macro – Et objektiv har ekte macro når det kan fylle bilderammen med objekter som er like store som bildesensoren. Det betyr at det kan fokusere på veldig kort avstand i forhold til brennvidden.

  <center>Makroobjektiver lar deg komme tett på. Dette bildet er tatt av Flickr-bruker <a href="http://www.flickr.com/photos/zork/" target="_blank">Z0rk</a> (<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en-us">cc</a>)</center>
  Makroobjektiver lar deg komme tett på. Dette bildet er tatt av Flickr-bruker Z0rk (cc)
  Vis mer


  IS/VR – Bildestabilisering. I objektiver betyr dette at ett av linseelementene flytter på seg for å kompensere for bevegelser hos fotografen. Dette igjen gjør at du kan bruke lengre lukkertider enn tidligere uten at din egen ustøhet vil påvirke skarpheten i bildet. Normalt kan du regne med 3-4 stopps effekt, som betyr at du kan bruke lukkertider som er 8-16 ganger (23 - 24) lengre enn om du ikke hadde bildestabilisator. Dette er spesielt hendig når du tar bilde av motiver som ikke er i bevegelse.

  Kompatibilitet med kameraet

  Denne kunne for så vidt ha vært punkt nummer én – ikke alle objektiver er kompatible med alle kameraer, så sørg for at objektivet er kompatibelt med ditt kamera. Canon lager til Canon, Pentax til Pentax etc.

  I tillegg finnes Sigma, Tamron, Tokina og andre tredjepartsleverandører objektiver som lager flere varianter av samme objektiv til forskjellige kameratyper. Sonys speilreflekser kan bruke Minolta-objektiver og Olympus, med FourThirds-systemet, kan bruke andre FourThirds-objektiver, om de så er laget av Leica. I manualen til kameraet ditt finner du hva slags fatning objektivene du kjøper må ha.

  Nytt eller gammelt?

  Ikke alle har budsjett til å kjøpe ny optikk, og da kan det være verdt å sjekke ut bruktmarkedene først. Som regel er det mulig å gjøre gode kjøp, men pass på å få se på objektivet først – at det er pent brukt, ikke har noen riper, at det ikke er slark i zoomringen etc. Be om kvittering. Regn med å kunne spare 25% når det er lite brukt og 50% etter ett år.


  Prøv før du kjøper

  Fordelen med å gå og handle i en butikk, er at du som regel får anledning til å prøve objektivet. Ta med kamerahuset ditt og et minnekort og ta bilder med ulike objektiver, så kan du sammenligne i ro og mak når du er hjemme igjen. Begynn med å ta et bilde av et speil, så husker du hvilket objektiv som tok hva.

  Hvis du sitter inne med flere tips til kjøp av optikk, må du veldig gjerne dele dem i debatten under.

  På jakt etter kamera? Her finner du våre kameratester. Spør gjerne Fotodoktoren hvis det er noe du lurer på.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer