Slik kan du stoppe ransomware

Malwarebytes slipper gratisprogram som skal beskytte maskinen din mot ransomware.

BESKYTTELSE: Malwarebytes har nå sluppet et eget anti-ransomware-program som skal beskytte Windows-maskiner mot ransomware. Foto: MALWAREBYTES
BESKYTTELSE: Malwarebytes har nå sluppet et eget anti-ransomware-program som skal beskytte Windows-maskiner mot ransomware. Foto: MALWAREBYTES Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år skrev vi at «ransomware» er det skumleste å få på PC-en.

Begrepet omhandler ondsinnede programmer som installerer seg på brukerens PC, krypterer filene for deretter å kreve betaling dersom brukeren vil gjenopprette originalen.

Krypteringen benytter seg av kjente mekanismer som vi ellers stoler på i hverdagen når vi bruker nettet til å betale regninger og den slags.

I praksis er derfor filene tapt om man ikke velger å betale, selv om det finnes eksempler på at politiaksjoner i enkelte tilfeller har klart å redde filene.

LES OGSÅ: Hackerens beste råd

Kan skje den beste

Dette ser ut til å være svindlernes nye våpen. Nå om dagen er det for eksempel mange som får en e-post fra «Posten» om en uavhentet pakke. Trykker man på lenka for å laste ned «hentelappen», blir PC-en infisert nettopp med ransomware.

For et par uker siden ble filserverne til en håndfull norske nettsteder utsatt for slikt, fordi én ansatt hadde bitt på Posten-svindelen omtalt over. Det kan du lese mer om hos digi.no.

Til og med denne uka har et sykehus i Los Angeles blitt rammet og kreves for rundt 30 millioner i løsepenger for å låse opp filene igjen, melder ZDnet.

Vil beskytte deg mot ransomware

Sikkerhetsselskapet Malwarebytes har lenge vært anerkjent som en av de ledende hva gjelder oppdagelse og fjerning av skadevare. Spesielt deres gratis «Anti-malware»-program for Windows har scoret godt i tester av sikkerhetsprogrammer; for eksempel utført av det tyske instituttet AV-test.

LES MER: De beste antivirus-programmene

Selskapet fikk riktignok en ripe i lakken for noen uker tilbake, der det viste seg at deres egen programvare hadde sikkerhetshull. Det opplevde også Trend Micro tidligere i år, der et sikkerhetshull gjorde det lett som en plett å bryte seg inn på brukerens maskin.

ADVARSEL: Får du ransomware på maskinen, vil anti-ransomware-programmet varsle deg på denne måten. Foto: MALWAREBYTES
ADVARSEL: Får du ransomware på maskinen, vil anti-ransomware-programmet varsle deg på denne måten. Foto: MALWAREBYTES Vis mer


Uansett – Malwarebytes har nå sluppet et nytt sikkerhetsprogram for Windows; Anti-Ransomware. Programmet er foreløpig i betaversjon og gratis å laste ned.

Avslører mistenkelig oppførsel

Ved å ha programmet kjørende i bakgrunnen, hevder Malwarebytes at maskinen vil være beskyttet mot ransomware. Dette gjøres uten bruk av signaturer, altså når sikkerhetsprogrammer gjenkjenner skadelig kode og derfor må oppdateres ofte.

Malwarebytes' løsning baserer seg heller på oppførsel, der man gjenkjenner skadelig programvare basert på hvordan det oppfører seg.

Selv hevder selskapet at man allerede i betafasen har sett at programmet har stoppet alle de nyeste og farligste ransomware-variantene, og de har lagt ut en video på YouTube som viser hvordan programmet fungerer med flere kjente ransomware-trusler.

Fortsatt ikke helt ferdig

Det ser dog ut til at tilbakemeldingene fra brukerne foreløpig varierer litt. Spesielt får programmet litt tyn for å ha mange falske positive, altså der programmet flagger helt vanlige programmer som trusler.

Tre uker etter lansering er imidlertid programmet nå blitt oppgradert fire ganger, der beta 5 er gjeldende versjon. Sannsyligvis vil det derfor blir færre slike feil i fremtiden.

Vil du prøve selv, finner du nedlasting av Anti-ransomware på denne siden.

Vi gjør samtidig oppmerksom på at vi ikke har prøvd programmet selv denne gangen.

– Jasså, du har surfet på pornosider? Fem myter om datavirus

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer