Slik kan du fjernstyreWindows XP

Remote Desktop er en svært nyttig funksjon i Windows XP. Med den kan du få full kontroll over andre PCer, gjerne på andre siden av kloden - uten å reise deg fra stolen.

Innloggingsboksen i Remote Desktop lar deg skreddersy hver sesjon.
Innloggingsboksen i Remote Desktop lar deg skreddersy hver sesjon. Vis mer

Fjernstyring av PCer er ikke noen ny oppfinnelse. Symantec, Citrix, danske NetOp og flere andre selskaper har lang fartstid fra området. Microsoft har tidligere hatt denne muligheten i enkelte serverutgaver av deres operativsystemer.

Nå satser imidlertid Microsoft på herredømme også innenfor dette området, ved å bake Remote Desktop inn i klientversjonen av Windows XP (Professional).

Mange muligheter med fjernstyring

Å fjernstyre PCer har mange fordeler. For det første er det nyttig for administratorer å ha muligheten til å logge seg på PCer i nettverket fra sitt eget kontor, og dermed kunne løse problemer uten å måtte oppsøke PCene fysisk.

Et annet nyttig bruksområde er i de tilfellene hvor man ønsker såkalte "lette" klienter uten lokale programinstallasjoner. Disse klientene logger seg isteden på en annen PC/server gjennom fjernstyringsapplikasjonen, og får tilgang til sine programmer gjennom denne. All prosessering foregår på verten, mens skjermbildene sendes til klienten som du sitter ved. Derfor trenger klienten verken å ha rask prosessor eller stor lagringsplass.

En tredje mulighet er hvis du har flere PCer og bare én skjerm. På et lokalnett med 10 Mbps eller raskere forbindelse, er oppdateringen av skjermbildet på klienten så bra at du sjelden vil merke forskjell på om du jobber på din egen PC eller en verts-PC.

En fjerde mulighet, som vi selv ofte benytter oss av, er å ha mulighet til å fjernstyre PCen din på kontoret fra hvilket som helst sted, for eksempel gjennom oppringt forbindelse eller via Internett. Hvis verts-PCen befinner seg bak en brannmur, er pålogging til nettverket ved hjelp av VPN (Virtual Private Network) en god løsning.

Svært enkelt

Med Remote Desktop er det svært enkelt å få til alt dette. Fra kontrollpanelet på hvilken som helst PC med Windows XP Professional installert, krysser du av for at PCen skal kunne fjernstyres, og velger hvilke brukere som skal ha denne tilgangen.

Her har vi fått kontakt med PCen på kontoret ved hjelp av en vanlig ISDN-linje. Så kan vi kjøre programmer på kontor-PCen og få tilgang til alle ressursene i nettverket.
Her har vi fått kontakt med PCen på kontoret ved hjelp av en vanlig ISDN-linje. Så kan vi kjøre programmer på kontor-PCen og få tilgang til alle ressursene i nettverket. Vis mer


Deretter er det bare å starte standardprogrammet Remote Desktop fra en klient i nettverket, og angi maskinnavnet til PCen du vil fjernstyre. Så snart du får frem innloggingsbildet på den aktuelle verten, er det bare å logge seg på, som om du befant deg fysisk ved denne PCen. Du kan ha flere sesjoner oppe samtidig, noe som betyr at du kan styre flere PCer i hvert sitt vindu. Du får også tilgang til lokale disker og skrivere på klienten fra verts-PCen, og kan klippe og lime tekst og bilder mellom PCene.

Går fint over ISDN, men se opp for tung grafikk

Ved å maksimere vinduet (øverst) får du virkelig følelsen av å befinne deg ved verts-PCen.
Ved å maksimere vinduet (øverst) får du virkelig følelsen av å befinne deg ved verts-PCen. Vis mer

Det er fullt mulig å fjernstyre PCer over én ISDN-kanal med Remote Desktop, vi bruker selv denne muligheten jevnlig. Vær likevel oppmerksom på at skjermbilder kan ta tid å sende, noe du vil merke hvis du for eksempel jobber med Photoshop og åpner store grafikkelementer, eller bruker nettleseren på verts-PCen. Tekstbehandling og andre programmer som er mindre grafikktunge, fungerer derimot utmerket.

Du kan også konfigurere Remote Desktop slik at den luker bort bakgrunnsbilder i Windows og annet som kan hemme hastigheten. Bruker du begge ISDN-kanalene oppnår du 128kbps, og det gir selvsagt merkbart raskere oppdateringer.

Med lyd, full oppløsning og millioner av farger

I motsetning til mange andre fjernstyringsprogrammer som vi har sett på tidligere, fungerer denne løsningen med full fargedybde og oppløsning på skjermen. Lyd sendes også til klienten, og ved dårlige forbindelser (for eksempel ISDN) vil Remote Desktop automatisk justere lydkvaliteten ned, slik at den tilpasses hastigheten på forbindelsen.

Hva du gjør på verts-PCen forblir en privatsak - lyder sendes kun ut gjennom klienten, og hvis noen oppsøker verts-PCen mens du jobber på den, vil de bli møtt med en innloggingsboks. I praksis vil det altså være mulig at flere er pålogget og jobber på en og samme PC samtidig - fra forskjellige steder. Genialt.

Det vi ikke er fullt så begeistret for, er at alle PCer som du ønsker å kunne kontrollere må ha Windows XP Professional installert. Dessuten liker ikke Windows XP andre fjernstyringsprogrammer. Vi prøvde å installere PC Anywhere 10 fra Symantec, og ble møtt med en rekke advarsler om ustabilitet osv. Da vi forsøkte å installere NetOp 6.5, krasjet maskinen fullstendig. Enda en slu løsning fra Microsoft som tvinger deg til å bruke deres egne programmer.

Totalt sett er vi likevel svært begeistret for Remote Desktop, og regner med at mange systemadministratorer kommer til å bli det samme...