Slik installerer du Windows 10 på USB-disk

Gratisprogram gjør det enkelt for deg å gjøre Windows portabel.

<B>TA WINDOWS MED DEG</B>: Bruker du flere PC-er, eller har du bare lyst å prøve Windows 10? Da kan du installere operativsystemet til en minneplugg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TA WINDOWS MED DEG: Bruker du flere PC-er, eller har du bare lyst å prøve Windows 10? Da kan du installere operativsystemet til en minneplugg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av det store flertallet som fortsatt bruker en PC som kjører Windows 7, men er nysgjerrig på hvordan den nyeste Windows-versjonen fungerer? Da kan dette være den enkleste og tryggeste måten å gjøre det på:

Installere Windows 10 til en USB-disk eller minneplugg.

Da kan du samtidig ta med deg hele operativsystemet og programmene dine, og kjøre det på en annen PC.

Dette er faktisk fullt mulig, men for de fleste Windows-utgavene kreves det at du bruker et tredjepartsverktøy for å få det til. Det finnes flere hjelpemidler der ute, men ingen av dem vi har prøvd har vært like enkle som WinToUSB. Dette lille gratisprogrammet geleider deg gjennom prosessen gjennom et svært enkelt grensesnitt.

image: Slik installerer du Windows 10 på USB-disk


Dette må du ha i tillegg

Du trenger tilgang til Windows 10-installasjonsfilene, aller helst en ISO-fil med operativsystemet. Det kan du laste ned gratis, ved å følge vår guide. Skal du bruke operativsystemet i mer enn 30 dager, må du i tillegg ha en gyldig lisens.

I tillegg trenger du en (rask) minneplugg eller ekstern harddisk/SSD, helst med minst 16 GB kapasitet (32 eller mer anbefales). Merk at alt du eventuelt måtte ha på den fra før, blir borte under prosessen. Dessuten bør disken definitivt støtte USB 3.0 og være tilkoblet en USB 3.0-port. Og så må du naturligvis ha en PC som støtter oppstart (boot) fra USB.

Hvorfor USB 3.0 og ikke 2.0, spør du kanskje. Svaret er enkelt: Hastighet. Bruker du en USB 3.0-harddisk via en USB 3.0-port, vil lese- og skrivehastigheten være flere ganger høyere enn USB 2.0.

Les også: Windows 10 blir ny i november

Fungerer også med eldre versjoner, men ...

WinToUSB fungerer klart best med Windows 8, 8.1 eller 10, men du kan også installere Windows 7 på en ekstern disk ved hjelp av verktøyet. Merk at du da MÅ koble disken til en USB 2.0-port, siden Windows 7 i utgangspunktet ikke har innebygd støtte for USB 3.0. Dermed vil opplevelsen bli langt tregere.

Det er også noen andre, meget store fordeler knyttet til Windows 8, 8.1 og 10, takket være at disse Windows-utgavene faktisk er laget for også å kunne kjøres fra USB-disker gjennom en løsning kalt Windows To Go.

Har du tenkt å bruke disken på flere PC-er er Windows 8/8.1/10 helt klart å foretrekke. Microsofts siste operativsystemer støtter ikke bare langt mer maskinvare, du slipper også å taste inn ny produktnøkkel og aktivere for hver PC.

Derfor: Skal du installere Windows 7 på en USB-disk bør den brukes mot én og samme PC for å unngå trøbbel med produktnøkkel, aktivering og ikke minst drivere. Du er herved advart.

NB! Har du muligheten er det smart å lage den virtuelle C-partisjonen større enn de foreslåtte 14 GB.

Her ser du bilder fra prosessen:

Ved første oppstart blir du stilt en del spørsmål, omtrent som i en helt vanlig Windows-installasjon. Deretter er det bare å følge veiviseren.
Etter rundt 20 minutter fikk vi opp Windows-skrivebordet. Nå gjenstår eventuelle driverinstallasjoner. Jo nyere PC, desto større er sjansene for at du må installere drivere for å få fullt utbytte av operativsystemet.
Vår 64GB minneplugg er tilsynelatende delt i to deler. I praksis er den ikke det, siden C er en virtuell disk (VHD). Oppstart og sideveksling skjer via det som her fremstår som stasjon D. Det kan være en idé å lage den virtuelle C større enn 16 GB, spesielt hvis du planlegger å installere mange programmer. Legg også merke til at du i utgangspunktet ikke får tilgang til andre disker på PC-en. Dette kan du imidlertid overstyre i Diskbehandling etterpå.

Og her ser du hvordan det gikk da vi testet minnepluggen med Windows 10 på:

Gratis

WinToUSB er et program som kommer i flere utgaver, inkludert en som ikke koster penger. Denne er kun beregnet på privat bruk. Programmet fungerer i Windows XP og nyere.

Du finner mer informasjon om de forskjellige versjonene og kan laste ned programmet fra Easyuefi.com.