Slik installerer du Ubuntu

Installsjon av Ubuntu Linux 9.10 er enklere enn en Windows-installasjon, og du trenger faktisk ikke installere i det hele tatt for å bruke operativsystemet.

For å installere Ubuntu Linux 9.10 bør du ha en PC med minimum 700 MHz prosessor, 384 MB minne og 8 GB harddisk. Det betyr at de fleste PC-er som er fra dette tusentallet, er kvalifisert.

Selve operativsystemet må du først laste ned fra nettet, for eksempel fra Universitetet i Oslo sin FTP-server. Her finner du mange forskjellige utgaver, i vårt eksempel har vi brukt ubuntu-9.10-desktop-i386.iso, som fungerer på de aller, aller fleste maskiner.

Last ned, brenn og installer

Legg merke til at filen er 700 MB stor, og kan ta litt tid å laste ned, avhengig av netthastigheten.

Når du har lastet ned ISO-filen, må den "pakkes ut" og brennes til en CD. Hvis du er usikker på hvordan du gjør det, har vi forklart det her.

Når du sitter med CD-en i hånda, skal du legge den i drevet på PC-en du vil installere operativsystemet på. Hvis maskinen er satt til å søke etter oppstartsfiler fra CD/DVD først, vil du bli møtt med følgende skjermbilde få sekunder etter at du har skrudd på PC-en:

Slik installerer du Ubuntu


Her får du altså velge hvilket språk du vil installere på. Hvis du er stødig i engelsk anbefaler vi å installere engelsk versjon. Den norske oversettelsen er dessverre ikke komplett, og miksen mellom engelsk og dårlige norske oversettelser blir fort litt irriterende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På neste skjermbilde får du spørsmål om du vil installere eller kjøre operativsystemet rett fra CD:

Slik installerer du Ubuntu


Du kan altså prøve Ubuntu Linux uten å installere først, noe som kan være en god idé hvis du for eksempel har Windows på PC-en fra før, og ønsker å prøve funksjonaliteten før du eventuelt erstatter Windows-installasjonen med Ubuntu.

Merk at det også er mulig å ha både Windows og Ubuntu installert på samme harddisk, men vi har opplevd nok problemer med slike løsninger til at vi ikke vil anbefale det.

De neste trinnene spør deg om språk, lokasjon, tastaturoppsett, brukernavn og lignende. Vi har sammenfattet dem i bildeserien under:


Deretter er det bare å trykke OK, og installasjonsprosessen er i gang:

Slik installerer du Ubuntu
Slik installerer du Ubuntu
Har du en rimelig kjapp datamaskin, går installasjonsprosessen unna på minutter. På vår budsjettmaskin var alt på plass på 15 minutter.

Slik installerer du Ubuntu


Etter en omstart blir du møtt av innloggingsskjermen, og deretter skrivebordet.

Slik installerer du Ubuntu


Voila! Nå er du klar til å starte utforskningen av operativsystemet og de mange programmene som allerede er installert.

Merk at til forskjell fra Windows, ligger startmenyen øverst i skjermbildet, og papirkurven ligger nede i høyre hjørne. Alt dette kan du endre på i neste omgang, men det skal vi fortelle mer om neste gang!

Tilbake til førstesiden.

Gjør nødvendige tilpasninger
Disse programmene må du ha

Les også: Lag din egen Linux-minneplugg