Slik holder du Windows i form

Vil du ha raskere PC til ferien? Den enkleste metoden er kanskje å feie for egen dør - og å rydde skikkelig godt opp i Windows-systemet ditt. Vi viser deg de enkleste grepene.

Windows 98, som er like gammelt som årets førsteklassinger, er fortsatt det mest brukte operativsystemet i verden. Hvis du vil ha en raskere og mer stabil datahverdag, er det best å begynne med å tenke på å oppgradere til XP. Det kan kreve at du må oppgradere maskinvaren din, noe vi vil komme nærmere inn på i oppgraderingsguidens andre artikler.

Det er også mye du kan gjøre ved å slette midlertidige filer, defragmentere harddisken, fjerne uønskede programmer fra minnet, og sist, men ikke minst, å holde maskinen fri for virus og uønskede programmer.

Ta rotta på ormene

Slik holder du Windows i form


De aller fleste av oss har dessverre allerede stiftet bekjentskap med utallige virus, ormer, spionprogrammer og diverse annet rusk, som samlet gjør datahverdagen stadig vanskeligere. De er derimot som regel enkle å fjerne, og så lenge du følger et par enkle rutiner skulle det være greit å holde vinduene rene også i fremtiden.

Hver dag kommer det nemlig nye virus og ormer, og i følge The Internet Storm Centre varer nye PCer bare i tyve minutter på nettet før de blir angrepet. Antivirusprogrammer, brannmurer og ansvarbevisst databruk er derfor ikke lenger luksus eller tillegg - det har blitt en nødvendighet i en stadig farligere datavarden.

For tiden finnes det ingen fullverdige pakker som fjerne både spionprogrammer og virus. Selv om for eksempel Symantecs Norton Antivirus har kommet ganske langt i siste versjon (2005), snapper disse fortsatt ikke opp alle de ondsinnede programmene der ute.

Det er mer sannsynlig at du har uønskede gjester enn det motsatte - selv om du er en "proff" bruker
Det er mer sannsynlig at du har uønskede gjester enn det motsatte - selv om du er en "proff" bruker Vis mer


Vi anbefaler derfor å laste ned Ad-Aware fra nettet, og å kjøre dette programmet med én gang. Programmet er gratis for hjemmebruk, og du kan bli overrasket over alt den finner. Neste gang maskinen blir tregere enn vanlig, kan du kjøre det på nytt for å se om det er her problemet ligger.

Vaksiner deg mot virus

Deretter kan du laste ned en skikkelig viruspakke - for eksempel fra McAffee, Symantec eller Kaspersky. Felles for disse er at de legger seg i bakgrunnen og sjekker nye filer for virus etter hvert som de kommer på harddisken.

Slik holder du Windows i form


Programmene har også ofte muligheten til å sjekke eposten din før den kommer i innboksen og gjør skade. De har typisk enkle brannmurfunksjoner i tillegg, som vil si at de kan hindre uønsket Internett-trafikk inn og ut av maskinen din: Dette er det samme som å stanse at nye ormer kommer inn i maskinen.

Gratisalternativene er på plass i denne seksjonen også, men de tar ofte form av en nettside som leter etter virus - som betyr at du må ha en aktiv Internett-linje som ikke er "spist opp" av et ondsinnet program. Se også vår oversikt over antivirusprogrammer.

Når du har antivirus og -spionprogrammene installert, er det veldig viktig at du passer på å oppdatere dem, og bruker almen Internett-skikk - blant annet må du aldri åpne vedlegg i eposter fra folk du ikke kjenner, eller som kan virke suspekte. Tommelfingerregelen er å bruke ekstrem skepsis for alt du leser, og å huske dette; hvis det virker for godt til å være sant, så er det gjerne det.

Dersom du hadde virus før dette, skulle de fleste være borte nå - og maskinen din kan allerede ha blitt betraktelig raskere. Da er det på tide å se hva annet du kan gjøre med selve Windows.

Vindusvask

Det er en kjensgjerning at Windows blir tregere og tregere over tid, mest på grunn av det som ofte kalles "DLL Hell", men midlertidige filer, fragmenterte harddisker og for mange "hjelpeprogrammer" kan alle hver for seg gjøre maskinen din tregere.

Installere på nytt?

Å installere Windows og alle programmene på nytt er kanskje den mest drastiske løsningen, og det kan ta noen timer, men det er samtidig det som kan hjelpe mest på hastigheten. Husk på å kopiere ut alle personlige filer etc som du vil ta vare på videre.

Slik holder du Windows i form


Fordelen med å installere på nytt er klar: Du kvitter deg med alle de gamle programutvidelsene som ligger og slenger i systemmappen, registeret blir trimmet, og du blir samtidig kvitt alle ekstraprogrammene som du kanskje ikke trengte eller bruker. Samtidig forsvinner det du måtte ha av virus og ormer.

De fleste superbrukerne av Windows anbefaler å installere på nytt minst én gang i året, andre gjør det enda oftere.

Det finnes i tillegg en rekke forskjellige programmer som lar deg lagre hele innholdet på datamaskinen din for senere gjenoppretting, i tilfeller der du for eksempel har fått virus eller lignende. Det mest kjente av disse er Norton Ghost. Windows XP har dessuten en gjenopprettingsfunksjon som lar deg gjenopprette PCen til et tidspunkt der alt var såre vel. Det kan være enklere og raskere å gjenopprette på denne måten (eller ved hjelp av Ghost).

Windows XP har dessuten en rimelig brukbar veiviser for å overføre innstillingene dine fra en maskin til en annen - eller fra den gamle og den nye installasjonen (Start - Tilbehør - Systemverktøy - Veiviser for overføring av filer og innstillinger). Dette kan gjøre mye av arbeidet enklere.

Dersom du ikke vil installere alt på nytt (vi forstår deg godt!), er det mye annet du kan gjøre for å få maskinen til å bli raskere:

Side 2: Hybelkaniner, skjermeffekter og defragmentering