Slik gjorde vi det

Nyere Ubuntu-versjoner (fra og med 8.04) kan både lese og skrive til Windows-partisjoner. Det ble redningen vår.

Ubuntu Linux er først og fremst et gratis alternativ til Windows. Men siden operativsystemet kan kjøres direkte fra installasjons-CDen, og kan både lese og skrive til NTFS-partisjoner, åpner det seg også mange andre muligheter.

Å redde ut filer fra en Windows-installasjon som ikke vil starte, er et godt eksempel. Plugg inn en ekstern harddisk, åpne filbehandleren, og kopier ut filene du vil ta vare på. Enkelt og kjapt.

I vårt tilfelle gjorde vi en litt annen vri. Vi hadde på forhånd installert og konfigurert Windows XP med alle programmene vi ønsket å bruke. Alt fungerte perfekt.

Vi startet PCen på nytt med Ubuntu-CDen i drevet, og da oppstartsmenyen dukket opp, valgte vi å kjøre operativsystemet fra CD.

Slik gjorde vi det


Da Ubuntu var ferdig lastet, ble C-disken montert automatisk, og vi åpnet den enkelt ved å velge "Places" fra menylinjen.

Nå opprettet vi en ny mappe på C som skulle inneholde alle vitale deler av Windows-installasjonen, og som vi ønsket å ta vare på til eventuelle fremtidige gjenopprettinger. Mappen kalte vi "Ren Windows".

Deretter markerte vi mappene "Documents and Settings", "Intel", "Program Files", "Windows" samt alle filene på rot - med unntak av pagefile.sys, holdt inne CTRL-tasten og dro dem over til "Ren Windows". CTRL-tasten sørget for at filene ble kopiert, ikke flyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjorde vi det


I vårt tilfelle var det snakk om ca 2,75 GB med data. Alt var kopiert på under 10 minutter.

Mappen "Ren Windows" inneholdt nå alle de nødvendige filene som kreves i forbindelse med en gjenoppretting.

Vi avsluttet økten, tok ut Ubuntu-CDen og startet maskinen på nytt, og fortsatte å bruke Windows som før. Vi gjorde bare én endring, vi flyttet "My Documents"-mappen til C:\Mine filer. Denne mappen ønsket vi ikke skulle bli berørt ved en eventuell gjenoppretting.

Her er vi tilbake i Windows, og inspiserer innholdet i "Ren Windows"-mappen. Alle systemfilene som i utgangspunktet fra skjulte, er nå synlige.
Her er vi tilbake i Windows, og inspiserer innholdet i "Ren Windows"-mappen. Alle systemfilene som i utgangspunktet fra skjulte, er nå synlige. Vis mer


Etter hvert gikk noe galt. Da fant vi fram Ubuntu-CDen igjen.

Her ser du hvordan det gikk da vi gjenopprettet Windows ved hjelp av Ubuntu