Slik gjorde vi det

Nyere Ubuntu-versjoner (fra og med 8.04) kan både lese og skrive til Windows-partisjoner. Det ble redningen vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubuntu Linux er først og fremst et gratis alternativ til Windows. Men siden operativsystemet kan kjøres direkte fra installasjons-CDen, og kan både lese og skrive til NTFS-partisjoner, åpner det seg også mange andre muligheter.

Å redde ut filer fra en Windows-installasjon som ikke vil starte, er et godt eksempel. Plugg inn en ekstern harddisk, åpne filbehandleren, og kopier ut filene du vil ta vare på. Enkelt og kjapt.

I vårt tilfelle gjorde vi en litt annen vri. Vi hadde på forhånd installert og konfigurert Windows XP med alle programmene vi ønsket å bruke. Alt fungerte perfekt.

Vi startet PCen på nytt med Ubuntu-CDen i drevet, og da oppstartsmenyen dukket opp, valgte vi å kjøre operativsystemet fra CD.

image: Slik gjorde vi det


Da Ubuntu var ferdig lastet, ble C-disken montert automatisk, og vi åpnet den enkelt ved å velge "Places" fra menylinjen.

Nå opprettet vi en ny mappe på C som skulle inneholde alle vitale deler av Windows-installasjonen, og som vi ønsket å ta vare på til eventuelle fremtidige gjenopprettinger. Mappen kalte vi "Ren Windows".

Deretter markerte vi mappene "Documents and Settings", "Intel", "Program Files", "Windows" samt alle filene på rot - med unntak av pagefile.sys, holdt inne CTRL-tasten og dro dem over til "Ren Windows". CTRL-tasten sørget for at filene ble kopiert, ikke flyttet.

image: Slik gjorde vi det


I vårt tilfelle var det snakk om ca 2,75 GB med data. Alt var kopiert på under 10 minutter.

Mappen "Ren Windows" inneholdt nå alle de nødvendige filene som kreves i forbindelse med en gjenoppretting.

Vi avsluttet økten, tok ut Ubuntu-CDen og startet maskinen på nytt, og fortsatte å bruke Windows som før. Vi gjorde bare én endring, vi flyttet "My Documents"-mappen til C:\Mine filer. Denne mappen ønsket vi ikke skulle bli berørt ved en eventuell gjenoppretting.

Her er vi tilbake i Windows, og inspiserer innholdet i "Ren Windows"-mappen. Alle systemfilene som i utgangspunktet fra skjulte, er nå synlige.
Her er vi tilbake i Windows, og inspiserer innholdet i "Ren Windows"-mappen. Alle systemfilene som i utgangspunktet fra skjulte, er nå synlige. Vis mer


Etter hvert gikk noe galt. Da fant vi fram Ubuntu-CDen igjen.

Her ser du hvordan det gikk da vi gjenopprettet Windows ved hjelp av Ubuntu