Slik gikk det med Vista på CL56

En tre år gammel PC som bærer tydelig preg av å være velbrukt. Men med en nyrensket harddisk, doblet minne og ferskt operativsystem gikk det hele overraskende glatt.

Vår CL56 er utstyrt med en Pentium M-prosessor (Dotham) på 1,7 GHz, 60 GB harddisk og et ATI Radeon 9700-grafikkort med 128 MB minne. For øvrig har den en 2x DVD-RW-brenner. Dette er godt innenfor de kravene som er satt av Microsoft for å kjøre Windows Vista.

Velbrukt men dugandes

Lakken er slitt bort fra venstre knapp under pekeplaten.Batteriet er ikke byttet ut, og begynner å bli temmelig slitent. Den er derfor for det meste plugget i stikkontakten.

Maskinen kostet rundt 10.000 kroner da vi anskaffet den for tre år siden. I dag er denne prosessoren gått over i historien, og det nærmeste du kommer i dag er billigprosessoren Celeron M 430. Det er på den annen side ingen håpløst utrangert maskin vi snakker om, selv om du i dag får langt mer for 10.000 kroner enn hva tilfellet var i 2004.

Slik gikk det med Vista på CL56


Men minnet måtte oppgraderes, og vi ville gjøre overgangen til Vista så rimelig så mulig. Etter en kort leterunde i nettbutikkene landet vi på en Cruical-brikke på 512 MB til den nette sum av 378 kroner. Installasjonen av minnet var unnagjort på noen få minutter, deretter formaterte vi harddisken og installerte Windows Vista Home Premium.

Uten problemer

Installasjonen forløp uten problemer. Vi har gjort en del erfaringer fra tidligere Vista-installasjoner, og vi våre tilfeller har det vært de Intel-baserte PCene som har klart seg best - når det har vært snakk om PCer som er noen år gamle. Hvis man får merkelige heng og problemer under installasjonen, kan det være gode grunner til å oppsøke nettsidene til produsenten for å se om det har kommet oppdaterte BIOSer. Det har løst problemer for oss tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Operativsystemet oppdaget alt av maskinvare korrekt, og alt så ut til å ha blitt riktig installert. Grafikken var satt til riktig oppløsning.

Eneste trøbbel

Maskinen virket dessuten rask og fin, og vi kunne uten ekstra drivere koble oss til det trådløse WPA-krypterte nettet vårt. Siden installerte vi Office 2007 og konfigurerte Outlook. Den siste uken har vi benyttet denne som standard-PC til jobbrelaterte oppgver, og det har fungert utmerket.

Med ett unntak.

Det trådløse nettverkskortet sluttet plutselig å virke etter én dag, eller rettere sagt: operativsystemet anser radioen for å være skrudd av. Bryteren på siden av PCen reagerer ikke. Heller ikke etter å ha oppdatert driverne ble det noen bedring. Heldigvis hadde vi en Jensen USB WLAN-adapter liggende som overtok oppgaven med å få oss på nett.

Vi har i ettertid startet PCen med PCLInuxOS Live CD, og da fungerte den innebygde 2200BG-løsningen derimot helt fint.

Hvis du har tips om hvordan vi skal få det trådløse kortet til å fungere, setter vi stor pris på om du deler det med oss i debatten under!

OPPDATERT: Det viste seg at en oppgradering av PCens BIOS til versjon 1.40 var det som skulle til for å få rettet WLAN-problemene. Takk for alle gode tips!

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Tilbake