iCloud er Apples nye tjeneste som sørger for at innholdet på enhetene dine kopieres mellom dem.
iCloud er Apples nye tjeneste som sørger for at innholdet på enhetene dine kopieres mellom dem.Vis mer

Slik fungerer iCloud

Tar backup fra iPhone, iPad, iPod Touch, Mac og PC (Windows).

Forleden dag ble iOS 5 lansert, og blant de over 200 nyhetene i iOS 5 er også at Apples iCloud-tjeneste er integrert i operativsystemet.

Dette er en løsning som gir alle brukere 5GB gratis lagringsplass i nettskyen til bilder, dokumenter, data fra applikasjoner etc., der lagringsplassen kan økes mot å betale penger (140kr/år pr 10GB). Fordelen er da at du har dataene på nett selv om en enhet blir sjålet/ødelagt, og at innholdet kan synkroniseres på tvers av enhetene.

TEST: Lagring på nett

Og ikke bare det – kjøpt innhold (bøker, tv-serier, filmer, musikk etc.) teller ikke i kvoten på 5GB; ei heller bildene du har tatt. De blir imidlertid bare lagret på nett i 30 dager, så vil du ta vare på bildene på en av de andre enhetene, må du sørge for å synkronisere i løpet av de 30 dagene.

Oppdatert: Synkroniseringen av musikk er ikke tilgjengelig i Norge ved lansering.

Også for Mac og Windows

I samme åndedrag har Apple lagt ut versjon 10.7.2 av deres operativsystem for Mac; OSX Lion. Det er først med denne oppdateringen iCloud er på plass i OSX; da under systemvalg-menyen.

For å oppgradere til v10.7.2 må du trykke på eplet øverst i venstre hjørne, velge "programvareoppdatering" og deretter velge å installere. Dette krever for øvrig en omstart av maskinen. Når du har gjort det, kan du også oppgradere iPhoto til versjon 9.2, som da også får iCloud-støtte. Dette gjøres på samme måte og krever ikke omstart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer iCloud


Også Windows får være med på leken. Det krever at du har Vista med Service Pack 2 eller Windows 7 installert. Fremgangsmåte for å installere iCloud i Windows finner du på Apples iCloud-sider.

Lagres på Apple-kontoen

Når iCloud er installert på alle enhetene, må du få dem til å snakke sammen, og det gjør du ved å logge deg på med din Apple-bruker (samme som du bruker i App Store) på alle enhetene.

Dernest kan du velge hvilket innhold du ønsker å kopiere til iCloud. Eksempler er dokumenter, kontakter, epost, notater, bokmerker, bilder etc.

Nå kan du leie film i norske iTunes

Slik fungerer iCloud


Dette styrer du pr enhet – eksempelvis kan du godt velge at iPhone skal laste opp alle bilder fra kamerarullen, mens iPhoto-bildene fortsatt kun blir lagret lokalt. På iPhoto har du dessuten mulighet til å dra enkeltbilder (eller hele album) over til bildestrømmen slik at de automatisk dukker opp på de andre enhetene dine, ellers kan du også her gjøre det slik at siste 30 dagers bilder alltid lastes opp til iCloud.

Appene du bruker får også tilgang til iCloud. Eksempelvis kan det være at du bruker en kameraapplikasjon som lagrer bildene på eget sted i stedet for i kamerarullen (f.eks. Camera+). Disse megabytene teller imidlertid på 5GB-kvoten, og du kan selv velge hvilke apps som skal få lagre til iCloud.

Tilgjengelig via webgrensesnitt

Dine data er også tilgjengelig på iCloud.com. Der logger du på med det samme brukernavn/passordet og får tilgang på kontakter, kalender etc. Foreløpig har vi ikke funnet noen bilder der, men …

Slik fungerer iCloud


iCloud inkluderer nå også tjenestene Find my iPhone og Find my Mac. Det gjør at du kan lokalisere en av enhetene på et kart, du kan få dem til å pipe hvis du ikke finner dem, låse dem og slette innholdet dersom de virkelig skulle være på avveie.

Alt i alt er iCloud en kjekk tjeneste som nå er standard i iOS 5 og siste utgave av OSX. Det er ikke en tjeneste som lar deg skreddersy alt til minste detalj (f.eks. ser det ikke ut til å være mulig å fjerne et bilde fra bildestrømmen manuelt), men en tjeneste som bare snurrer i bakgrunnen og virker.