<strong><strong>ERSTATTER IPHOTO:</strong></strong> Nå har Apple byttet ut tretten år gamle iPhoto med programmet «Bilder». Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ERSTATTER IPHOTO: Nå har Apple byttet ut tretten år gamle iPhoto med programmet «Bilder». Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Slik fungerer Apples nye Bilder-app

Erstatter iPhoto og minner om bildeappen i iOS.

Publisert
Sist oppdatert

Denne måneden rullet Apple ut den foreløpig siste OS X-oppdateringen, versjonsnummer 10.10.3.

Oppdateringen inneholder mange store og små forbedringer, men den mest innlysende for deg som Mac-bruker, er at bildeprogrammet iPhoto nå er blitt erstattet av den nye foto-appen, som kort og godt er kalt «Bilder».

iPhoto ble først lansert i 2002 og ble en del av iLife-pakken i 2003. Frem til 2009 var det programvare man måtte kjøpe separat, men fra 2009 var iLife-pakken forhåndsinstallert på alle nye Mac-maskiner.

Apple har også stoppet utviklingen av Aperture, som var myntet på mer avanserte fotografer i konkurranse med Adobe Lightroom.

LES OGSÅ: Affinity – den nye Photoshop-utfordreren

iCloud i fokus

iPhoto har vært et produkt Apple har fått litt pes for de siste årene. Selskapets nettlagringsløsning, iCloud, ble etter hvert lagt til som en ekstra funksjon, men forble nettopp det – en ekstra funksjon. Mange har også hatt problemer med programmet etter hvert som bildesamlingen har blitt større.

Nå er iCloud en del av grunnpillarene i Bilder-appen, men det er valgfritt om du vil bruke det eller ikke.

<strong><strong>ALT PÅ NETT:</strong></strong> iCloud er nå en av de sentrale funksjonene i Apples bildeprogram. Om du vil, kan alle bildene du har tatt lastes opp til iCloud. Foto: APPLE
ALT PÅ NETT: iCloud er nå en av de sentrale funksjonene i Apples bildeprogram. Om du vil, kan alle bildene du har tatt lastes opp til iCloud. Foto: APPLE Vis mer


Tidligere var iCloud-støtten begrenset til «Min bildestrøm», som sørget for at de 1000 siste bildene du hadde tatt med Apple-enhetene dine ble synkronisert mellom enhetene som var koblet til den samme iCloud-kontoen.

Den funksjonen eksisterer fortsatt, men nå kan du gjøre det slik at alle bildene blir lastet opp til Apples nettsky og synkronisert på tvers av enhetene dine. Redigerer du et bilde på én av enhetene, gjenspeiles endringene på alle. Bildene er også tilgjengelig via webgrensesnittet på icloud.com.

Det betyr med andre ord at du fort må bla opp litt penger om du har et stort bildebibliotek (programmet støtter også videoer, samt bilder i råformat), for det finnes ingen mulighet for å velge hvilke bilder eller videoer du vil synkronisere – her er det alt eller ingenting. Apple tilbyr kun 5GB gratis lagringsplass i iCloud, og øvrige priser er:

  • 20GB: kr 8,- pr måned
  • 200GB: kr 29,- pr måned
  • 500GB: kr 79,- pr måned
  • 1TB: kr 149,- pr måned
LES OGSÅ: Her er nyhetene i OS X Yosemite

Enkel overgang

Har du brukt iPhoto eller Aperture tidligere, kan du importere bibliotekene i den nye Bilder-appen. Dette blir du spurt om første gang du starter opp. Importen flytter bildene inn i Bilder-arkivet, så du slipper å ha dobbelt opp med bilder som tar dobbelt så stor plass.

Du heller ikke lagre bildene dine i Bilder-biblioteket dersom du heller foretrekker å ha dem plassert i andre mapper på harddisken.

<strong>KOPIERE?</strong> Fjerner du dette krysset, blir filene i Bilder-biblioteket ditt liggende i mappene du selv har valgt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KOPIERE? Fjerner du dette krysset, blir filene i Bilder-biblioteket ditt liggende i mappene du selv har valgt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Smart sparing av diskplass

Velger du å gå for iCloud-løsningen, slik at alle bildene dine lagres på nett hos Apple, kan du selv velge om du vil ha en fullstørrelseskopi av alle bilder på Macen, eller såkalt «optimalisert» lagring.

Du får ikke detaljstyrt sistnevnte, men konseptet er at du vil ha bilder med redusert oppløsning på maskinen din (merket med skyikon), der bildene Apple tror du vil ha mest glede av lagres med full oppløsning.

Andelen bilder som lagres i full oppløsning vil også bero på hvor mye ledig plass du har på maskinen, og du kan selvsagt når som helst hente ned originalbildet fra Apples nettsky.

Som nevnt finnes dog ingen mulighet til å velge hvilke av albumene som skal lastes opp til iCloud og ikke.

Strukturelle endringer

Har du brukt iPhoto tidligere, er du kanskje vant med å sortere bilder i «Hendelser». Det er nå byttet ut med «Album», og har du importert iPhoto-biblioteket ditt, finner du de gamle hendelsene under menyvalget «Album» i toppen av bildet.

Der finner du også ansiktsgjenkjenningsfunksjonen – om du ikke har brukt den før, viser den deg ansikter fra bildene dine slik at du kan fortelle programmet hvem som er avbildet.

<strong><strong>IDENTIFISERING:</strong></strong> Med ansiktsfunksjonen kan du lære opp Bilder-programet til å vite hvem som er på bildene. Da blir det lettere å finne tilbake senere.
IDENTIFISERING: Med ansiktsfunksjonen kan du lære opp Bilder-programet til å vite hvem som er på bildene. Da blir det lettere å finne tilbake senere. Vis mer


Funksjonen blir smartere etter hvert, slik at bilder kan tagges automatisk med navnet på de som er med. Dermed blir det lettere å finne bilder du er på jakt etter senere.

Vil du opprette et nytt album basert på merkede bilder, kan du velge Arkiv, Nytt album fra toppmenyen. Det kan du også bruke om du vil legge til merkede bilder i et eksisterende album.

Redigér bilder

Bilder-appen lar deg redigere bilder du har tatt. Det er på ingen måte et like kraftig verktøy som i Aperture, Lightroom eller Photoshop, men lar deg gjøre ting som rotering og beskjæring, lys og fargebalanse, konvertere til sort/hvitt og påføre ulike filtre, på samme måte som i Instagram og andre apper.

<strong><strong>REDIGERING:</strong></strong> Ved å dobbelklikke på et bilde og velge «Rediger», kan du beskjære, rotere, endre farger og den slags. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
REDIGERING: Ved å dobbelklikke på et bilde og velge «Rediger», kan du beskjære, rotere, endre farger og den slags. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Om du bruker iCloud, vil som nevnt slike justeringer oppdateres på alle enheter. Du kan når som helst velge å gå tilbake til originalbildet.

Bildene redigerer du ved å dobbeltklikke på dem og trykke Redigér-knappen.

Deling og prosjekter

Via Bilder-appen kan du også dele bildene dine med andre, enten via iCloud, eller via sosiale nettverk som Facebook, Flickr og Twitter. Liker-trykk og kommentarer vises da direkte i Bilder-programmet under «delt»-fanen.

Den siste fanen er «prosjekter». Der samles bildesamlinger du har laget, enten det dreier seg om lysbildeshow, kalendre, bøker og andre ting. Som før kan du bestille slike ting fra Apple direkte via Bilder-programmet.

Flere artikler om OS X

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer