Slik fornyer du digitalkameraet

Har du et kamera med minnekort, kan du for en billig penge gjøre kameraet raskere, og samtidig få mer kapasitet. Flere selskaper har nå en rekke spennende produkter på trappene.

SmartMedia-kortene er løvtynne og små, men det gjør tydeligvis også at det er vanskelig å lage kort med høy lagringskapasitet. Foto: Torvald Kvamme
SmartMedia-kortene er løvtynne og små, men det gjør tydeligvis også at det er vanskelig å lage kort med høy lagringskapasitet. Foto: Torvald Kvamme Vis mer
CompactFlash-kortene har cirka samme størrelse som SmartMedia, men er litt tykkere. Det gir rom for å lage kort med høy kapasitet, og de største kortene har i skrivende stund en kapasitet på 128 MB. Foto: Torvald Kvamme
CompactFlash-kortene har cirka samme størrelse som SmartMedia, men er litt tykkere. Det gir rom for å lage kort med høy kapasitet, og de største kortene har i skrivende stund en kapasitet på 128 MB. Foto: Torvald Kvamme Vis mer

Det er hovedsakelig to varianter av minnekort som brukes i digitale kameraer: CompactFlash og SmartMedia. SmartMedia-kortene er løvtynne minnekort som blant annet brukes av Olympus og Agfa.

Det som nå viser seg med full styrke, er at de tynne SmartMedia-kortene ikke er fleksible nok. Hovedtyngden av teknologiske gjennombrudd foregår med utgangspunkt i CompactFlash-kort. Dette har blant annet ført til at Agfa forlater SmartMedia til fordel for CompactFlash. Olympus har tydeligvis ikke tenkt å forlate disse kortene enda, og lanserer i disse dager kameraet C-2000Z basert på SmartMedia-lagring.

128 MB kapasitet

Selskapet Lexar har nettopp annonsert at de vil starte produksjonen av CompactFlash minnekort med en kapasitet på hele 128 MB. Med et høyoppløselig digitalkamera (over 2 mill. bildepunkter) kan du med vanlig komprimering få plass til 250 bilder på et slikt kort. Da er det ikke noe problem å reise på ferie uten å ta med verken PC eller ekstra minnekort.

Selskapet annonserer også at de vil starte produksjon av 32 MB SmartMedia minnekort, og selv om dette er stor kapasitet sammenlignet med dagens løsninger, illustrerer det forskjellen mellom disse to korttypene. Lexar er helt i front når det gjelder størrelsen på denne typen lagring, men klarer likevel ikke å presse inn mer enn 32 MB på et SmartMedia kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

200% raskere CompactFlash

På PMA-messen i USA har selskapet Microtech vist frem CompactFlash-kort som er vesentlig raskere enn det vi har vært vant til så langt. Selskapet viser på denne måten at det er mulig å få et vesentlig raskere kamera uten å kjøpe et nytt. Kortene er faktisk hele 200% raskere enn de kortene som leveres med kameraene som er på markedet nå. Dette er bare begynnelsen, og vi vil se en rekke kortprodusenter som spesialiserer seg på å lage enda raskere kort.

Når disse kortene kommer på markedet er det en billig og effektiv måte å oppgradere kameraet. I vår test av kameraer, undersøker vi alltid hvor lang tid kameraet bruker på å lagre et bilde før det er klart til neste bilde, og resultatene varierer voldsomt.

Men det er også andre løsninger på problemet med treg lagring i kameraet, og Olympus har løst det ved å installere et svært raskt bufferminne som gjør at inntil 7 bilder kan mellomlagres før det skrives til minnekortet. Også Nikon kommer med en slik løsning på kameraet Coolpix 950, som kommer i april. Dette kameraet får et hurtigbuffer på hele 48 MB.

Supernyttig tilbehør

Det finnes ulike adaptere både til SmartMedia og CompactFlash. Løsningene på bildet brukes enten i diskettstasjon eller PC-kort-spor (PCMCIA), men det finnes også gode løsninger for USB eller parallellport (skriverport). Foto: TK
Det finnes ulike adaptere både til SmartMedia og CompactFlash. Løsningene på bildet brukes enten i diskettstasjon eller PC-kort-spor (PCMCIA), men det finnes også gode løsninger for USB eller parallellport (skriverport). Foto: TK Vis mer

Hvis du går til anskaffelse av minnekort med så stor kapasitet, er det tvingende nødvendig med tilbehør som letter jobben i overgangen til PCen. For det første du ha en adapter til minnekortet. En adapter gjør at du får tilgang til minnekortet som en ekstra harddisk, og letter overføringen voldsomt i forhold til å overføre med kabel. Adapteren kan enten settes i et PC-kort-spor hvis du har bærbar, men det finnes også en rekke adaptere til enten USB eller parallellporten som er effektive og gode. Sjekk artikkelen Hendig minnekortleser for USB for å lese mer om en løsning fra selskapet Sandisk.

I tillegg til en minnekortleser, bør du også ha et program for å arkivere og finne igjen bildene. Både Canon og Olympus leverer med slike programmer til kameraene sine, og vi planlegger å gjennomføre en test av slike programmer i løpet av kort tid.

Priser

Prisene på de aller største minnekortene er ikke kjent enda, men vi har sett CompactFlash minnekort med en kapasitet på 48 MB til en pris på rundt 150 dollar på de aller billigste nettstedene.

Har du et kamera med SmartMedia, kan løsningen være å kjøpe flere kort samtidig. Det beste tilbudet vi har sett, er 3 8-MB-kort til 90 dollar.

Adapterne koster fra 250 kroner til ca. tusenlappen. Adaptere til USB eller parallell er litt dyrere.

Konkurransen med vanlige kameraer

Tilbehøret som er beskrevet her vil i løpet av kort tid gjøre det enda mer attraktivt å skifte til digitale kameraer for nye grupper. Siden både lagring og overføring er så enkelt, vil fordelene bli enda flere i forhold til å bruke vanlig 35-mm-film.

Men det er fremdeles noen faktorer igjen før digitalkameraene når de store brukergruppene. For det første er fremdeles prisen på selve kameraet for høy. For det andre er driftskostnadene på blekkskrivere (som er den vanligste metoden for å få bildene til papir) fremdeles i drøyeste laget, og for det tredje er batteriteknologien fremdeles for dårlig på en rekke kameramodeller. Når disse problemene er løst på en god måte, kommer digitalkameraene til å overta helt. Eller hva tror du?