Slik fjerner du ting fra bildet

Med dette programmet går det som en lek.

I forrige uke skrev vi om en banebrytende ny funksjon i Photoshop CS5, der man kan fjerne uønskede elementer fra fotografier, uten å etterlate spor. Slike muligheter har ligget i Photoshop også i eldre versjoner av programmet, men Content-Aware Fill analyserer krevende bakgrunner på måte som tidligere ikke var mulig gjennom automatikk.

Ulempen er at Photoshop koster penger. Mange penger. Men hvis du ikke har lyst til å bla opp flere tusenlapper for Photoshop, finnes det selvfølgelig alternative løsninger på denne utfordringen allerede.

Billig og enkelt

Ett av dem heter Inpaint, og er svært enkelt i oppbygning og bruk. Du markerer ganske enkelt hva du ønsker å fjerne fra bildet, enten rektangulert eller ved help av punkt-til-punkt-markering.


Deretter trykker du på Run-knappen, og Inpaint starter den nøysommelige jobben med å løse opp piksel for piksel, kopiere de omkringliggende mønstre og teksturer, og plassere dem i det markerte feltet.

Dersom bakgrunnen er urolig, for eksempel gress, sjø, grus, asfalt, skog osv, er vårt foreløpige inntrykk at programmet gjør jobben temmelig bra. Også rene, markerte linjer i bakgrunnen går greit, for eksempel horisonter, murer etc. Mønstre er det derimot verre med, naturlig nok. Programmet er dessuten ganske tregt på store fotografier og utsnitt.

Demonstrasjon

Vi har laget følgende video av programmet i aksjon, der du ser hvordan det fungerer i praksis:

fjerne objekter (wmv 2 943 kB)


Inpaint kan brukes gratis, men du får ikke lagret manipulerte bilder uten lisens. I skrivende stund koster den 39,99 amerikanske dollar for privatpersoner, eller rundt 240 kroner.

Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden (rundt 3 MB).