Slik fjerner du tagger på Facebook

Stadig flere blir tagget i bilder de ikke er på. Tag-spam er den nye Facebook-irritasjonen.

STOP DET: Her har ITavisen-journalist Thomas Marynowski blitt tagget i et bilde han ikke har noe som helst med å gjøre. Taggen ble fjernet kort tid etter; det er enklere enn du kanskje tror. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STOP DET: Her har ITavisen-journalist Thomas Marynowski blitt tagget i et bilde han ikke har noe som helst med å gjøre. Taggen ble fjernet kort tid etter; det er enklere enn du kanskje tror. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på Facebook, kan vennene dine tagge deg i bilder og innlegg. Det vanlige er å tagge deg i bilder du faktisk befinner deg på, og i innlegg som faktisk handler om deg.

LES OGSÅ:

Men som alltid er det folk med uhederlige intensjoner som misbruker funksjonen. Og folk som kanskje har hederlige intensjoner, men uheldige resultater.

Dermed har vi fått et nytt fenomen på Facebook: Tag-spamming.

Her er rumpa du må unngå å trykke på – vennene dine har allerede gått i Facebook-fella!

Dette er tag-spamming

Fordelen med å tagge folk på Facebook er blant annet større synlighet: Personene som blir tagget får et varsel, og innholdet dukker opp i alle deres venners nyhetsstrømmer, selv når de ikke kjenner brukeren som la ut innholdet. Tagger man 30 personer som har 200 venner hver, har man plutselig sikret seg oppmerksomhet hos 6.000 personer.

SKOSALG: En av våre Facebook-venner ble nylig tagget i denne skoreklamen. Mannen, som vil være anonym, har ingen anelse hvorfor.
SKOSALG: En av våre Facebook-venner ble nylig tagget i denne skoreklamen. Mannen, som vil være anonym, har ingen anelse hvorfor. Vis mer

Og slik oppmerksomhet er det ikke bare den moderne nordmann som ønsker seg, men også bedrifter og kriminelle. Mange opplever derfor å bli tagget i bilder eller innlegg som ikke har noe direkte med dem å gjøre. For eksempel i reklame. Dette kan være ubehagelig for deg, og irriterende for vennene dine.

Bare denne uken har vi sett flere eksempler på tag-spamming på vår Facebook-strøm. Det ene "offeret" var ITavisens journalist Thomas Marynowski. Alle hans 791 Facebook-venner fikk se hvordan han ble tagget i bildet til gruppen Jape9, sammen med 43 andre. Bildet viste OL-utøveren Allison Stokke, som (etter alt å dømme) ikke har noen som helst relasjon til spilljournalisten Marynowski.

Dette ble med andre ord trolig gjort for å skaffe flere følgere til Facebook-siden. Om alle de andre har like mange venner som vår kollega, kan bildet ha nådd omlag 35.000 mennesker.

Les også: Vi viser deg hvordan du blir kvitt Twitter-virus på 1, 2, 3

Slik fjerner du en tag

Har du blitt tagget i et bilde uten å ønske det, er det enkelt å fjerne taggen:

 1. Du finner alle bildene du er tagget i under "Bilder" på profilen din.
 2. Åpne bildet du ønsker å fjerne deg fra, velg "Alternativer" og trykk "Rapporter/fjern tagg".
 3. Du får da opp flere valg, ettersom hva problemet ditt dreier seg om. Om du føler deg misbrukt bør du velge det mest riktige valget, slik at Facebook får beskjed om at noen spiller med uærlige kort. Etter å ha valgt et alternativ og trykket på "Fortsett", skal taggen forsvinne.

ENKELT: Å fjerne en tag fra et bilde eller innlegg på Facebook handler bare om å finne den riktige menyen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENKELT: Å fjerne en tag fra et bilde eller innlegg på Facebook handler bare om å finne den riktige menyen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Har du blitt tagget i et innlegg, altså i tekst, fjerner du taggen slik:

 1. Du finner alle innlegg du har blitt tagget i på tidslinjen din.
 2. Hold musepekeren over innlegget, og trykk på blyantikonet som dukker opp til høyre.
 3. Velg "Fjern tagg...", velg riktig alternativ og trykk "Fortsett".

Slik unngår du tagger

Facebook har en funksjon for å forhåndsgodkjenne tagger av deg, slik at du kan unngå taggeproblemer i fremtiden:

 1. Trykk på den lille pilen øverst til høyre på Facebook og velg "Personverninnstillinger".
 2. Til høyre for "Tidslinje og tagging" velger du "Rediger innstillinger".
 3. Trykk på "Gjennomgå innlegg som venner tagger deg i, før de vises på tidslinjen din" og endre den fra "Deaktivert" til "Aktivert".
 4. Neste gang du blir tagget i et innlegg eller bilde, vil du bli varslet, og du må selv godkjenne taggen før den legges til.

Har du noen gang fjernet en Facebook-tag? (Avsluttet)
Ja, men sjeldent(37%) 504
Ja, mange ganger(35%) 486
Nei(28%) 385
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Har du lest alle Facebook-meldingene dine? Sannsynligvis ikke! Her er den gjemte innboksen

I utgangspunktet skal man bare kunne tagge sine egne venner, eventuelt folk som liker sidene som legger ut bildene. Men brukerne DinSide har snakket med som har blitt utsatt for tag-spam mener å ikke ha hatt noe med innholdets kilder å gjøre.

Uansett er det lurt å sjekke siden som tagger deg; du kan ha trykket tommelen opp på den en gang i tiden, og det kan nå være på tide å "trykke tommel ned".

Har du opplevd problemer med andres tagging på Facebook? Del erfaringer under, og stem til høyre!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!