Slik fjerner du spionprogrammene

Det oppdages daglig nye spion- og reklameprogrammer på nettet, og tiden før akkurat du blir infisert blir bare kortere. Vi viser deg de enkleste grepene mot slemme programmer.

Slik fjerner du spionprogrammene

  1. Slik får du spionfri PC


Spion- og reklameprogrammer er i ferd med å ta over fra virusene som det største - og mest plagsomme - dataproblemet for vanlige brukere, og kan drive selv de mest erfarne databrukerne til vannvidd.

De gjør maskinen din tregere, kupper startsiden, legger til masse rare skrivebordsikoner og verktøylinjer. Og det er før de ødelegger søkeresultatene, nekter deg å kjøre yndlingsprogrammene dine, og reklamevinduer spretter opp raskere enn du klarer å lukke dem.

Selvfølgelig lar de seg heller ikke avinstallere. Dette ser kanskje skaperne på som prikken over i-en, mens de gnir seg i hendene over de mangfoldige, frustrerende timene du bruker på å fjerne dem - til ingen nytte.

Les fjerningsrådene her

"Skreddersydd" reklame?

Spionprogrammer:

Har du hatt spioner på PCen? (Avsluttet)
Ja - men jeg ble kvitt dem(47%) 1474
Ja - og det plager meg fortsatt(38%) 1181
Skal sjekke nå...(9%) 267
Nei - har aldri hatt dem(4%) 134
Nei - jeg bruker Mac/Linux(3%) 84
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De siste generasjonene av spion- og reklameprogrammene er skrevet av drevne programmerere om vet nøyaktig hvordan de skal utnytte både dine og Windows sine svakheter - for å overvåke surfevanene dine og servere deg reklame. Selv sier bransjen at de gjør deg en "tjeneste" gjennom å gi deg reklame som er "skreddersydd" akkurat for deg og dine behov.

Men det er akkurat det som er så skremmende - for behovene dine finner de ut av gjennom å følge nøye med på hvilke nettsteder du besøker og hvor lang tid du bruker på dem. Har du spionvare installert mens du leser dette, blir det med andre ord nøye registrert på en server i varmere strøk. Og det verste er at du antakelig har gitt tillatelse til det.

Slik fjerner du spionprogrammene


Ga du tillatelsen selv?

Lisensavtalen du får når du installerer for eksempel KaZaa sier eksplisitt at du også godkjenner at en hel rekke forskjellige spion- og reklameprogrammer installeres samtidig. Det samme gjør du når du installerer andre reklamefinansierte programmer, så det kan lønne seg å lese nøye gjennom avtalen før du installerer noe!

Det finnes også en økende trussel fra "gratis" programvare som er enda verre: Identitetstyvene, eller programmer som baserer seg på mer klassisk vinningskriminalitet. Disse forsøker å logge tastetrykkene dine når du er i nettbanken eller betaler med kredittkort, og vips kan de tømme kontoen din for tusenvis av kroner med dine egne digitale signaturer.

Avslørende informasjonskapsler

I spionkategorien finner vi også informasjonskapsler og "aktivt innhold" for Internett Explorer. Disse brukes av reklamefolket for å spore bevegelsene dine og å legge ut "riktig" reklame på nettstedene du surfer innom - som også blir registrert på en luguber server på den andre siden av kloden.

Slik fjerner du spionprogrammene


I tillegg legger nettbyråene også ofte ut bittesmå, usynlige bilder som rapporterer IP-adressen tilbake til serveren deres. Og til slutt brukes såkalte "web bugs," som er latterlig lange www-adresser som inneholder data om surfingen din.

De som går skikkelig til verks, sperrer derfor for bilder fra tredjeparts servere, og tillater bare informasjonskapsler de selv har godkjent.

Les om hvordan du sikrer deg her