Selv om Google sladder de fleste ansikter, finnes det mange unntak. Du kan varsle dersom du vil at et bilde skal fjernes.
Selv om Google sladder de fleste ansikter, finnes det mange unntak. Du kan varsle dersom du vil at et bilde skal fjernes.Vis mer

Slik fjerner du bilder fra Google Street View

Ubehagelig med bilde av huset ditt? Du bestemmer.

Tidligere denne måneden lanserte Google sin karttjeneste Google Street View i Norge.

Tjenesten tar kartet et steg videre ved at du kan «spasere» rundt på gaten i mange norske byer - veldig kjekt når du for eksempel skal besøke et nytt sted eller vurderer å kjøpe en ny bolig, slik at du får et inntrykk av hvordan ting ser ut; ikke bare i form av et tegnet kart ovenfra og ned.

Mange er imidlertid skeptiske til dette konseptet, og synes det er ubehagelig at hvem som helst kan «spionere» på deres bolig uten en gang å være utendørs. Enkelte har også blitt avfotografert i det Google-bilen kjørte forbi, og selv om Google har gjort en god jobb med å sladde de fleste ansikter, finnes det også mange eksempler på personer som er identifiserbare på bildene.

Dette var et tema som ble tatt opp da vi var på pressekonferanse med Google i forbindelse med lanseringen, og Googles Geospatial Technologist Ed Parsons, ble konfrontert med spørsmålet rundt sikkerheten og om man hadde mulighet til å fjerne bilde av seg selv eller huset sitt fra Google Street View.

Samleside: Google

Alle kan be om å få bilder fjernet

Parsons kunne fortelle at alle har full mulighet til dette. Faktisk hadde naboen hans valgt å fjerne bildene av sitt hus, og dermed var det heller ikke mulig å se bildene av huset til Ed Parsons, noe som er illustrert i dette utsnittet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blå omriss rundt gatene betyr at det er mulig å se Street View-bilder derfra, og som du ser finnes det mange huller der det ikke finnes bilder.
Blå omriss rundt gatene betyr at det er mulig å se Street View-bilder derfra, og som du ser finnes det mange huller der det ikke finnes bilder. Vis mer


Slik gjør du

Er du misfornøyd med et bilde på Google Street View? Da kan du rapportere inn bildet ved å klikke på ei lenke, fylle ut et lite skjema og sende inn. Normalt tar det inntil 24 timer før bildet er fjernet fra tjenesten (evt sladdet dersom du rapporterer inn et bilskilt eller ansikt som ikke er sladdet) - uten videre spørsmål.

På hvert eneste Street View-bilde finner du en (ikke alt for synlig) lenke nederst til venstre for å rapportere inn:

Slik fjerner du bilder fra Google Street View


Finn først frem til bildet du vil fjerne/sensurere, trykk på lenka for så å komme til følgende skjema:

Slik fjerner du bilder fra Google Street View


Her fyller du ut skjemaet etter beste evne. Du må også angi epostadressen din (for å få bekreftelse), og du må i tillegg jusere bildeutsnittet slik at objektet du vil ha fjernet passer inn i den røde ramma. Dermed vil Google fjerne alle bildene som inneholder dette objektet, selv om det måtte bety at det må fjernes 50 meter med bildedata.

I følge Parsons er hensynet til personvernet viktigere enn at gatebildene skal være komplette.