Slik finner du feil i Vista

Godt bortgjemt verktøy i Windows Vista kan være gull verdt for deg med en litt ustabil PC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft Windows Vista er et omfattende operativsystem spekket med funksjoner - og de færreste av oss får bruk for alle. Problemet med for mye funksjonalitet er at det som faktisk er bra risikerer å drukne i mengden av mer eller mindre unyttige applikasjoner.

En av disse bortgjemte skattene i Windows Vista heter noe så enkelt som Pålitelighetsovervåkning, og er ikke noe du trenger å starte, den samler bare informasjon som konstant har blitt logget siden tidenes morgen - eller rettere sagt fra det minuttet Vista var ferdig installert på din PC.

Men før mer babbel, la oss starte opp herligheten. Det gjøres enkelt ved å trykke Windows-tast, skrive "pålit" (eller mer om du ønsker) og trykke enter/linjeskift. Alternativt kan du navigere deg frem i Kontrollpanelet: System og vedlikehold -> Ytelsesinformasjon og verktøy -> Avanserte verktøy -> Pålitelighets- og ytelsesovervåkning.

I vinduet som nå dukker opp har du som standard overvåkning av datamaskinens ressursbruk: prosessor, harddisk, nettverk og minne. I en liten meny på venstre side får du i tillegg flere muligheter til overvåkning med Ytelsesmåler og Pålitelighetsovervåkning. Det er sistnevnte verktøy vi skal se nærmere på nå.

image: Slik finner du feil i Vista


Pålitelighetsovervåkningen viser en tidslinje som går fra venstre til høyre med en såkalt stabilitetsindeks som går fra 0 til 10 - med 10,0 som den ultimate og dønn stabile PCen uten feil med verken maskin- eller programvare i nær fortid. Får du slike feil vil indeksen gå ned, mens du på dager uten problemer vil oppleve at indeksen om mulig stiger litt.

Over tid vil du så få en linje som vil fortelle deg om hvor stabil PCen er. Og kanskje mer interessant - den vil i etterpåklokskapens lys vise deg nokså nøyaktig hvor ting begynte å gå skeis.

I tilfellet over - fra undertegnedes relativt nyinstallerte PC - ser vi at maskinen hadde det relativt fint helt til 6. september. Nå skal vi legge til at en liten måned er knapt med tid, så jo lenger tidslinje du har jo lettere er det å finne ut om det er en gjentagende eller enkeltstående feil.

Dersom jeg vil finne ut hva et eventuelt problem går ut på kan jeg selvfølgelig det også. Under selve diagrammet har vi nemlig en Systemstabilitetsrapport som sier hva slags feil det er og hvilke/t program som ble lagt til eller fjernet den dagen - inkludert driverversjoner. La oss se nærmere på 6. september:

image: Slik finner du feil i Vista


Javisst installerte jeg BioShock den dagen. En annen ting som kommer fram er at jeg installerte nye grafikkdrivere. Det vises ikke her, men det ble gjort etter at spillet gikk ned en del ganger. Litt urutinert kanskje, men betadrivere er liksom siste utvei...

Etter dette har jeg også hatt litt småproblemer under spilling, så indeksen gikk først tydelig oppover etter at jeg tok en pause i BioShock fra den 16.

Hva kan gjøres?

Har du problemer kan du altså se hvilken dag dette begynte, hvilke komponenter, program eller drivere som gikk ned, hvilke som har blitt installert og hvilken versjon det er snakk om.

Akkurat hva som kan gjøres kommer mye an på problemet. I mitt tilfelle er det snakk om nye drivere - hovedsaklig til grafikk, men også lyddrivere kan være synderen. Dessuten kommer det gjerne patcher til spill på PC - mange spill og programmer havner jo i hyllene uten at de er helt ferdige. Bare se på Vista.

Er det andre typer program det er snakk om vil det ofte være mulig å se etter andre versjoner (gamle utgaver kan for eksempel i noen tilfeller være mer stabile enn nye - gjelder også drivere), eller alternative program som gjør samme nytten. Noen velger også å fjerne hele skiten, eller setter maskinen tilbake til et gjenopprettingspunkt (XP, Vista) før problemdatoen.

Et annen feil som kan oppstå er maskinvarebasert. Da er det greieste å skifte ut problembarnet.

Uansett kan altså dette overvåkningsverktøyet hjelpe deg et stykke på vei.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!