Slik fikser du uskarp tekst i Windows

Sliter du med at tekst i programvinduer blir uskarp? Her er synderen - og redningen.

<B>USKARP TEKST</B>: Heldigvis behøver du ikke å finne deg i at teksten blir uskarp i enkelte programvinduer.
USKARP TEKST: Heldigvis behøver du ikke å finne deg i at teksten blir uskarp i enkelte programvinduer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du opplever at tekst og grafikk i enkelte Windows-programmer framstår som uskarpe, har du sannsynligvis en skjerm med svært høy oppløsning i forhold til størrelsen.

Årsaken er enkel: For å sikre god lesbarhet, oppskalerer Windows tekst og grafikk, og som regel skjer det med ganske godt resultat.

Les også: Slik kjører du Windows 10 fra minnepinne

Juster skaleringen selv

Det skjer likevel ikke alltid med like god presisjon, og da fremstår gjerne ting som uskarpt, som i eksempelet øverst i denne saken. Ikke nødvendigvis fordi Windows gjør en dårlig jobb, men fordi programmet aldri ble skrevet med tanke på at det skulle bli nødvendig å skalere opp tekst og grafikk i det (dette gjelder ofte eldre programmer).

Du kan heldigvis justere skaleringen i Windows selv, ved å høyreklikke på skrivebordet og velge Skjerminnstillinger. Midt i dialogboksen som dukker opp, vil du finne en skyvebryter:

image: Slik fikser du uskarp tekst i Windows


Dra den ned mot 100 prosent for å få den aller beste skarpheten, men da må du samtidig være forberedt på at tekst og grafikk kan bli svært smått. Her kan du prøve deg fram med forskjellige skaleringer, til du blir fornøyd med størrelse og skarphet.

Les også: 10 skjulte funksjoner i Windows 10

Individuell skalering

Nytt i Windows 10 er muligheten til å velge at enkelte programmer ikke skal følge oppskaleringen som er satt under Skjerminnstillinger. Det kan være nyttig hvis du stort sett er fornøyd slik ting fremstår, men har enkelte programmer som oppfører seg underlig eller har problemer med uskarp tekst.

Høyreklikk på programsnarveien, og velg Egenskaper. Klikk på arkfanen Kompatibilitet, og huk av for «Deaktiver skjermskalering ved høye PPT-innstillinger»:

image: Slik fikser du uskarp tekst i Windows


Her ser du et før og etterbilde i ett av våre programmer:

image: Slik fikser du uskarp tekst i Windows


Samleside: Slik gjør du det