<strong><strong>ENDELIG TILBAKE:</strong></strong> Startmenyen forsvant i Windows 8, men er nå tilbake i Windows 10. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENDELIG TILBAKE: Startmenyen forsvant i Windows 8, men er nå tilbake i Windows 10. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Slik fikser du start-menyen i Windows 10

Her er triksene du bør kunne.

Publisert
Sist oppdatert

Det ble nært sagt ramaskrik da Microsoft bestemte seg for å ta bort den kjente og kjære startmenyen i Windows 8, som har vært en kjent og kjær følgesvenn helt siden Windows 95 ble lansert.

I Windows 10 er den tilbake. Den har riktignok blitt litt større og mer funksjonsrik enn tidligere, men du slipper i hvert fall å hoppe over til et helt nytt skjermbilde når du trykker på windowsknappen; det være seg på tastaturet eller nederst til venstre på skjermen.

Ikke oppgradert ennå? Slik oppgraderer du

Microsoft har imidlertid gitt deg ganske gode muligheter til å tilpasse startmenyen slik du vil.

Her får du noen tips:

Endre størrelse på startmenyen

Synes du startmenyen er for stor? For liten? Du kan enkelt endre størrelsen på vinduet som spretter opp, slik du endrer størrelsen på alle andre vinduer i Windows.

<strong><strong>BRED:</strong></strong> Du kan ta tak i kantene av startmenyen for å endre størrelsen på den. Her har vi en som er både bredere og lavere enn originalen.
BRED: Du kan ta tak i kantene av startmenyen for å endre størrelsen på den. Her har vi en som er både bredere og lavere enn originalen. Vis mer


Det gjør du med andre ord ved å flytte muspekeren til kanten av boksen slik at den blir til en opp/ned-pil eller høyre/venstre-pil, holde musknappen nede og så dra vinduet til ønsket størrelse.

Merk dog at det er begrenset hvor lite eller stort vinduet blir, og det er ikke akkurat en «trinnløs» innstilling. I bredden kan du for eksempel bare velge mellom to varianter.

Tilpass flisemenyen

Flisene har du sett før om du oppgraderte fra Windows 8 eller har brukt Windows Phone. Disse ligger på den høyre delen av startmenyen og er programikoner som også kan vise kjapp informasjon, f.eks. været der du er nå på flisa til vær-appen, eller den neste avtalen på kalenderappen.

Fjerne fliser
Om du ikke har Twitter-konto er det ikke noen særlig vits å ha Twitter liggende på flismenyen. Høyreklikker du på en flis, kan du velge «Løsne fra start» for å fjerne den.

Endre størrelse på fliser
Du kan også høyreklikke på en flis og velge «Endre størrelse» for å bytte mellom de tilgjengelige størrelsene på akkurat den flisa. Du kan for eksempel spare en del plass på å gjør Microsoft Edge-flisa mindre, som er satt ganske stor som standard.

<strong><strong>HØYREKLIKK:</strong></strong> Ved å høyreklikke på fliser kan du velge å fjerne dem eller endre størrelse. Dra og slipp dem for å endre plasseringen.
HØYREKLIKK: Ved å høyreklikke på fliser kan du velge å fjerne dem eller endre størrelse. Dra og slipp dem for å endre plasseringen. Vis mer


Endre rekkefølge på flisene
For å endre plasseringen av flisene, kan du rett og slett dra og slippe dem til en nytt sted på flismenyen. Om du vil kan du gjerne trekke fliser fra «Spill og utforsk» opp til den øvre delen.

<strong><strong>FLERE:</strong></strong> Vil du ha flere programmer i flisemenyen kan du enkelt legge dem til fra «Alle apper»-menyen.
FLERE: Vil du ha flere programmer i flisemenyen kan du enkelt legge dem til fra «Alle apper»-menyen. Vis mer


Flytt andre programmer til flisemenyen
Nederst på startmenyen finner du «Alle apper», som lister alle programmene du har installert alfabetisk. Disse kan du også flytte over i flismenyen på høyre side for å få hurtigere tilgang til dem ved å høyreklikke og velge «Fest til start».

(Som du ser kan du også feste dem til oppgavelinjen for enda hurtigere tilgang.)

<strong>FULL SKJERM?</strong> Under innstillinger-menyen kan du gjøre andre endringer på startmenyen.
FULL SKJERM? Under innstillinger-menyen kan du gjøre andre endringer på startmenyen. Vis mer


Flere innstillinger

Åpner du innstillinger og personalisering fra startmenyen, for deretter å velge start finner du flere innstillinger der.

Blant annet kan du velge å se startmenyen i fullskjerm (altså a la Windows 8), samt hva som skal vises på startmenyen.

Bonustips: Som alltid kan du også flytte oppgavelinjen til en av de andre kantene i skjermbildet ved å dra hele linja dit. Går det ikke, må du først høyreklikke på den og fjerne haken foran «Lås oppgavelinjen».

>> Flere artikler om Windows 10

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer