Slik får du topp utskrifter

Blekkskrivere har mange muligheter, men også mange feller. Her er noen råd om hvordan du tyner mest mulig kvalitet ut av blekkskriveren din.

Vi har testet svært mange forskjellige blekkskrivere etter hvert, og har derfor fått god oversikt over denne litt spesielle teknologien. Her er noen av erfaringene våre:

Unngå kopipapiret

Selv om flere av produsentene hevder at skriverne deres klarer kopipapir helt fint, vil du få mye bedre utskrifter hvis du bruker et papir med høyere tetthet i overflaten. Dette har ganske enkelt sammenheng med at fibrene i et kopipapir er så grove at blekket flyter ut. Noen produsenter prøver å unngå dette ved å skyte mindre blekkdråper på papiret, men det blir aldri helt bra.

Det aller beste er å kjøpe et papir som er spesiallaget for akkurat den skriveren du har kjøpt, men det blir alt for dyrt. Ta derfor heller kontakt med din lokale papirspesialist og spør hvilken type som selges akkurat der. For de aller viktigste utskriftene (blinkskuddet som skal rammes inn og gis bort i julegave), anbefaler vi likevel papir fra produsenten. Da er du helt sikker på at utskriften ikke falmer eller blir ødelagt av solskinn.

Eksperimentér med skriverdriveren

Etter valg av papirtype, er innstillingene i skriverdriveren ditt viktigste virkemiddel for å få topp utskrifter. Den aller viktigste innstillingen er å fortelle driveren hvilken papirtype du bruker. Deretter bør du velge kvalitet (høy oppløsning eller kladdeutskrift).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kommer langt med disse innstillingene, men du vil få enda mer utbytte av skriveren hvis du også bruker litt tid på å prøve ut de andre innstillingene. Forskjellen i kvalitet kan være enorm.

Lær litt om bildebehandling

Ønsker du å skrive ut digitale bilder, kommer du ikke utenom noen justeringer hvis du ønsker topp resultat. Vi har laget en egen artikkelserie om dette. Spesielt viktig er avsnittet om fargekorrigering. Både digitale kameraer og skannere har en tendens til å rote til fargene.

Vedlikehold av blekkpatronene

Hvis blekkskriveren din blir stående en stund, vil du helt sikkert oppleve at utskriftene dine blir stripete eller ujevne. Dette har sammenheng med at dysene i patronen tørker ut og går tett, men det betyr ikke at du må kjøpe nye patroner (slik mange gjør). For å åpne dysene igjen, bør du først forsøke renseprosedyrene i skriverdriveren.

Renseprosedyren til HP 2000C.
Renseprosedyren til HP 2000C. Vis mer

Renseprosedyrene finner du ved å klikke "Fil-menyen/Skriv ut" i et eller annet program. Deretter velger du "Egenskaper". Når innstillingene til skriverdriveren dukker opp, kan du velge "Vedlikehold" e.l. (teksten i dialogen er avhengig av skrivermerke). Vær oppmerksom på at disse prosedyrene bruker mye blekk, og at de derfor ikke bør brukes med mindre det er helt nødvendig.

Hvis ikke dette hjelper, har du enten gått tom for blekk, eller så er dysene så tette at renseprogrammet ikke klarer jobben. Da kan du forsøke å ta ut blekkpatronen og tørke forsiktig over dysene med litt lunkent vann. Vær svært forsiktig så du ikke fukter kontaktpunktene på patronen, men bare over selve dysene.

Noen skrivere har også behov for at du justerer fargepatronen i forhold til patronen med sort blekk. Let på samme sted etter denne innstillingen. Også dette kan gi mye høyere kvalitet på utskriftene dine.

Tips om hastighet

Det er ikke til å komme forbi at blekkskrivere kan være ganske trege. Men noen knep finnes likevel:

Fotoutskrifter: På en god del skrivere er det marginal forskjell på kvaliteten i høyeste oppløsning og nesthøyeste. Prøv begge varianter. Hastighetsforskjellen er enorm.

Tekstutskrifter: En del av skriverne vi har testet får helt OK kvalitet selv om du justerer skriveren til kladdekvalitet (blant annet HP og Lexmark). Dette gir dramatisk raskere utskrifter.

Flere sider på ett ark: For utskrifter av websider, eller en rask kladd som du bare skal lese gjennom én gang, vil du spare både blekk og tid hvis du presser flere sider inn på ett ark. Det enkleste her er å bruke et sharewareprogram som gjør denne jobben for deg. Sjekk programmet FinePrint for mer informasjon om dette.

Oppdater driveren

Alle produsentene legger ut skriverdrivere på nettet for nedlasting, og flere produsenter (blant annet Canon) oppdaterer driverprogrammene fortløpende. På denne måten vil du få en en skriver som både blir mer stabil og enklere å bruke.