Slik får du spionfri PC

Du kan ha spionprogrammer uten å vite det selv, og hvis PCen din plutselig begynner å oppføre seg merkelig uten grunn -da har du det helt sikkert. Men hvordan skal du få det bort?

Verktøy for enhver anledning

Slik fjerner du spionprogrammene

  1. Slik får du spionfri PC


Programvarekategoriene vi har listet over bruker alle forskjellige teknikker for å infisere maskinen din. Så snart de er oppdaget av de store antispionverktøyene, kommer det gjerne en ny versjon med minimale endringer for å komme rundt beskyttelsen.

Slik får du spionfri PC


Dessverre bruker de mange forskjellige anti-spionvareprogrammene forskjellige metoder for å oppdage og fjerne spionvaren, slik at det aldri er nok med bare ett program. For å være på den helt sikre siden, trenger du to stykker; for eksempel Microsofts nyanskaffede AntiSpyware og Ad-Aware SE - som begge er gratis.

For en større sammenligning av de forskjellige antiprogrammene, anbefaler vi listen til SpywareWarrior - der Microsoft sin løsning kommer overraskende bra ut.

Hvis du vil være på den trygge siden, er det også best å sette sikkerheten i Internet Explorer til topps, slik at ingen nettsider får lov til å kjøre ActiveX-kontroller på maskinen din uten å spørre først. Dette gjør du ved å gå inn i Alternativer for Internett og velge "Klarerte områder" i Sikkerhet-arkfanen.

Ekstrem skepsis

Mens du først er inne i dette kontrollpanelet, kan du gjøre noe med informasjonskapslene i samme slengen. Gå inn i arkfanen Personvern, klikk på Avansert, og hak av for å overstyre den automatiske håndteringen av informasjonskapsler. Så velger du "spør" i begge kolonnene, slik at du selv kan velge hvilke nettsteder som kan samle informasjon om deg.

Slik får du spionfri PC


Når du så får spørsmål om å godkjenne "aktivt innhold" eller informasjonskapsler fra et nettsted du ikke føler deg trygg på gjelder bare én regel: Vær ekstremt skeptisk, og trykk heller på "nei"-knappen hvis du er i tvil.

Hvis det viser seg at du virkelig trengte den informasjonskapselen eller ActiveX-kontrollen for å få glede av nettstedet, og du selv stoler på dem, kan du gå inn i alternativene og legge nettstedet til listen over godkjente sider igjen.

Du får også langt større trygghet hvis du bruker en annen nettleser, som Firefox eller Opera

Når uhellet er ute

Dersom PCen allerede er infisert av et spionprogram, anbefaler vi at du først forsøker å fjerne det med Ad Aware og AntiSpyware fra Microsoft. Hvis dette ikke går (og det kan skje ganske ofte!) - er det fortsatt mye du kan gjøre.

Slik får du spionfri PC


Akkurat som nettet flommer over av spion- og reklameprogrammer, finnes det like mange som kjemper mot det. Det er mange forskjellige nettbaserte forumer som du kan lete etter løsningen på, eller spørre om hjelp dersom noen ikke allerede har løst problemet.

Den beste oversikten over fjerningsmetoder for kjente spionvareprogrammer fant vi på en nettside med det velvalgte navnet PC Hell. Her finner du antakelig løsningen på akkurat ditt problem.

Før du får panikk

Når uhellet er ute og du ikke får fjernet spionprogrammet med noen av verktøyene eller metodene fra nettforaene, er det ingen grunn til å fortvile.

For det første har du antakelig mer enn ett spionprogram på maskinen din hvis den har vært usikret i en lengre periode. Hvis du klarer å fjerne ett eller to av dem, har du kommet et godt stykke på veien.

Du kan også sjekke denne oversikten over forskjellige nettfora. Der finner du mange frivillige i samme situasjon, og det er ingenting de liker bedre enn å hjelpe en mednettborger i nød. Ta kontakt på forumene, spør Datadoktoren - og vær for all del ikke redd for å be om hjelp!

Bruk prevensjon!

Det beste verktøyet mot spionvare er å ikke bli smittet i utgangspunktet, men alle som har vært angrepet av spionprogrammene vet at det ikke alltid er like lett. Skaff deg derfor et godt gjenopprettingsprogram, ta en sikkerhetskopi av hele systemet ditt før du kobler det til nettet, og gjenopprett disken så snart du merker at du har fått problemer. Da slipper du å feilsøke når uhellet er ute, og du slipper også å installere alle programmene dine på nytt.

Et eksempel på slike programmer er Arconis True Image.

Hvis du har vært flink og brukt en Windows-installasjon som er behørig registrert og validert av Microsoft, får du også tilgang til AntiSpyware, som også har en prevensjonsfunksjon. Bortsett fra denne finnes det to veldig nyttige gratisprogrammer - ingen av dem "reklamefinansiert" - som byr på sanntidsbeskyttelse: SpywareBlaster og SpywareGuard. Installer begge :)

Husk uansett at ingen verdens programmer, tips eller råd er bedre enn dette: Vær forsiktig på nettet, og bruk sunn fornuft - så styrer du klar av det meste!

Se også Slik gjør du Windows raskere
Tilbake til hovedartikkelen