Slik får du plass til tusenvis av sanger

Kjøpt ny mobil og vil fylle minnekortet med mest mulig musikk? Slik går du fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av MP3-spillere ser ut til å stagnere, men musikkmobiler opplever salgsboom. Nær sagt alle mobiltelefoner som selges nå har innebygd musikkspiller i en eller annen form. Funksjonsmessig står nye musikkmobiler ikke tilbake for spesialspillerne, og med store, rimelige minnekort blir telefonene seriøse konkurrenter.

Tar du en titt på listen over støttede musikkformater på din nye telefon, vil du garantert finne mer enn bare MP3. Sjansen er stor for at du vil se forkortelser som HE-AAC, AAC+ eller AACPlus. I praksis er det snakk om samme lydformat, heretter kalt HE-AAC.

Les også: Din egen ringetone på to minutter

Overlegne små filer

Nokia 6120 Classic er blant de mange telefonene som støtter HE-AAC-formatet.
Nokia 6120 Classic er blant de mange telefonene som støtter HE-AAC-formatet. Vis mer


Dette lydformatet er basert på MPEG4-standarden, og er overlegent alt annet av komprimerte formater med hensyn til lydkvalitet ved lave bitrater. Slike godt komprimerte HE-AAC-filer vil dermed oppta svært liten lagringsplass. Nettopp av denne grunn er formatet særlig godt egnet der lagringsplass er en knapp faktor, som på mobiltelefoner.

Men HE-AAC egner seg også for svært høye bitrater, og kan også kodes i full 5.1 og 7.1 surround. Derfor blir det ofte omtalt som fremtiden for komprimert lyd.

Slik lager du filene

To versjoner

Formatet finnes nemlig i to versjoner, V1 og V2. V2 er optimalisert for svært lave bitrater, og i følge utviklerne, Coding Technologies, skal du kunne få nær CD-kvalitet ved 32 kbps, altså kun 1/4 av hva som kreves for MP3-formatet. I praksis betyr det at en fire-minutters sang vil oppta ca 1 MB lagringsplass. Da blir det enkelt å regne seg fram til at du vil få plass til rundt 4.000 sanger på et 4 GB minnekort.

For å bevare lydkvaliteten best mulig ved så kraftig kompresjon benyttes en teknikk kalt parametric stereo. I denne prosessen blir stereolyden først gjort om til mono, men musikkfilene får små biter av instrukser som gjør at kompatible avspillere i stand til å gjenskape stereoeffekten - i større eller mindre grad.

(Ill: Coding Technologies)
(Ill: Coding Technologies) Vis mer


Hører ikke forskjell

Vi har tidligere lyttet til sterkt komprimert HE-AAC-filer ved flere anledninger, og latt oss imponere. Det er imidlertid viktig å understreke at degraderingen av lydkvaliteten ikke er ubetydelig ved 32 kbps, og med "rett" utstyr er svakhetene lett å avsløre. Men med ørepluggene som følger med mobiltelefonen din, er de langt vanskeligere å oppdage. Ved 64 kbps er kvaliteten derimot så høy at det normalt ikke vil være mulig å skille lyden fra denne i forhold til en dobbel så stor MP3-fil.

På de neste sidene forklarer vi deg hvordan du kan lage dine egne HE-AAC-filer som du senere kan overføre til mobiltelefonen din, uten at det koster deg en krone.

Slik lager du HE-AAC-musikkfiler

Artikkelen ble første gang publisert oktober 2007.

[Ugjyldig objekt (debatt)]