Slik får du mest ut av Gmail

Alle kan nå få Gmail - Googles gratis eposttjeneste som gir deg nesten 4GB med plass. Her er triksene som gjør Gmail til en lek å bruke. (Publisert første gang februar 2007.)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss har hatt det en god stund nå, men det var faktisk først i forrige uke at Gmail ble offentlig tilgjengelig. Mens du tidligere måtte bli invitert av en bruker som allerede hadde konto, kan du nå besøke forsiden og opprette din nye epostkonto. Gmail tilbyr brukerne nesten 4GB med (stadig økende) lagringsplass, har Google-søk innbakt i epostkassa og tilbyr en del hendige funksjoner som tagging av eposter, et vell av hurtigtaster og smart gruppering av relaterte eposter.

Dog er det ikke nødvendigvis så lett å få en oversikt over alt Gmail er kapabel til, for det er mange godt skjulte godbiter, i tillegg til at utvidelser til nettleseren din kan gi deg enda flere muligheter.

Her er noen tips til hvordan du kan få mer ut av Googles eposttjeneste:

Sortering

3,8GB er (var 2,8 i februar 2007) stor plass, og det betyr at du omtrent ikke trenger å tenke på å slette innkomne eposter. Derfor er det viktig å lage et system som gjør det lett å finne frem i arkivet.

Gmail opererer ikke med kataloger, men med såkalte "labels" som du klistrer på epostmeldingene. Fordelen med det er at du kan klistre flere av dem på samme epost, og dermed er du ikke bundet til å plassere dem i én katalog. Selv har jeg en label med "Gutta" som settes på alt søppelet som sendes ut i guttegjengen, "velkommen" klistres på velkomstbeskjeder når jeg registrerer meg på forskjellige nettjenester, "kvitteringer" på elektroniske kvitteringer og bestillingsbekreftelser etc.

image: Slik får du mest ut av Gmail


Bildet over vises hvor du må trykke for å definere labels. Enten via settings-menyen øverst til høyre i bildet og deretter på flippen "labels", eller på "edit labels" i venstre marg dersom du har et oppsett som viser dette panelet.

image: Slik får du mest ut av Gmail


Når du så skal gå i gang med å merke e-poster, kan du enten gjøre det mens du leser eposten eller merke av flere i innboksen for deretter å merke dem. Det gjør du via nedtrekksmenyen som vist. Senere skal vi også se på hvordan du kan gjøre dette langt hurtigere.

Mer elegant er det derimot at så mye som mulig av merkingen foregår automatisk, noe du oppnår ved å lage filtre. Filtre fungerer på samme måte som innboksassistenten din i Outlook ved at innkommet epost automatisk merkes ut fra avsender, emnetittel etc. Trykk på 'filters' under 'settings', så skjønner du raskt hvordan det fungerer. Du kan også velge å kjøre filteret på epost du allerede har lagret når du oppretter det.

Søk


Hva oppnår du så med å merke epostene? Jo, det blir lettere å finne frem. For det første kan du trykke på en etikett og se eposter som er merket med denne etiketten, men du kan også begrense søk med etiketter.

I søkefeltet kan du (selvsagt) skrive inn ord du leter etter, men du kan også avgrense søkeresultatet med nøkkelordene i rammen til høyre.

Hurtigtaster

Selv er vi storbrukere av hurtigtaster, noe vi også tok en titt på i vår omtale av Autohotkey. Gmail lar seg langt på vei operere via tastaturet, og det aller meste av funksjoner kan du bruke helt uavhengig av musa. Her er noen av dem:

c - skriv ny e-post (compose)
/ - Søk
k/j - flytt markøren mellom e-poster
n/p - neste/forrige e-post
o/enter - åpner merket e-post
y - Flytt til arkiv, ta vekk stjerne eller ta vekk etikett avhengig av visning
x - merk e-post
s - stjerne av/på
! - spam!
r - svar (reply)
a - svar til alle (reply all)
f - vidersend
u - tilbake til innboksen

Flere hurtigtaster finner du her.

Bruk mobilen

Gmail har også meget god støtte for bruk over mobilnettet. Du laster enkelt og greit en liten applikasjon som du installerer på telefonen din, der du både kan lese og svare på epost over GPRS/EDGE/UMTS. Start ei WAP-økt, gå til http://gmail.com/app og følg instruksene. Du er raskt oppe å kjøre.

image: Slik får du mest ut av Gmail


Epostsjekker og standard epostprogram

Gmail kommer også med en egen "Gmail notifier", som gjør at det spretter opp en liten beskjed nede i hjørnet hver gang du får epost (sjekkes hvert 2. minutt). Den finner du på denne siden.

Gmail notifier kan også gjøre at Gmail settes som standard epostprogram på PCen din. Det betyr med andre ord at du kommer til compose-vinduet i Gmail når du klikker på en mailto:-lenke.

Flere epost-adresser?

Gmail har også god støtte for å bruke flere epostadresser. Selv har undertegnede flere gamle epostadresser som er satt opp som aliaser slik at epost blir videresendt til Gmail-kontoen (du kan selvsagt definere etiketter som klistres på ut fra hvilken epostadresse de er sendt til).

image: Slik får du mest ut av Gmail


Via settings-menyen kan du så velge å sette opp flere alternative epostkontoer du kan sende epost fra, og samtidig velge om du vil at du alltid skal sende fra den kontoen som i utgangspunktet mottok epostadressen eller om du alltid vil sende fra gmail-adressen din. Du kan også bruke 'change'-lenken og velge hvilken epostadresse det skal se ut som om eposten kommer fra.

Firefox gir flere muligheter

Hvis du bruker Firefox og har installert Greasemonkey-utvidelsen (omtalt i blant annet Slik lagrer du YouTube-filmer på harddisken), finnes det utallige script som er laget for å forbedre Gmail. To av de jeg selv har installert er Gmail Macros og Gmail label colors, som begge er å finne på denne siden, samt lagring av søkeresultat fra denne siden.

image: Slik får du mest ut av Gmail


Førstnevnte gir deg flere hurtigtaster, blant annet til raskt å merke epost på en veldig rask og elegant måte, vise all epost med en gitt tag, flytte epost til søppelkassa eller raskt merke alle uleste eposter, alle med stjerne og så videre.

image: Slik får du mest ut av Gmail


image: Slik får du mest ut av Gmail


Gmail label colors utvider label-funksjonaliteten ved at du også kan definere farger på taggene. Endrer du navnet på "Gutta" til "Gutta #red", så blir taggen farget - lettere å skille mellom epostmeldinger. Den siste gjør at du kan lagre søkene du ofte foretar; det være seg alle uleste eposter, poster til gutta med vedlegg ("snusk" på populærspråket) og så videre.

Det finnes langt flere bruksområder. Blant annet kan du installere Gmail drive, så dukker Gmail-området ditt som en egen stasjon i Windows hvor du kan kopiere over filer, og når du gjlr det, dukker de igjen opp som eposter i innboksen din. Gmail manager lar deg bruke flere Gmail-kontoer på likt og Gmail skins lar deg endre fargene til noe litt friskere enn det som er standard. Denne har vi tidligere omtalt i Firefox extensions - noen favoritter.