Slik får du fart på BitTorrent

Mange sliter med lave hastigheter, men det er det ingen grunn til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du reagerer kanskje på at vi skriver denne artikkelen, men faktum er at BitTorrent nå blir brukt av stadig flere.

Ikke bare finnes det nå en god håndfull nettsteder med lovlige torrents, men også etablerte TV-kanaler og andre distribuerer innholdet via BitTorrent-protokollen, nettopp fordi den er så effektiv som distribusjonsteknologi.

Blant annet har vår annenhver-ukentlige videopodcast KLiKK hele tiden vært tilgjengelig via BitTorrent, mange Linux-distroer bruker teknologien og også NRK distribuerer enkelte TV-programmer gjennom BitTorrent.

Så sent som i forrige uke meldte NRK om at de vil satse videre på teknologien for fullt, og la blant annet ut en hel sesong av kultserien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".

Dog skal det selvsagt ikke stikkes under en stol at teknologien fortsatt i hovedsak brukes til piratkopiert materiale.

Nok om det.

Hva er så BitTorrent? Vi skal ikke gå veldig inn på det, for vi har allerede en artikkel med det meste av det du trenger å vite for å komme i gang.

Den finner du her: Last ned med BitTorrent
(Anbefales som lesning først)

Imidlertid er det mange som spør oss om hvorfor det går så treigt med BitTorrent hjemme hos dem, mens andre får nesten svimlende hastigheter. Derfor skal vi nå ta for oss noen av prinsippene, selv om det er umulig å lage en steg-for-steg-guide som passer for alle (pga ulikt utstyr, blant annet). Det forventes derfor at du kan litt om ruteroppsett og den slags videre i artikkelen.

>> Les også: Slik gjør du Windows raskere

image: Slik får du fart på BitTorrent


Portene må åpnes og byttes

Første bud er at portene må åpnes i ruteren din, men det kan også være lurt å bytte portene. Siden BitTorrent står for såpass mye av den totale nettrafikken, er det enkelte nettleverandører som velger å sette ned hastigheten på disse portene. Velger du en tilfeldig port, gjerne med et høyt tall (over 10 000), er det derfor muligheter for høyere hastigheter allerede der.

De rette portene må også åpnes i ruteren din. De aller fleste BitTorrent-klienter har mulighet for å velge port selv, og etter å ha funnet på en tilfeldig port (f.eks. 35 120), må du gå inn i ruteroppsettet ditt og sørge for at trafikk gjennom denne porten rutes til IP-adressen på PCen du sitter på (internt i lokalnettverket).

Sett ned hastigheten

Riktignok blir BitTorrent mindre effektivt om alle skrur ned hastigheten, men du bør ikke overstige 80% av kapasiteten på ut-delen av nettlinja di. Hvis du for eksempel har en 6Mbit/512kbit-linje hjemme, bør du sette opp 400kbit/s som maksimal ut-trafikk i torrent-klienten. Når du nærmer deg 100%, kveles også nedlastingshastigheten (gjelder ADSL-linjer).

Nedlastingshastigheten bør heller ikke gå for fulle mugger. Legg deg på 95% av hva linja di tåler.

>> Les også: Raskere og sikrere nett - gratis!

Forumet tilknyttet en av de mest populære torrent-klientene, uTorrent, har en post om hva som er optimale innstillinger med tanke på antall samtidige nedlastinger og opplastinger, avhengig av linjehastigheten din. Den finner du her.

Til slutt - husk at konseptet med "seeds" og "peers" er at seeds er brukere som er ferdige å laste ned og deler alt med resten, og peers er de som fortsatt laster ned. Derfor bør du gå for de torrentene der (seeds/peers) er så høyt som mulig. Det er bedre å laste ned en torrent med 50 seeds og 30 peers enn en med 200 seeds og 500 peers.

Og husk - jo mindre du laster ned samtidig, jo fortere går hver enkelt nedlasting.

Har du flere tips til hvordan å øke hastigheten på nedlasting? La oss andre få høre i debatten under artikkelen.

Kilde: Torrentfreak

(Artikkelen ble oppdatert 26. juli 2009)