Slik får du Apple TV til å spille "alt"

Glem jailbreak og andre dirty tricks.

Apple TV er en fin mediespiller for alle formater om man bare kjenner til et par knep.
Apple TV er en fin mediespiller for alle formater om man bare kjenner til et par knep. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple TV er den mediespilleren som har fått mest oppmerksomhet i media den siste tiden, og selv om den har noen vesentlige begrensninger i forhold til de tradisjonelle mediespillerne, har også denne blitt en salgssuksess for Apple.

Mange regner Apple TV som en forsmak på hva vi kan forvente oss når Apple med stor sannsynlighet entrer TV-markedet for alvor.

En av de vesentlige momentene vi hintet til i innledningen, er den svært begrensede formatstøtten. Hvis du har kopiert DVD- og Blu-ray-filmene dine til harddisken som DivX- eller Matroska-filer, vil ikke Apple TV vite om dem. Den eneste måten å få boksen til å streame filmer som ligger på datamaskiner i nettverket, er hvis de blir godkjent av iTunes. I praksis snakker vi da om MP4/M4A-filer.

Ikke bare-bare med jailbreaking

Apple TV er en bitteliten mediespiller, og bare du kan knepene kan den spille av det aller meste av videoformater.
Apple TV er en bitteliten mediespiller, og bare du kan knepene kan den spille av det aller meste av videoformater. Vis mer


Det finnes imidlertid metoder for å omgå denne begrensningen, og en av de mest utbredte er såkalt "jailbreaking". I praksis handler det om å modifisere operativsystemet i mediespilleren slik at du kan installere programvare på den som Apple ikke har godkjent.

Selv om mange gjør dette med stort hell (oppskriften er lett tilgjengelig på nett) har metoden et par klare ulemper. For det første mister du garantien hvis du får problemer, for det andre vil enhver oppdatering fra Apple (og de kommer relativt hyppig) overskrive alt du måtte ha gjort av spesialtilpasninger. Dermed må du gjennom hele bøtteballetten én gang til.

Tryggere metode

Hvis du derimot har en iPhone, iPod Touch eller iPad i tillegg til Apple TV-boksen (noe vi tror det er en stor sjanse for at du har), får du her en alternativ løsning som vi selv har benyttet med stort hell. Den komplette "krav-listen" er som følger:

  • Apple TV, andre eller tredje generasjon (den som er i salg nå)
  • En middels rask PC/Mac koblet til samme nettverk som Apple TV
  • En iPhone, iPod Touch eller iPad
  • App-en Air Video
  • Gratisprogrammet Air Video Server

Noen enkle trinn

Start med å installere Air Video Server på datamaskinen (fungerer både på MacOS og Windows). Dette lille programmet sørger for å konvertere videofilene dine til et format som i-enhetene dine (inkludert Apple TV) forstår, slik at de kan streames og avspilles på disse.

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Programmet er enkelt i oppbygningen, og du skal nå legge til de mappene du vil skal være tilgjengelig fra Apple TV. Merk at du har en del innstillinger du kan leke deg med for å finjustere resultatet, men dem skal vi ikke gå inn på her. Bare sørg for at programmet kjører før du går til neste skritt.

Nå skal du installere Air Video-appen på iPhone, iPad eller iPod Touch. Merk at denne kommer i en gratis-utgave, og en utgave som koster 21 kroner. Forskjellen er at gratisutgaven bare viser noen få filer i hver mappe, mens fullversjonen ikke har denne begrensningen. Serverprogrammet er det samme for begge, og er gratis.

Start app-en på i-enheten din. Hvis den befinner seg på samme nett som datamaskinen som kjører Air Video Server, skal den finne denne automatisk:

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Trykk på serveren, i vårt tilfelle "beirik-pc", og du vil se at mappene du satte opp i server-programmet. Nå er det bare å bla seg gjennom mappene til videoen du ønsker å se på TV-skjermen:

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Snurr film!

Når du har funnet videoen du vil se, vil du bli møtt av flere forskjellige valg, avhengig av om filmen kan avspilles direkte, eller om den må konverteres. "Play with live conversion" vil konvertere videoen mens den avspilles. Dette skjer på datamaskinen der videoen ligger, og krever en middels rask PC for å unngå stopp under streamingen.

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Trykk på "Play with live conversion", og sekunder etterpå vil videoen spilles av på i-enheten din. Nå vil du imidlertid se AirPlay-symbolet nederst i høyre hjørne. Det betyr at du kan sende streamen til Apple TV i stedet for til i-enheten din.

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Trykk på symbolet, og velg Apple TV.

Sekunder senere vil bildet dukke opp på TV-en:

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Det som i praksis skjer er at streamen blir omdirigert fra i-enheten din, direkte til Apple TV. Det er altså ikke snakk om en treveis-løsning, med unntak av et par ting: Hvis du bruker i-enheten din mens videoen avspilles, kan du risikere at det vil forstyrre streamen på en eller annen måte. Bruker du iPhone og får inn en telefon, vil filmen for eksempel automatisk bli satt på pause. Merk at du kan bruke Air Video-appen til å spole i videoen, og du kan også bruke fjernkontrollen som fulgte med Apple TV.

Skreddersy kvaliteten

Via serverprogrammet kan du sette opp hvordan eventuelle undertekster skal håndteres, og i klientprogrammet kan du skreddersy kvaliteten. Husk at 2. generasjon Apple TV støtter videoer med maks 1280 x 720 piksler oppløsning, så har du den, er det ingen grunn til å gå høyere enn dette.

image: Slik får du Apple TV til å spille "alt"


Husk også at jo høyere oppløsning du velger, jo mer krever det av både datamaskinen din og av nettet ditt. For best mulig kvalitet skal du bruke kablet nettverk, slik at du alltid er sikret en jevn og god båndbredde.

Når det er sagt: I vårt test-oppsett var både Apple TV og PC-en tilkoblet nettet trådløst (802.11G), og med standardinnstillinger i app og server fungerte det absolutt tilfredsstillende.

Lenker til serveren og app-en får du her:

Les testen av Apple TV (720P-utgaven)

Guiden har vært publisert på DinSide også tidligere